Τσίπρας:Ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας

Τσίπρας:Ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας

Επίθεση στην κυβέρνηση για τα εργασιακά, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε χαιρετισμό του στη συναυλία που διοργανώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση στην κυβέρνηση για τα εργασιακά, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε χαιρετισμό του στη συναυλία που διοργανώνουν ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για την Εργατική Πρωτομαγιά, στον Πολυχώρο Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση «εμφορείται από ακραίες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις και θεωρεί την ανισότητα φυσικό φαινόμενο», λέγοντας ότι τα αιτήματα των εργατικών αγώνων και οι κατακτήσεις έναν αιώνα πριν, ήταν: 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος. Υποστήριξε ότι «σήμερα βρισκόμαστε σε μια ‘κανονικότητα’ με: απλήρωτα δωδεκάωρα, μαύρη ανασφάλιστη εργασία, αμοιβές για να ζει μια οικογένεια το μισό μήνα και τον άλλο μισό να ξεπαγιάζει και να φυτοζωεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κάλεσε τους εργαζόμενους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες, «να ψηφίσουν και για τους 250.000 εποχικούς εργαζόμενους που θα είναι στα νησιά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε να μην τους επιτρέψει τη δυνατότητα να ψηφίσουν γιατί ήξεραν ότι αν ψήφιζαν θα τους μαύριζαν».

«Να δώσουμε μια απάντηση για να επαναφέρουμε την εργασιακή κανονικότητα: Το οκτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Για να υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη να δηλώνει και να πληρώνει τις υπερωρίες. Για να μην απολύει χωρίς αιτιολόγηση. Για να καταργήσουμε τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, την ανασφάλιστη εργασία. Για να είναι η Πολιτεία δίπλα στον εργαζόμενο, όταν δεν τηρείται η νομοθεσία, με ένα ισχυρό ΣΕΠΕ»

Επισήμανε ότι από το Σικάγο του 1886 η Πρωτομαγιά «σημαδεύει την πορεία της εργατικής τάξης, της μισθωτής εργασίας, να κερδίσει μια θέση στον ήλιο, σημαδεύει τους δύσκολους αγώνες εκατομμυρίων ανθρώπων για κοινωνική δικαιοσύνη».

«Η δολοφονία του Παρασκευαΐδη στο γιορτασμό της Πρωτομαγιάς το 1924, που αντιμετωπίστηκε με τις ξιφολόγχες. Η δολοφονία του Τούση και άλλων 11 στη Θεσσαλονίκη στη ματωμένη Πρωτομαγιά του ‘36, που εμπνέει τον Γιάννη Ρίτσο στον Επιτάφιό του. Οι 200 εκτελεσμένοι της Καισαριανής. Και άλλες και άλλοι που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν σε χρόνια δίσεκτα, που λέξεις όπως δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, σοσιαλισμός, ακόμα και συνδικαλισμός, συνεπάγονταν διώξεις, εξορίες και φυλακίσεις, κάποτε ακόμα και θάνατο. Αυτή είναι η ιστορία μας».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι αυτές οι κατακτήσεις παραμένουν «τραγικά επίκαιρες» σήμερα και πως «δεν αρκεί κανείς να προχωρά σε κατακτήσεις με αγώνες και θυσίες», αλλά «πρέπει με αγώνες να μπορεί και να διατηρεί όρθιες αυτές τις κατακτήσεις». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή