Θεωρείο: Το… δώρο Τσίπρα σε Μητσοτάκη

Θεωρείο: Το… δώρο Τσίπρα σε Μητσοτάκη

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μου έλεγε χαριτολογώντας, αλλά κατά βάθος με μεγάλη σοβαρότητα, ένας παλαίμαχος της πολιτικής: όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό –εννοούσε τα αρκετά βαρίδια που κουβαλά πλέον η Ν.Δ.–, δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο του Τσίπρα στον Μητσοτάκη από την απλή αναλογική. Και εξηγούσε: στην πρώτη κάλπη μετά 4 χρόνια, οι πολίτες πάντα εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους. «Αν δεν υπήρχε η απλή αναλογική, θα πηγαίναμε σε λογική μια και έξω», σημειώνει, προσθέτοντας πως τώρα οι πολίτες μπορεί να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση, η οποία σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχει τη δυνατότητα να το «μαζέψει». Μου θύμισε μάλιστα πως στις ευρωεκλογές του 2019, που ήταν οι πρώτες μετά 4 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 23,7% και λίγο μετά, στις εθνικές, ανέβηκε σχεδόν 8 μονάδες. Μήπως ο Μητσοτάκης να ευχαριστήσει τον Τσίπρα;

Σταυρόλεξο

Στο ερώτημα εάν θέλουν «συνέχεια» ή «αλλαγή», οι πολίτες απαντούν σε όλες τις δημοσκοπήσεις υπέρ της «αλλαγής» σε ποσοστό άνω του 60% σταθερά, προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, που ψάχνει τρόπο να εκφράσει σε επίπεδο σλόγκαν αυτή την τάση. Πώς θα εκφραστεί η αλλαγή ενώ είναι ήδη κυβέρνηση, είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί, με το επιτελείο του Μαξίμου να αναζητάει τον τρόπο να χωρέσει τη «σταθερότητα» και την «αλλαγή» στο ίδιο προεκλογικό σλόγκαν. Σαν σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Ξεμπλόκαραν οι πρεσβείες

Επειτα από αρκετό παρασκήνιο και ουκ ολίγες αναβολές, μια οδηγία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια να χρησιμοποιηθούν αντικειμενικά κριτήρια για την πλήρωση θέσεων σε πρεσβείες και γενικά προξενεία ξεμπλόκαρε τη διαδικασία. Από τις περίπου 30 μεταθέσεις σε πρεσβείες που έπρεπε να αποφασιστούν από το υπηρεσιακό συμβούλιο που έγινε την Παρασκευή, προχώρησαν τελικά 10 με κριτήριο τη συνταξιοδότηση ή προβλήματα που δεν μπορούσαν να περιμένουν. Μόνη εξαίρεση αποτέλεσαν οι πρεσβείες Αγκυρας (Χριστόδουλος Λάζαρης), Μόσχας (Κατερίνα Νασίκα) και Τελ Αβίβ (Κυριάκος Λουκάκης), για τις οποίες, λόγω της στρατηγικής σημασίας τους, θα ληφθούν αποφάσεις από την επόμενη κυβέρνηση. Ετσι, αποφασίστηκε να τοποθετηθούν νέοι πρέσβεις στην Τύνιδα, στο Αμμάν (Ειρήνη Ρήγα), στο Νέο Δελχί (Αλίκη Κουτσομυτοπούλου), στην Πόλη του Μεξικού (όπου πήγε ο Νίκος Κοτροκόης, ο οποίος προοριζόταν για την Τρίπολη της Λιβύης, κάτι που τελικά δεν έγινε), στην Οττάβα (Κατερίνα Δημάκη) και στις Βρυξέλλες (Ευθύμιος Κωστόπουλος). Αποφασίστηκε επίσης να σταλούν πρέσβεις στον Παναμά και γενικός πρόξενος στο Μάντσεστερ του Ην. Βασιλείου, καθώς πρόκειται για δύο διπλωματικές αρχές που μόλις συστάθηκαν.

Στο Μαξίμου

Η αισιοδοξία δεν είναι κακό συναίσθημα, αρκεί να είναι λελογισμένη. Στη Ν.Δ. αρκετοί κάνουν σχέδια για την επόμενη ημέρα, λογαριάζοντας όμως χωρίς τον ξενοδόχο – βλ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Oπως μου είπε αρμόδια πηγή, σχεδόν κανείς δεν μπορεί να νιώθει σίγουρος πως θα είναι στο επόμενο σχήμα, καθώς εάν η Ν.Δ. πάρει εκ νέου την εξουσία «ο Μητσοτάκης θα εξετάσει τα πάντα από την αρχή». Καλά γνωρίζοντες, δε, λένε πως μόνο τρία πρόσωπα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι στο Μαξίμου: ο Γιάννης Μπρατάκος, ο Ακης Σκέρτσος και ο Σταύρος Παπασταύρου. Για τον τελευταίο, μάλιστα, θα πόνταρα πως θα είναι και στο Επικρατείας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή