Εκλογές: Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι

Εκλογές: Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι

Οι εκλογές αυτές πρέπει να ανοίξουν νέα σελίδα για την ποιότητα της δημοκρατίας μας

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτέλους εκλογές! Επειτα από καιρό παρατεταμένης άτυπης προεκλογικής περιόδου, η χώρα εισέρχεται πλέον και κάπως επισήμως σε εκλογικά ύδατα. Οπως σε κάθε εκλογές, έτσι και τώρα θα ακούσουμε τα γνωστά, πως πρόκειται για τις σημαντικότερες εκλογές της Μεταπολίτευσης. Η αλήθεια είναι πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Λόγω της ένταξής μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ευρώ, οι εξελίξεις σε αρκετούς τομείς δεν επηρεάζονται από το αποτέλεσμα της κάλπης. Κοινώς δεν πρόκειται να αλλάξουν σπουδαία πράγματα όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει από τις κάλπες. Στο κάτω κάτω, αρέσει ή δεν αρέσει σε μερικούς, οι βασικές πολιτικές κατευθύνσεις δεν διαμορφώνονται στην Αθήνα αλλά στις Βρυξέλλες.

Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής φερ’ ειπείν. Η πολιτική της χώρας χαρακτηρίζεται από συνέχεια και παρά τα ακραία λαϊκιστικά φαινόμενα που είδαμε κατά το παρελθόν, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των αντιδράσεων στη συμφωνία των Πρεσπών το 2019, όσοι είχαμε τη νηφαλιότητα να το αντιληφθούμε, προς απογοήτευση των θερμοκέφαλων και ανόητων, η Ν.Δ. έκανε το 2019 μια θεαματική κωλοτούμπα. Πιθανόν κάποιοι συντηρητικοί ψηφοφόροι, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, αισθανόμενοι εξαπατημένοι, να δείξουν στις κάλπες της 21ης Μαΐου τη δυσφορία τους επί του θέματος, αλλά στην πολιτική, ως γνωστόν, δεν μπορείς να εξαπατάς πολλούς για πάντα.

Στα ζητήματα της οικονομίας, και εδώ οι γενικές κατευθυντήριες γραμμές θα παραμείνουν ίδιες, όποιο εκλογικό αποτέλεσμα κι αν έχουμε. Εξάλλου, το σύμφωνο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας δεν επιτρέπουν παρά μόνο οριακές διαφοροποιήσεις μεταξύ των οικονομικών πολιτικών των κυβερνήσεων. Για τα κρίσιμα ζητήματα της συγκυρίας, όπως είναι η ενέργεια, ο πληθωρισμός, τα τραπεζικά ζητήματα, οι αποφάσεις λαμβάνονται κυρίως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και λίγο μόνο εξαρτώνται από την ελληνική πολιτική πραγματικότητα.

Για τι πράγμα θα ψηφίσουμε τότε; Απλώς για το πολιτικό περιτύλιγμα της χώρας; Κάθε άλλο! Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι όσον αφορά το κράτος δικαίου, την ποιότητα της φιλελεύθερης δημοκρατίας, τη διαφθορά, την ελευθερία της ενημέρωσης. Δεν πάει άλλο! Οι εκλογές αυτές πρέπει να αποτελέσουν μια νέα σελίδα ως προς αυτά τα ζητήματα. Δεν μπορούμε να πορευόμαστε όπως μέχρι τώρα.

* Ο κ. Νίκος Μαραντζίδης είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή