Μητσοτάκης: Με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα, ο φράχτης στον Εβρο θα τελειώσει

Μητσοτάκης: Με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα, ο φράχτης στον Εβρο θα τελειώσει

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τροπολογία που προώθησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Με ή χωρίς ευρωπαϊκά χρήματα, ο φράχτης στον Εβρο θα τελειώσει», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρωινή επίσκεψή του στον Γέρακα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τροπολογία που προώθησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, η οποία «αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση οποιασδήποτε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή φρακτών» στον Εβρο (χωρίς, πάντως, να τον κατονομάζει συγκεκριμένα).

Συγκεκριμένα, είπε: «Θέλω να θυμίσω ποιοι είναι αυτοί που τη στήριξαν και ποιοι είναι ακόμα απέναντι σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια να ασφαλίσει η χώρα τα σύνορά της. Μόλις χθες, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία με την οποία ζητάει από την Ευρώπη να μη χρηματοδοτήσει το έργο στον Εβρο. Δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες, αλλά κρίση».

 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε πως θα επισκεφτεί τον Εβρο αύριο, όπου και θα υπογράψει την επέκταση του έργου του φράχτη. «Ως αποτέλεσμα και της ελληνικής παρέμβασης, η Ευρώπη αλλάζει τη στάση της και αναγνωρίζει τη σημασία που αποδίδεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων», τόνισε και επανέλαβε ότι, με ή χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ο φράχτης στον Εβρο θα γίνει κανονικά.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός έκανε μια σύγκριση της κυβέρνησης της Ν.Δ. με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο της ακυβερνησίας και προβάλλοντας τη Ν.Δ. ως τη δύναμη σταθερότητας για τη χώρα.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχει μία μόνη πειστική πρόταση διακυβέρνησης και αυτή είναι η ισχυρή Νέα Δημοκρατία την επόμενη μέρα στο τιμόνι της χώρας. Και επειδή ακούμε πολλά. Πρώτη ή δεύτερη κάλπη; Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κάλπη για εμάς. Είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Η ισχυρή Νέα Δημοκρατία σε αυτή την κάλπη θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη τετραετία, ποιο κόμμα και ποιον τελικά οι πολίτες θέλουν για πρωθυπουργό. Διότι, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι τελικά αυτό είναι το κεντρικό δίλημμα: ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου, ποιος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό, ποιος θα καθίσει στη θέση που αναλογεί στην Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ποιος θα διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι κρίσιμες αυτές οι επιλογές.

Ποιος θα σταθεί απέναντι σε έναν γείτονα ο οποίος έχει δείξει ότι μπορεί να είναι πολύ επιθετικός μαζί μας, αλλά ποιος μπορεί και να συζητήσει με έναν γείτονα, υπό τις προϋποθέσεις ότι μπορούμε πραγματικά να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης, με γνώμονα πάντα το Διεθνές Δίκαιο. Μόλις χθες, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τροπολογία με την οποία ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μη χρηματοδοτήσει τον φράχτη του Εβρου. Να τα ακούσετε όλοι (…) Δεν χρειάζονται αποδοκιμασίες, χρειάζεται απλά κρίση και σωστή επιλογή για την επόμενη μέρα. Με ή χωρίς ευρωπαϊκά λεφτά, ο φράχτης στον Εβρο θα τελειώσει».

Θεοδωρικάκος κατά Παπαδημούλη

Στο ψήφισμα του Δ. Παπαδημούλη για τον φράχτη στον Εβρο αναφέρθηκε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Ο κ. Παπαδημούλης έπρεπε να εκδιωχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν τον διώξει, σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί πλήρως την απαράδεκτη θέση του στην Ευρωβουλή, άρα αφήνει απροστάτευτα ξανά τα σύνορα της χώρας και κρατά μια συμπεριφορά που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος στον ΣΚΑΪ.

 

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι αποτελεί ξεκάθαρη απόφαση του πρωθυπουργού να ολοκληρωθεί η κατασκευή του φράχτη κατά μήκος των 140 χλμ. των ελληνοτουρκικών συνόρων. Υπενθύμισε ότι ήδη έχουν κατασκευαστεί 37,5 χλμ. και, αύριο, παρουσία του πρωθυπουργού στον Εβρο, θα υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή επιπλέον 35 χλμ., με κόστος 100 εκατ. ευρώ, τα οποία έχει προβλεφτεί να καλυφθούν από τον τακτικό Προϋπολογισμό της χώρας μας.

Ο Τ. Θεοδωρικάκος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να λάβει επίσημη θέση για την κατασκευή του φράχτη. Απαντώντας σε κατηγορίες βουλευτών του ότι στον Εβρο παραβιάζεται η διεθνής νομιμότητα, σημείωσε ότι οι Ελληνες συνοριοφύλακες συνεχώς σώζουν ζωές δυστυχισμένων ανθρώπων μέσα στα παγωμένα νερά του Εβρου. 

Τέλος, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη οι διαγωνισμός για την πρόσληψη 150 επιπλέον συνοριοφυλάκων σε Καβάλα και Ροδόπη.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή