Μητσοτάκης: Οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα, αλλά και πρωθυπουργό – Αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη για τα Τέμπη

Μητσοτάκης: Οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα, αλλά και πρωθυπουργό – Αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη για τα Τέμπη

7' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τις εκλογές, το κόμμα Κασιδιάρη, το ποδόσφαιρο, τη συνέντευξή του στη Νεφέλη Μεγκ και την οικογένειά του μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεκινώντας με τις εκλογές, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κάθε προεκλογική περίοδος έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. «Είναι μια κάλπη εξαιρετικά κρίσιμη. Πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες πετύχαμε πολλά και το ερώτημα είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα κυλήσουμε πίσω. Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες, κυρίως από την εισαγόμενη ακρίβεια, και δικό μου χρέος και της κυβέρνησης είναι να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται από ένα φαινόμενο που είχαμε να δούμε πολλές δεκαετίες σε αυτή την έκταση», τόνισε στη συνέντευξή του στο MEGA.

Σχολιάζοντας την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Θέλω να συγκρίνομαι με τον ίδιο μου το εαυτό. Η σύγκριση είναι αναπόφευκτο συστατικό της πολιτικής. Δύο πολιτικοί μπορούν να διεκδικήσουν να γίνουν πρωθυπουργοί. Είχα την τιμή να είμαι 4 χρόνια πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας ήταν 4 χρόνια πρωθυπουργός πριν από εμένα. Οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν τι πέτυχε η χώρα. Δεν είναι προσωπική αντιπαράθεση. Οι πολίτες δεν επιλέγουν μόνο κόμμα, επιλέγουν και υποψήφιο πρωθυπουργό και γι’ αυτό και δημιούργησε σύγχυση η στάση του ΠΑΣΟΚ για τον περιβόητο άγνωστο “Χ”».

 

«Σίγουρα η πολιτική είναι μια συγκριτική διαδικασία. Θα ήθελα η ψήφος και στο πρόσωπό μου και στο κόμμα του οποίου ηγούμαι να είναι θετική. Γι’ αυτό μιλάω για τον απολογισμό μας. Τονίζω τη συνέπεια λόγων και έργων», συμπλήρωσε.

Τέλος, μιλώντας για τις επικείμενες εκλογές και τους νέους ψηφοφόρους τόνισε: «Όποιος είναι γεννημένος το 2006 μπορεί να ψηφίσει», ενώ απευθυνόμενος στα νέα παιδιά είπε: «Να μην ψάχνουν το τέλειο και το ιδανικό γιατί μπορεί να μην υπάρχει. Να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά στις ακραίες φωνές, στην εγκληματική δράση που ταυτίζει την πολιτική με τη βία».

Κόμμα Κασιδιάρη: «Στη Βουλή κάναμε το καθήκον μας»

Σχετικά με το «μπλόκο» στη συμμετοχή του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είπε: «Η πολιτική δεν είναι σε καμία περίπτωση βία. Στη Βουλή κάναμε το καθήκον μας, τώρα η ευθύνη είναι της δικαιοσύνης και είμαι βέβαιος ότι η δικαιοσύνη θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη για τα Τέμπη»

«Αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη για αυτό που έγινε στα Τέμπη», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός.

«Ανέλαβα το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί. Υπάρχει ένα ερώτημα, νομίζω, στο μυαλό όλων. Πώς έγινε και τι θα κάνεις, μου λένε τα παιδιά μου, ώστε να μην ξαναγίνει» συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει: «Αισθάνθηκα και μεγάλη πίεση, ιδιωτικά μπορεί και να έκλαψα. Πρέπει να διαχειριστώ την κρίση την επόμενη ημέρα, την επόμενη ώρα».

Για τις κρίσεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι περισσότερες ήταν εισαγόμενες. «Ηταν κρίσεις που το κράτος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Με ακούμπησε η ιστορία του συνοριοφύλακα στον Εβρο. Το ίδιο κράτος που κατηγορούμε, οργάνωσε την εκστρατεία του εμβολιασμού. Το ίδιο κράτος είναι αυτό που μέσα από τις ένοπλες δυνάμεις κράτησε τη χώρα ασφαλή».

Και συμπλήρωσε: «Υπάρχει και το κράτος με ωχαδερφισμό, αδιαφορία, το είδαμε στον ΟΣΕ. Είμαι περισσότερο αποφασισμένος να συγκρουστώ. Κάναμε για πρώτη φορά πανελλαδικό διαγωνισμό για το ΑΣΕΠ και θα έχουμε λίστα επιτυχόντων. Για πρώτη φορά κάνουμε πραγματική αξιολόγηση. Εγγυώμαι ότι αυτά μπορώ να τα κάνω πράξη».

Προσυμπτωματικός έλεγχος

«Δύο από τις τρεις αδερφές μου πέρασαν και περνούν μια μεγάλη δοκιμασία. Ευτυχώς τα πράγματα πάνε καλά και για την Ντόρα και για την Κατερίνα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στη συνέχεια μίλησε γενικά για την υγεία και τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου. «Είμαι χαρούμενος που το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” τρέχει με σημαντικά αποτελέσματα. Πάνω από 6.000 περιπτώσεις έχουν ήδη διαγνωστεί. Γυναίκες που είχαν καρκίνο δεν το γνώριζαν και τώρα που το γνωρίζουν έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν καλά. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος είναι βασικός πυλώνας της πολιτικής μας για την υγεία. Αφορά και τα παιδιά. Ενα από τα μεγάλα στοιχήματα που θέλω να αντιμετωπίσω είναι η παιδική παχυσαρκία. Μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα είναι τα θέματα της ψυχικής υγείας των εφήβων», είπε.

Βία κατά των γυναικών: «Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε»

«Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα δείτε γυναικεία παρουσία σε όλες τις θέσεις του», είπε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, μίλησε για το θέμα της βίας κατά των γυναικών: «Και εγώ και η Μαρέβα έχουμε ασχοληθεί πολύ με το θέμα της κακοποίησης γυναικών. Εχουμε πια κέντρα υποστήριξης στα αστυνομικά τμήματα, πρέπει να εκπαιδεύσουμε την αστυνομία. Είναι πολύ δύσκολο να πας σε ένα αστυνομικό τμήμα και να καταγγείλεις ένα περιστατικό οικογενειακής βίας. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε, αλλά έχουμε αρχίσει να κάνουμε κάποια βήματα στη σωστή κατεύθυνση» τόνισε.

Επειτα, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης. «Είχα βρεθεί με τους γονείς της Ελένης Τοπαλούδη στο Διδυμότειχο και σύντομα θα δω όλες τις οικογένειες που είχαν θύματα. Καλά κάνουμε και χρησιμοποιούμε τον όρο “γυναικοκτονία”. Αισθάνεται μόνο συντριβή κανείς όταν μιλάει με τους ανθρώπους αυτούς, όπως όταν μίλησα με τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. Αυτό που μπορεί κανείς να κάνει είναι να πάρει δύναμη. Οι γονείς ζητούν δικαιοσύνη και πολλές φορές τους ταλαιπωρεί το δικαστικό σύστημα, τις άκουσα τις ιστορίες αυτές και μου γύρισαν τα άντερα. Αρα γρήγορη και τελεσίδικη ποινή, δικαιοσύνη. Τις αυστηρότερες ποινές, το έχουμε κάνει. Και μετά προληπτικές πολιτικές ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα».

Η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο

«Είναι τόσο σημαντικό το ποδόσφαιρο που αυτό που λέτε είναι επιβεβλημένο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την αμφισβήτηση που έχει τεθεί για τους ξένους διαιτητές που επιλέγονται.

«Εχει διοικητική ανεξαρτησία» είπε και συμπλήρωσε: «Είναι αδιανόητο να μην μπορούμε να έχουμε καλούς, σοβαρούς διαιτητές από το εξωτερικό. Το VAR είναι μια μεγάλη πρόοδος για το ποδόσφαιρο. Ομως υπάρχει και από το εξωτερικό σχέδιο εξυγίανσης, και εκεί πρέπει να πάμε».

«Οι αγώνες πρέπει να γίνονται στο γήπεδο», είπε στη συνέχεια. «Εχουμε κάνει βήματα στο κομμάτι της οπαδικής βίας. Θέλουμε να έχουμε αντικειμενικές διαιτησίες και να κερδίσει ο καλύτερος. Μεγάλη σημασία έχει να βελτιώνονται οι υποδομές. Ο Παναθηναϊκός αποκτά επιτέλους το δικό του γήπεδο. Οταν μπαίνει κάποιος σε καινούργιο γήπεδο αλλάζουν οι συμπεριφορές».

Η συνέντευξη στη Νεφέλη Μεγκ και τα social media

Για τη συνέντευξη που έδωσε στην youtuber Νεφέλη Μεγκ, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ηθελα να εκτεθώ στις σκληρές ερωτήσεις ενός νέου κοριτσιού 25 ετών. Πολλές φορές οι ερωτήσεις τους είναι ωμές και δεν συμβιβάζονται εύκολα με την απάντηση που θα τους δώσω. Σε αυτή την ηλικία είναι η κόρη μου. Το κάθε παιδί μου έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικό ενδιαφέρον για τα κοινά. Τα ακούω. Πολλές φορές έρχονται με ιδέες που δεν έχω σκεφτεί. Η μικρή μου κόρη μού είπε, π.χ., ότι άλλες χώρες κάνουν πράγματα για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση. Εδώ οι γυναίκες έχουν ένα πρόσθετο κόστος που οι άνδρες δεν το έχουν. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Σύντομα θα κάνουμε ανακοινώσεις. Hταν ιδέα της κόρης μου».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα social media λέγοντας ότι: «Το TikTok είναι ένα εργαλείο το οποίο έχει πολύ μεγάλη δύναμη, γεννά και πολλά ερωτήματα. Στο δικό μου κινητό δεν έχω την εφαρμογή και έχω απαγορεύσει σε όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να την έχουν. Αλλά μου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσω. Εντυπωσιακό πόσοι νέοι άνθρωποι βλέπουν και γίνονται αποδέκτες του μηνύματος μέσω του TikTok».

Ο γάμος και η οικογένεια

Περνώντας σε πιο προσωπικές ερωτήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον γάμο του με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι. «Με τη Μαρέβα είμαστε μαζί σχεδόν 30 χρόνια. Περάσαμε ένα διάστημα που δεν ήμασταν μαζί. Οταν ξαναβρεθήκαμε, η σχέση μας ήταν πιο δυνατή. Η Μαρέβα σίγουρα θα μου πει την άποψή της με πολύ ωμό τρόπο, θα με πιέσει, δεν έχει πάντα δίκιο προφανώς, και έχει διαφορετικό αισθητήριο», σημείωσε.

«Βλέπει πράγματα τα οποία πολύ απλά εγώ δεν βλέπω. Σίγουρα η μάνα μου είχε ισχυρή προσωπικότητα, και η Μαρέβα έχει ισχυρή προσωπικότητα», τόνισε.

Αναφερόμενος στους γονείς του, είπε ότι: «Βέβαια μου λείπουν οι γονείς μου. Πάντα όταν είμαι στην Κρήτη παίρνω το ποδήλατό μου, κάνω βόλτα, πάντα σταματώ στο νεκροταφείο και αφήνω ένα λουλούδι. Οι γονείς έχουν κάνει καλή δουλειά όταν αναζητάς τη γνώμη τους και ξέρεις τι θα σου έλεγαν αν ήταν παρόντες».

Ακόμα, είπε: «Εχω παίξει τένις με τη Μαρία Σάκκαρη. Ηταν πάρα πολύ ευγενική μαζί μου. Μου είναι αδύνατον να επιστρέψω το δεύτερο σερβίς της».

Μιλώντας για την οικογένειά του, ανέφερε: «Το κάθε παιδί μου είναι διαφορετικό. Στην οικογένεια μιλάμε πολύ για τα προσωπικά. Μου αρέσει πολύ να περνάω χρόνο με την οικογένεια. Εχω ένα παιδί τουλάχιστον που είμαι βέβαιος ότι θα κάνει το ακριβώς το ανάποδο από αυτό που θα πω».

Τέλος, αναφέρθηκε και στα τατουάζ: «Τώρα είναι πολύ της μόδας τα τατουάζ. Ισως κάποια στιγμή να έκανα… Η σύζυγός μου έχει ένα δελφινάκι, μου αρέσει η ιδέα αυτή. Αυτές είναι αποφάσεις της στιγμής. Η συμβουλή μου στα παιδιά, λέω: προσέξτε, γιατί είναι για μια ζωή, θα είναι εκεί για πάντα».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή