Σύνοδος Κορυφής: Αναζήτηση συμμαχιών στην Ε.Ε.

Σύνοδος Κορυφής: Αναζήτηση συμμαχιών στην Ε.Ε.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Μελόνι και Κόστα στο περιθώριο της Συνόδου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εν μέσω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της πρόσφατης αναταραχής του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Ελλάδα προσήλθε στο χθεσινό τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες επιδιώκοντας η συζήτηση γύρω από το νέο πλαίσιο άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής να γίνεται και σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Με δεδομένο ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά ήδη θέτουν προτεραιότητα την αντιμετώπιση του πληθωρισμού μέσω της αυστηροποίησης της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, η Αθήνα θα ήθελε οι διαβουλεύσεις να γίνονται και σε επίπεδο Συμβουλίου για το τι θα ισχύσει από το 2024, όταν δηλαδή θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Το Ecofin

Οι σχετικές συνομιλίες έγιναν στο πρόσφατο Ecofin, αλλά «επισκιάστηκαν» από την πρόθεση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ να αλλάξει το κείμενο για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου, ώστε να επιβεβαιώσει τον ρόλο του «θιασώτη» της δημοσιονομικής πειθαρχίας, με το βλέμμα στα χαμηλά ποσοστά του κόμματός του.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η σχετική συζήτηση θα έπρεπε να γίνει και σε επίπεδο Συμβουλίου και όχι να διεξάγεται βάσει εσωτερικών πολιτικών υπολογισμών. Εξάλλου, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν βρίσκονται πλέον στην ίδια κατάσταση, όπως στη διάρκεια της κρίσης χρέους, ενώ εκτιμάται ότι είναι απαραίτητοι αξιόπιστοι κανόνες για την εξασφάλιση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας και συγχρόνως μιας σταθερούς πορείας της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Στόχος οι διαβουλεύσεις για το τι θα ισχύσει από το 2024, όταν ενεργοποιηθεί το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας, να πραγματοποιηθούν σε επίπεδο αρχηγών κρατών και να ολοκληρωθούν σύντομα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα το πρωί κοινή συνάντηση με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζιόρτζια Μελόνι, καθώς και τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός, ώστε οι σχετικές διαβουλεύσεις για το Σύμφωνο να γίνονται πλέον και σε επίπεδο αρχηγών κρατών-μελών, καθώς και να ολοκληρωθούν σύντομα. Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία, καθώς διεξάγεται σήμερα η Σύνοδος Κορυφής για το ευρώ παρουσία και των προέδρων της ΕΚΤ και του Eurogroup.

Κατά τα λοιπά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ ξεκίνησε τις εργασίες του με πλούσια ατζέντα, δεν είχε ωστόσο επί της ουσίας κανένα θέμα αιχμής ή κάποιο ζήτημα που να προκάλεσε, έως τουλάχιστον αργά το απόγευμα, έντονες συζητήσεις ανάμεσα στους «27».

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία αποφασίστηκε –και ενώ είχε προηγηθεί παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Ουκρανού προέδρου– η στρατιωτική της ενίσχυση με την παροχή ενός εκατομμυρίου οβίδων πυρομαχικών. Ταυτόχρονα συμφωνήθηκε και η ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Στο κείμενο των συμπερασμάτων, εξάλλου, επισημαίνεται η ανάγκη να διασφαλιστεί η μη καταστρατήγηση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από τρίτες χώρες.

Η πρόταση της Αθήνας

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου θα διαρκούσε έως αργά το βράδυ, με βασικό θέμα την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και το εμπόριο στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο, που αναμενόταν να προκαλέσει ζωηρές συζητήσεις γύρω από τις σχέσεις της Ε.Ε. με ΗΠΑ και Κίνα. Οι «27» θα συζητούσαν και για την ενέργεια, με την Ελλάδα να καταθέτει μάλιστα πρόταση για μια νέα «ηλεκτρική λεωφόρο» στον άξονα Βορρά – Νότου, που θα μεταφέρει στην Κεντρική Ευρώπη πράσινη ενέργεια, η οποία θα φθάνει στη χώρα μας μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου και Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή