Euractiv για παρακολουθήσεις: Ερευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για το Predator στην Ελλάδα

Euractiv για παρακολουθήσεις: Ερευνα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για το Predator στην Ελλάδα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractive, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα, έπειτα από αίτημα της PEGA

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνα για τη χρήση του λογισμικού Predator για υποκλοπές στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv.

Οπως αναφέρει το εν λόγω μέσο ενημέρωσης, αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν ότι κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της εξεταστικής επιτροπής δηλαδή που διερευνά τη χρήση παράνομου spyware σε ολόκληρο την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για διάφορες πτυχές της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ενημέρωσης, η έρευνα της Επιτροπής PEGA έχει επικεντρωθεί στην παράνομη εξαγωγή του λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και σε πληροφορίες ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι υπεύθυνες και για φοροδιαφυγή.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε επιβεβαιώνουμε δημόσια πάνω σε ποιες υποθέσεις εργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην τεθούν σε κίνδυνο η διαδικασία και τα αποτελέσματά της. Οταν μπορέσουμε να πούμε κάτι για οποιαδήποτε έρευνά μας, θα το κάνουμε δημόσια», είπε ο εκπρόσωπος της EPPO στο Euractiv.

Δύο διαφορετικές πηγές ανέφεραν επίσης στο Euractiv ότι ο εισαγγελέας της Ε.Ε. έλαβε τις τελευταίες εβδομάδες συγκεκριμένες πληροφορίες από Eλληνες δημοσιογράφους που ερευνούσαν το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Τα άτομα που κατέθεσαν στους εισαγγελείς υπέβαλαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η διοίκηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διευκόλυνε τη μεταφορά του spyware Predator της Intellexa σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, χορηγώντας άδειες εξαγωγής μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών», δήλωσε πηγή με γνώση του θέματος.

Σε νομικό επίπεδο, ο Ευρωπαίος εισαγγελέας θα διερευνήσει αν η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη τον Κανονισμό 2021/821 της Ε.Ε. για τα λεγόμενα «προϊόντα διπλής χρήσης» (δηλαδή προϊόντα που χρειάζονται ειδική άδεια εξαγωγής γιατί έχουν ενδεχόμενες κακόβουλες χρήσεις) για να ευνοήσει την Intellexa.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αρνηθεί επανειλημμένα οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση των υποκλοπών.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή