Μπλόκο από Αρειο Πάγο στο κόμμα Κασιδιάρη

Μπλόκο από Αρειο Πάγο στο κόμμα Κασιδιάρη

Την απόφαση για το κόμμα «Ελληνες» του καταδικασμένου πρώην βουλευτή της Χ.Α. καταψήφισε μόνο ένας αρεοπαγίτης

4' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκαθάρισε το τοπίο στο δεξιό άκρο του πολιτικού φάσματος μετά τη χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία απαγορεύτηκε η συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές του κόμματος «Ελληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, ενώ θα μετάσχει κανονικά στην εκλογική αναμέτρηση το κόμμα ΕΑΝ του Αναστασίου Κανελλόπουλου.

Η απόφαση για το κόμμα Κασιδιάρη ελήφθη με μειοψηφία μιας ψήφου, καθώς ο αρεοπαγίτης Φώτης Μουζάκης καταψήφισε με το σκεπτικό ότι ο πρόσφατος νόμος είναι κατά την κρίση του αντισυνταγματικός.

Αντιθέτως, ομόφωνα κρίθηκε ότι θα μετάσχει στην εκλογική αναμέτρηση το κόμμα ΕΑΝ του επίτιμου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστασίου Κανελλόπουλου, ενώ συνολικά –μαζί με το κόμμα Κασιδιάρη– για τυπικούς λόγους (κυρίως) κόπηκαν, κατά τον έλεγχο που διενήργησε ο Αρειος Πάγος, 14 πολιτικοί σχηματισμοί από μικρότερα κόμματα, όπως η Πατριωτική Ενωση των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου, το κόμμα του πρώην ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου και άλλα.

Ο καταδικασμένος πρώην βουλευτής της Χ.Α. μετά την έκδοση της απόφασης δήλωσε ότι «καταλύθηκε οριστικά το δημοκρατικό πολίτευμα και μισό εκατομμύριο Ελληνες στερούνται το ύψιστο δικαίωμα να ψηφίσουν το κόμμα της επιλογής τους. Το Εθνικό Κόμμα – Ελληνες στοχοποιήθηκε παράνομα γιατί είναι το πιο έντιμο και καθαρό κόμμα της εγχώριας πολιτικής σκηνής. Αναμέναμε αυτή την πρωτοφανή εκτροπή και είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για την επόμενη μέρα».

Από την πλευρά της, η συνήγορός του Βάσω Πανταζή δήλωσε ότι ο εντολέας της δεν θα στηρίξει κανέναν άλλο πολιτικό σχηματισμό στις επικείμενες εκλογές, ενώ ανέφερε ότι από σήμερα Τετάρτη θα γνωστοποιηθούν οι επόμενες κινήσεις του Ηλία Κασιδιάρη κυρίως σε νομικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το κόμμα «Ελληνες» κόπηκε για δύο λόγους: όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει καταδίκη σε πολυετή κάθειρξη (13 χρόνια) για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, ως πολιτικό στέλεχος της Χ.Α., και ως εκ τούτου απαγορεύεται να μετέχει σε εκλογική διαδικασία, έστω κι αν η καταδίκη του είναι με πρωτόδικη και όχι με αμετάκλητη απόφαση.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην απόφαση, κάτι που δεν αντικρούστηκε ούτε από τον ίδιο τον Ηλία Κασιδιάρη, αυτός είναι η πραγματική ηγεσία του κόμματός του, γεγονός απαγορευτικό από τον νόμο, λόγω της καταδίκης του.

Οπως αναφέρεται στην απόφαση, κάτι που δεν αντικρούστηκε από τον Ηλία Κασιδιάρη, αυτός είναι η πραγματική ηγεσία του κόμματος.

Αντιθέτως, για το κόμμα ΕΑΝ η απόφαση στηρίχθηκε στο ότι δεν προέκυψαν γεγονότα και στοιχεία που να έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τον πρόσφατο νόμο.

Ωστόσο, για το κόμμα ΕΑΝ με υπόμνημά του το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει να εξεταστούν –κάτι που έγινε και αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο– οι πραγματικές σχέσεις των Κασιδιάρη – Κανελλόπουλου, προβάλλοντας το γεγονός ότι ο κ. Κανελλόπουλος είχε δηλώσει δημοσίως ότι θα ηγείτο του κόμματος Κασιδιάρη, κάτι που τελικά δεν έγινε. Το στοιχείο αυτό, αν και αξιολογήθηκε ενδελεχώς –σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»– από το δικαστήριο, δεν στάθηκε ικανό για να κοπεί το κόμμα ΕΑΝ.

Οσον αφορά τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Βουλή (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) με στόχο την απαγόρευση καταδικασμένων στελεχών της Χ.Α. να λάβουν μέρος στις εκλογές, οι ανώτατοι δικαστικοί, πλην του αρεοπαγίτη Φώτη Μουζάκη που μειοψήφησε, τάχθηκαν υπέρ της συνταγματικότητας των εν λόγω διατάξεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό των δικαστών, εννέα τον αριθμό, που αποτέλεσαν και τη συντριπτική πλειοψηφία της απόφασης για το κόμμα Κασιδιάρη, οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου κρίνονται σύμφωνες με το Σύνταγμα και την ισχύουσα νομοθεσία, ενώ το ίδιο σύμφωνες με τις συνταγματικές διατάξεις κρίνονται και οι ρυθμίσεις με τις οποίες δόθηκε η αρμοδιότητα στο σύνολο των δικαστών που μετέχουν στο Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου να κρίνουν για τη νομιμότητα συμμετοχής των κομμάτων στις εκλογές, και όχι μόνον σε πέντε, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Το σκεπτικό της απόφασης είναι πολυσέλιδο, συνολικά αριθμεί 400 σελίδες, ενώ πρόεδρος του δικαστικού σχηματισμού του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου Χρήστου Τζανερίκου, ήταν η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Ευδοξία Κιουπτσίδου και μέλη ικανοί δικαστικοί, μεταξύ των οποίων και η Ιωάννα Κλάπα, που ήταν η ανακρίτρια για την υπόθεση της Χ.Α.

Αντιδράσεις για Βαρουφάκη

Του Γιώργου Μπουρδάρα

Αίσθηση και αντιδράσεις κυρίως από τη Ν.Δ. και το ΚΚΕ προκάλεσε η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι δεν θα έπρεπε να αποκλειστεί από τις εκλογές το μόρφωμα που δημιούργησε με τον μανδύα κόμματος ο φυλακισμένος Ηλίας Κασιδιάρης. Σε συνέντευξη του επικεφαλής του ΜέΡΑ25 (Mega) ερωτηθείς για το αν πρέπει να αποκλειστεί το κόμμα Κασιδιάρη, είπε: «Οχι, το λέω με βαριά καρδιά. Δεν είναι ποτέ λύση απέναντι σε κάποιον που θέλει να ακρωτηριάσει τη Δημοκρατία να την ακρωτηριάσεις εσύ εκ μέρους του. Πρέπει να κερδίσουμε τους ανθρώπους που ρέπουν προς τον ναζισμό επειδή έχουν μια οργή μέσα τους για όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν, τα οποία δεν μπορούν να τα εκφράσουν αλλιώς». Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Α. Σκέρτσος επισήμανε: «Ψαρεύουν στα θολά νερά των ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη χωρίς να αναλαμβάνουν μια υπεύθυνη, έντιμη και γενναία θέση αρχής για το αν οι εχθροί της δημοκρατίας και οι εγκληματικές οργανώσεις μπορούν να βρίσκονται στη Βουλή». Στον «Ριζοσπάστη», από την άλλη, σημειώθηκε ότι «ο Γ. Βαρουφάκης, σε έναν ακόμα επικίνδυνο και τυχοδιωκτικό ρόλο, έστησε αντισυστημική “ρεκλάμα” στον Κασιδιάρη, στο όνομα μάλιστα της “υπεράσπισης της δημοκρατίας”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή