Ζουμ σε 17 εκλογικά «ντέρμπι»

Ζουμ σε 17 εκλογικά «ντέρμπι»

Οι περιφέρειες-κλειδιά, με δημογραφικές και πολιτικές ιδιαιτερότητες, στις οποίες εστιάζουν τα κομματικά επιτελεία

7' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτέλεσμα 17 εκλογικών περιφερειών από τις συνολικά 59 της χώρας θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Aυτό προκύπτει από τις αναλύσεις των κομματικών επιτελείων, που έχουν εξετάσει τις λεπτομέρειες του εκλογικού αποτελέσματος του 2019, σε συνάρτηση με τα δημοσκοπικά και δημογραφικά δεδομένα της τελευταίας τετραετίας. Πρόκειται για περιφέρειες με πληθυσμιακές και πολιτικές ιδιαιτερότητες, όπως ο Εβρος, όπου σημειώνεται εκτίναξη της άκρας Δεξιάς, ή όπου το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, όπως στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Βαρόμετρο θεωρείται και το εύρος της διαφοράς σε ορισμένες μεγάλες περιφέρειες, όπως η Β΄ Πειραιώς, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών, η Αχαΐα και το Ηράκλειο της Κρήτης.

ΠΕΛΛΑ και ΚΙΛΚΙΣ

Το δεξί πλευρό

Ζουμ σε 17 εκλογικά «ντέρμπι»-1Στη Βόρεια Ελλάδα το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ν.Δ. εντοπίζεται στα δεξιά της. Δύο από τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα είναι οι νομοί Πέλλας και Κιλκίς, όπου η Ν.Δ. νιώθει απειλή από το υπερσυντηρητικό κοινό. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2019 στο Κιλκίς, Ελληνική Λύση και Χρυσή Αυγή ξεπέρασαν αθροιστικά το 10%, ενώ στην Πέλλα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πάνω από 9%. Η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ήταν μεγάλη και στις δύο εκλογικές περιφέρειες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως εν έτει 2023 δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Βασικός στόχος της Ν.Δ. μετά το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη αλλά και σε άλλους σχηματισμούς (Εμφιετζόγλου – Μπογδάνος, Λατινοπούλου κ.λπ.), που έριχναν το βάρος τους στις δεξαμενές ψηφοφόρων της Β. Ελλάδας, είναι να περιορίσει τις ροές προς τα δεξιά της, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να εκτιμηθεί πού θα κατευθυνθούν τελικώς οι ψηφοφόροι των κομμάτων αυτών. Συνεπώς εκεί αποκτά σημασία το εύρος της διαφοράς.

Α΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αθηνοποίηση

Το αστικό κέντρο της συμπρωτεύουσας τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να «αθηνοποιείται», όπως λένε έμπειροι εκλογολόγοι, καθώς δεν παρουσιάζει την κλασική εκλογική συμπεριφορά που παρατηρείται στην υπόλοιπη Μακεδονία. Τούτο φάνηκε ήδη το 2019, όταν –με πρόσφατη μάλιστα τη συμφωνία των Πρεσπών– η Ν.Δ. έλαβε 35,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 31,3%. Το αποτέλεσμα του 2019 αναδεικνύει την περιφέρεια των 300.000 κατοίκων σε διαφιλονικούμενη εκλογική ζώνη.

ΣΕΡΡΕΣ

Πόλωση Τεμπών

Οι Σέρρες υπό άλλες συνθήκες δεν θα ήταν στη λίστα των ντέρμπι, αλλά η υποψηφιότητα Τσίπρα δίνει άλλο χαρακτήρα στην τοπική μάχη. Η εκ νέου κάθοδος του Κώστα Καραμανλή μετά το δυστύχημα των Τεμπών και η αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πολώνουν το κλίμα. Ο Τσίπρας θέλει να «γκρεμίσει το κάστρο» των Σερρών, ήτοι τον καραμανλισμό εντός έδρας, ενώ ο πρώην υπουργός σήκωσε το γάντι, συσπειρώνοντας το δικό του κοινό.

ΕΒΡΟΣ

To oρφανό 9%

Παρότι η διαφορά το 2019 στον Εβρο έφτασε τις 17 μονάδες, ο ακριτικός νομός συμπεριλαμβάνεται σήμερα –και όχι άδικα– στον χάρτη με τις επισφαλείς αναμετρήσεις. Ο λόγος είναι πως αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εκρηκτικής ανόδου της άκρας Δεξιάς, με το κόμμα του Κασιδιάρη να αγγίζει στις μετρήσεις, πριν από τον αποκλεισμό του, το υψηλότερο ποσοστό του πανελλαδικά. Στοίχημα είναι τώρα προς τα πού θα κινηθεί αυτό το 9%-10% του εκλογικού σώματος.

ΑΡΤΑ

Για τη ρεβάνς

Η ιδιαίτερη πατρίδα του Αλέξη Τσίπρα ήταν από τους λίγους νομούς που το 2019 του έδωσε, έστω οριακά, την πρωτιά. Το οξύμωρο είναι πως η Αρτα αποτελεί έναν παραδοσιακά συντηρητικό νομό που είχε βαφτεί «γαλάζιος» ακόμη και το 1981, όταν όλη η Ελλάδα ψήφιζε «Αλλαγή». Η μάχη στον νομό της Ηπείρου είναι αμφίρροπη, με το κυβερνών κόμμα να θέλει οπωσδήποτε να πάρει ξανά κεφάλι και την αξ. αντιπολίτευση να επιθυμεί να κρατήσει τα υψηλά ποσοστά της, που το 2019 άγγιξαν το 40%.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Ανταγωνισμός

Στο Ιόνιο η Ν.Δ. θέλει να έχει απόσταση ασφαλείας από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς, παρά τη διαφορά των 7 μονάδων του 2019, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε αρκετά υψηλά ποσοστά. Από τα νησιά του Ιονίου η Κεφαλονιά είναι εκείνη όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται πως έχει το καλύτερο ψηφοδέλτιο. Εξ ου και επιστρατεύτηκε από τη Ν.Δ. ως ανταγωνιστική υποψηφιότητα ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας.

ΕΥΒΟΙΑ

Η πυρόπληκτη

Η Εύβοια, στην πρωτεύουσα της οποίας βρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ένας πολύ ταλαιπωρημένος νομός, που το 2019 έδωσε προβάδισμα μόλις 1,7% στη Ν.Δ. Την τετραετία που ακολούθησε υπέστη μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές, καθώς το βόρειο τμήμα της έγινε στάχτη. Με δεδομένα την καταστροφή και το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκαν τα μεγάλα έργα που θα βγάλουν το νησί από την αφάνεια, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να πάρει κεφάλι και η Ν.Δ. να κρατήσει τις δυνάμεις της.

ΑΧΑΪΑ

Για την ψαλίδα

Στην τρίτη πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας η Κεντροαριστερά έχει παραδοσιακά πολύ υψηλά ποσοστά, κάτι που αποδείχθηκε το 2019, όταν  ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε το 40,27%. Ο στόχος της Ν.Δ. είναι η διαφορά των σχεδόν 8 μονάδων να μειωθεί, κάτι που θα έχει πολλαπλό αντίκτυπο, λόγω του μεγάλου πληθυσμού σε πανελλαδικό επίπεδο. Κρίσιμο εδώ θα είναι το ποσοστό που θα πάρει το ΠΑΣΟΚ σε ένα νομό άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του κόμματος.

ΑΡΚΑΔΙΑ

Στο πράσινο

Αν η Πελοπόννησος, δηλαδή οι νομοί Λακωνίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας και Κορινθίας, αποτελεί «κάστρο» για τη Ν.Δ., υπάρχει μία εξαίρεση: η Αρκαδία. Παραδοσιακά νομός με πολύ ισχυρό ΠΑΣΟΚ σε όλη τη Μεταπολίτευση, έχει στο DNA της και κεντροαριστερή ταυτότητα. Με δεδομένο μάλιστα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ισχυρό ψηφοδέλτιο με Κωνσταντινόπουλο και Γιαννακούρα, η έκβαση της μάχης στον νομό είναι κρίσιμη, καθώς η Ν.Δ. θέλει να κρατήσει ψηλά τα ποσοστά της και ο ΣΥΡΙΖΑ να μην πέσει χαμηλότερα.

Α΄ ΑΘΗΝΩΝ

Το νέο άστυ

Ζουμ σε 17 εκλογικά «ντέρμπι»-2Η κεντρική περιφέρεια της Αττικής ήταν παραδοσιακά «γαλάζια». Η δημογραφική συρρίκνωσή της και η αλλαγή στη σύσταση του πληθυσμού έφεραν τη Ν.Δ. στο 42% το 2019, που είναι χαμηλότερο από παλαιότερα ποσοστά της. Η Ν.Δ. στην εν λόγω περιφέρεια πιέζεται από τα δεξιά της, κάτι που, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσει δείκτη συνολικά για το τελικό αποτέλεσμα. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει μέσω της Α΄ Αθηνών με ένα δυνατό ψηφοδέλτιο να δείξει πως αποτελεί πλέον (και) αστική δύναμη.

ANAT. ATTIKH

Για μισό εκατομμύριο

Είναι η περιοχή με τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή άνοδο πανελλαδικά, που μετά την απογραφή απέκτησε δύο επιπλέον έδρες. Αυτό από μόνο του της δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, καθώς πλέον αριθμεί πάνω από μισό εκατομμύριο πληθυσμό. Επιπλέον, παραδοσιακά στην Αν. Αττική υπάρχει έντονο στοιχείο άκρας Δεξιάς –την περασμένη δεκαετία αποτέλεσε «οχυρό» της Χρυσής Αυγής–, κάτι που προκαλεί αβεβαιότητα για το πού θα στραφούν οι υποστηρικτές του αποκλεισθέντος κόμματος.

ΔΥΤ. ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Το «κάστρο»

«Κάστρο» του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, όπου είχε κερδίσει με σχεδόν 9 μονάδες, αποτελεί και για τα δύο κόμματα μεγάλο στοίχημα: για τη μεν αξιωματική αντιπολίτευση γιατί πρέπει να κρατήσει τη διαφορά, ενώ για τη N.Δ. γιατί πρέπει να κλείσει την ψαλίδα σε μια επίσης πολυπληθή περιοχή με έντονα λαϊκά χαρακτηριστικά. Το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι εκ νέου υποψήφιος στη συγκεκριμένη περιφέρεια αποτυπώνει τη σημασία που της αποδίδει.

ΝΟΤ. ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

Η μεγαλύτερη αρένα

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, στην οποία συνυπάρχουν περιοχές με τελείως διαφορετικά κοινωνιολογικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα η Γλυφάδα και η Καισαριανή. Ο μεγάλος πληθυσμός, που ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο, καθιστά από μόνος του τη συγκεκριμένη περιφέρεια βαρόμετρο. Η Ν.Δ. θέλει να κρατήσει το προβάδισμα που είχε το 2019, με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως να έχει ένα από τα πιο δυνατά ψηφοδέλτια στη συγκεκριμένη περιοχή και να επιδιώκει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Β΄ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Στοίχημα

Το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί τη συγκεκριμένη περιφέρεια τρεις φορές τους τελευταίους μήνες δείχνει το πόσο σημαντική τη θεωρεί. Κατεξοχήν περιφέρεια των λαϊκών στρωμάτων, η Β΄ Πειραιώς το 2019 έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ μία από τις μεγαλύτερες διαφορές, την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να διατηρήσει. Η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να κλείσει τη διαφορά, όχι μόνο για λόγους εντυπώσεων, αλλά και ουσίας, καθώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

ΧΑΝΙΑ

Προς ανατροπή

Ζουμ σε 17 εκλογικά «ντέρμπι»-3Από όλους τους νομούς της Κρήτης, το μεγαλύτερο ντέρμπι καταγράφεται στα Χανιά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε κερδίσει με 3,3% και σήμερα η Ν.Δ. φιλοδοξεί να είναι πρώτη. Το ντέρμπι των Χανίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με τους άλλους τρεις νομούς της Κρήτης, το ΠΑΣΟΚ εδώ δεν πάει καλά και συνεπώς δεν «κόβει» ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που οδηγεί σε αμφίρροπη μάχη μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Πράσινη έδρα 

Από την εξίσωση των κρίσιμων εκλογικών περιφερειών δεν θα μπορούσε να λείπει ο μεγαλύτερος νομός της Κρήτης και τέταρτος μεγαλύτερος της χώρας. Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ σάρωσε τη Ν.Δ., κερδίζοντάς την με 13 μονάδες και φτάνοντας το 43% ενώ η Ν.Δ. ήταν στο 30%. Σήμερα η μείωση της διαφοράς πρέπει να θεωρείται δεδομένη λόγω… Ανδρουλάκη, ο οποίος ως γέννημα και θρέμμα του Ηρακλείου έχει ανεβασμένα ποσοστά. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει, ωστόσο, να είναι και πάλι πρώτος με διαφορά.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή