Τζόρτζια Μελόνι: Στην Αθήνα τον Μάιο – Συζητήσεις για Hellenic Train και μεταναστευτικό

Τζόρτζια Μελόνι: Στην Αθήνα τον Μάιο – Συζητήσεις για Hellenic Train και μεταναστευτικό

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει τον Μάιο, πριν από τις εκλογές, η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, αποδεχόμενη τη σχετική πρόσκληση Μητσοτάκη, με τον οποίο είχε συνάντηση στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Στην ατζέντα: Hellenic Train, μεταναστευτικό και δημοσιονομικοί κανόνες.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ιταλία είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία είχε συνάντηση και με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κάλεσε να επισκεφτεί την Αθήνα πριν από τις εκλογές για να συζητήσουν όλη την ατζέντα και εκείνη αποδέχθηκε την πρόσκληση. Οπως αποκάλυψε ο κ. Μητσοτάκης, στο τραπέζι θα τεθεί και η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Hellenic Train.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή της κ. Μελόνι στην Αθήνα «θα συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η ιταλική κυβέρνηση θα υποστηρίξει την επανεκκίνηση ελληνικών σιδηροδρόμων».

Επ’ αυτού, υπενθύμισε ότι «ο ΟΣΕ πουλήθηκε το 2018 αντί 45 εκατομμυρίων ευρώ και τόνισε πως έχουμε τη δυνατότητα να χαράξουμε νέο μέλλον για τους σιδηροδρόμους μας. Η ιταλική εταιρεία να επενδύσει σε αξιόπιστα και πιο ασφαλή τρένα και εμείς στο δίκτυο». Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τους δημοσιονομικούς κανόνες και το μεταναστευτικό

Η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του επιβεβαιώνει την καλή ατμόσφαιρα που επικρατεί και τη διάθεση για συνεργασία ανάμεσά τους.

Τον περασμένο μήνα ήταν η Τζ. Μελόνι που είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Κυρ. Μητσοτάκη προκειμένου να του ζητήσει να την υποστηρίξει σε ό,τι αφορά τη δημιουργία ενιαίου κρατικού ταμείου στήριξης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και να καμφθεί η σχετική άρνηση του Βερολίνου.

Από την πλευρά της, η Ιταλίδα πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η διμερής συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ήταν μακρά και άγγιξε πολλά θέματα, με ειλικρινή θέληση συνεργασίας σε στρατηγικής σημασίας θέματα για την Ιταλία και τη Γαλλία, όπως το μεταναστευτικό». Και πρόσθεσε: «Είμαι ικανοποιημένη και από τις άλλες, με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα και τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο σημαντικός ρόλος της Ιταλίας αποδεικνύει ότι μπορούμε να μετράμε περισσότερο, να πετυχαίνουμε περισσότερα πράγματα υπέρ των συμφερόντων μας, αναζητώντας βεβαίως μια σύγκλιση με τα συμφέροντα των άλλων χωρών».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, υπογράμμισε ότι «στα συμπεράσματα είναι σαφές πως υπάρχει μια αλλαγή βηματισμού, η οποία υιοθετήθηκε στην περασμένη σύνοδο, όπως και ότι το μεταναστευτικό παραμένει μια μεγάλη προτεραιότητα για την Ε.Ε.».

«Τον Ιούνιο θα πρέπει να επαληθεύσουμε αν οι στόχοι που ετέθησαν στη σύνοδο του Φεβρουαρίου έχουν επιτευχθεί. Εργαζόμαστε για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε συγκεκριμένα εργαλεία. Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα είναι θετικά, ότι υπάρχει ειλικρινής θέληση να αντιμετωπιστεί πραγματικά όλο αυτό το θέμα», δήλωσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενη στην Τυνησία, τέλος, σημείωσε: «Το έθεσα διότι ίσως δεν γνωρίζουν όλοι οι εταίροι τους κινδύνους που υπάρχουν και την ανάγκη να στηριχθεί η σταθερότητα μιας χώρας που παρουσιάζει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Αν δεν αντιμετωπιστούν από όλους μας με τον σωστό τρόπο, μπορεί να προκαλέσουν μεταναστευτικά κύματα χωρίς προηγούμενο. Πρέπει κυρίως να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να υπογραφεί μια συμφωνία της Τυνησίας με το ΔΝΤ, με στόχο την οικονομική σταθεροποίηση της περιοχής. Σύντομα θα πραγματοποιήσει ταξίδι στην Τύνιδα και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, για να συζητήσει τα σημαντικά αυτά θέματα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή