Αρθρο του Σ. Τζίμα στην «Κ»: Η σκιά ενός ονόματος σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη

Αρθρο του Σ. Τζίμα στην «Κ»: Η σκιά ενός ονόματος σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη

Ηταν Ιούνιος του 1989, με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις της ταραγμένης εκείνης εποχής, όταν ο νεαρός τότε Κώστας Καραμανλής κατήλθε στην ενεργό πολιτική δράση διά της συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν Ιούνιος του 1989, με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις της ταραγμένης εκείνης εποχής, όταν ο νεαρός τότε Κώστας Καραμανλής κατήλθε στην ενεργό πολιτική δράση διά της συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Βγήκε ψηλά, συγκεντρώνοντας 35.068 σταυρούς, πίσω από τον πανίσχυρο τότε Σωτήρη Κούβελα (82.007 σταυροί).

Εκτοτε ο Κώστας Καραμανλής κατείχε τη μόνιμη πρωτιά στην Α΄ Θεσσαλονίκης, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε ο ίδιος ανακοίνωσε την «ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής του διαδρομής».

Τώρα, για πρώτη φορά ύστερα από 34 χρόνια, το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. στην Α΄ Θεσσαλονίκης δεν θα φέρει το ισχυρό όνομα ενός Καραμανλή. Θα είναι αποδυναμωμένο; Το βέβαιο είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός, αν και «απόστρατος», δεν πρόκειται να γυρίσει την πλάτη στην παράταξη. Ούτε και στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που αγάπησε και όπου εξακολουθεί να καταφεύγει για να διασκεδάσει, σε λαϊκές ταβερνούλες συνήθως, με τους πολλούς φίλους του.

«Ο Καραμανλής θα είναι πάντα κοντά στην παράταξη και θα βοηθάει με τον τρόπο που ο ίδιος θεωρεί ως τον προσφορότερο», λέει άνθρωπος του φιλικού του περιβάλλοντος, τονίζοντας πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν πρόκειται να δώσει γραμμή υπερψήφισης κάποιου ή κάποιων υποψηφίων. «Δεν κάνει τέτοια. Δεν πριμοδότησε ποτέ κανέναν στις εκλογές, ούτε θα το κάνει και τώρα. Δεν αφήνει πίσω του “ορφανά”. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να πάει καλά η παράταξη».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας Καραμανλής θα παραστεί στην προεκλογική συγκέντρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συμπρωτεύουσα, όπου δεν αποκλείεται να απευθύνει χαιρετισμό ή και να αναμειχθεί με τους συγκεντρωμένους.

Οπως και να έχει, στη συλλογική συνείδηση της πόλης το όνομα «Καραμανλής» είναι ταυτισμένο με τη μεταπολεμική πορεία της και τη βοήθεια που θείος και ανιψιός τής πρόσφεραν, στο όνομα της μακεδονικής τους, κυρίως, καταγωγής.

Μερικά χιλιόμετρα βορειότερα της Θεσσαλονίκης, στην κοιτίδα του «καραμανλισμού», τις Σέρρες, ένας άλλος Κώστας Καραμανλής (του Αχιλλέως) μάχεται υπό δύσκολες συνθήκες για τη συνέχιση της παρουσίας της ευρύτερης οικογένειας στη Βουλή και στην πολιτική.

Το ενδιαφέρον για την εκλογή του εμφανίζεται αυξημένο, καθώς μετά τα Τέμπη επιχειρήθηκε η πολιτική του σταύρωση, με την αντιπολίτευση να αξιώνει τον εξοστρακισμό του. Τώρα δίνει υπέρ πάντων αγώνα όχι απλώς να επανεκλεγεί, αλλά να «σαρώσει» και να δώσει, όπως λένε συνεργάτες του, αποστομωτική απάντηση. Προς επίτευξη αυτού του στόχου, με βάση τις πληροφορίες, καταγράφεται ξεσηκωμός φίλων, κομματικών και συντοπιτών του, σε συστράτευση ώστε να εκλεγεί με υψηλό ποσοστό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή