Ζάππειο: Τρεις πρωθυπουργοί της ΝΔ για την «Ημέρα της Ευρώπης»

Ζάππειο: Τρεις πρωθυπουργοί της ΝΔ για την «Ημέρα της Ευρώπης»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιδέα να μιλήσουν μαζί στον ίδιο χώρο οι Μητσοτάκης, Σαμαράςκαι Καραμανλής σε μια κοινή εκδήλωση έπεσε στο τραπέζι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Κ», προ τριών εβδομάδων σε μία από τις συσκέψεις της ομάδας «σοφών» της Ν.Δ. που «τρέχει» την προεκλογική καμπάνια.

Η πρόταση συζητήθηκε ξανά σε δεύτερη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αντιλήφθηκε αμέσως το πολιτικό όφελος από μια τέτοια πρωτοβουλία και ανέλαβε να επικοινωνήσει ο ίδιος με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς για να τους πείσει να αποδεχθούν την πρόσκληση.

Η αφορμή βρέθηκε και ήταν η 43η επέτειος της ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ» και του Παύλου Παπαδόπουλου, ο Αντώνης Σαμαράς δεν παραλείπει να λέει στους συνομιλητές του ότι τον συγκινεί ιδιαίτερα η προοπτική της εκδήλωσης στο Ζάππειο.

Υπενθυμίζει ότι το 1979, στην τελετή ένταξης στην ΕΟΚ που έγινε στον ίδιο χώρο, παρευρίσκονταν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ., ανάμεσα στους οποίους και ο ίδιος, που τότε ήταν μόλις 29 ετών.

Από εκείνη την κοινοβουλευτική ομάδα οι μόνοι βουλευτές που παραμένουν στη Βουλή είναι ο Σαμαράς και ο Γιάννης Τραγάκης. Και μόνο γι’ αυτό δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόταση να μιλήσει – και θα πει αρκετά και για τη δική του συμβολή στην παραμονή της χώρας στην Ευρώπη όταν στην «πάνω και κάτω πλατεία» έπαιζαν το μέλλον στα ζάρια όλοι εκείνοι που σήμερα ονειρεύονται για δεύτερη φορά καταλήψεις της εξουσίας με «κυβερνήσεις ανοχής».

Το ίδιο ρεπορτάζ της «Κ» σημείωνε ότι όταν ο Κώστας Καραμανλής έλαβε το τηλεφώνημα Μητσοτάκη για την εκδήλωση στο Ζάππειο μάλλον αιφνιδιάστηκε. Σύμφωνα με τους συνομιλητές του, δεν αισθάνθηκε κάποιου είδους ενθουσιασμό στην προοπτική άλλης μιας ευρωπαϊκής φιέστας, αλλά αντιλήφθηκε προφανώς ότι λόγω της ιστορίας του δεν μπορεί να είναι απών από τον προεκλογικό αγώνα.

Αλλωστε όταν δήλωσε ότι αποχωρεί από τη Βουλή τόνισε ότι θα υποστηρίξει την προεκλογική προσπάθεια.

Ηδη βρισκόταν στα σκαριά μια κοινή εμφάνιση με τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη. Απέφυγε πάντως να απαντήσει αμέσως στον Μητσοτάκη για το Ζάππειο και ζήτησε λίγο χρόνο για να δει το πρόγραμμά του. Την επόμενη ημέρα τού τηλεφώνησε και τον ενημέρωσε ότι θα συμμετάσχει.

Ζάππειο: Τρεις πρωθυπουργοί της ΝΔ για την «Ημέρα της Ευρώπης»-1

Τι θα πει ο Κ. Καραμανλής

Όπως τόνισε προ ημερών η στήλη Θεωρείο της «Κ», στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρώπη χάρη στο πολιτικό ανάστημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά και στις σημερινές παραλείψεις και αβελτηρίες της Ε.Ε., αναμένεται να αναφερθεί ο Κώστας Καραμανλής κατά την ομιλία του την ερχόμενη Τρίτη στο Ζάππειο, στην εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης.

Αυτή είναι άλλωστε η άποψη του Καραμανλή όπως έχει αποτυπωθεί και σε άλλες ομιλίες του τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, θα υπάρχει και κάτι καινούργιο: δώδεκα ημέρες πριν από τις εκλογές ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπορεί να μην κάνει θετική αναφορά στο κυβερνητικό έργο της Ν.Δ., δίνοντας, κατά πληροφορίες, έμφαση σε ζητήματα οικονομίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή