Εκλογές – Ντιμπέιτ: Από το Πάντειο στην τηλεμαχία των έξι

Εκλογές – Ντιμπέιτ: Από το Πάντειο στην τηλεμαχία των έξι

H απαρχή για τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ στη χώρα μας θεωρείται ότι ήταν η συνάντηση των Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Χαρίλαου Φλωράκη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το 1990.

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παραμονές του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον για την επομένη των εκλογών της 21ης Μαϊου, αναφέροντας (ΑΝΤ1) ότι, εφόσον πάμε σε δεύτερες εκλογές, «βεβαίως θα πρέπει να γίνει ντιμπέιτ ανάμεσα σε εμένα και τον κ. Τσίπρα».

Και απάντησε στην επίμονη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για μεταξύ τους ντιμπέιτ λέγοντας ότι στις εκλογές με απλή αναλογική πρέπει να συμμετέχουν όλα τα κόμματα ενώ στις επόμενες εκλογές, επειδή υπάρχει το μπόνους και αφορά τα δύο πρώτα κόμματα, θα πρέπει να γίνει το μεταξύ τους ντιμπέιτ.

Είναι μια νέα συνθήκη στην «παράδοση» που μέχρι τώρα έχει διαμορφωθεί στις προεκλογικές τηλεοπτικές αναμετρήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών καθώς στο παρελθόν είχαμε είτε τηλεμαχίες με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής, σαν αυτό που θα γίνει και τώρα, ή μία με αυτούς και μία με τους αρχηγούς των δύο πρώτων κομμάτων.

Βεβαίως, τα δεδομένα που φέρνει η απλή αναλογική επηρεάζουν και τη συζήτηση για τις τηλεοπτικές αναμετρήσεις των υποψηφίων.

Η προγραμματισμένη για αύριο τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών θα είναι η πρώτη μετά τον Σεπτέμβριο του 2015 καθώς στις εκλογές του 2019, αν και είχε συμφωνηθεί από τη Διακομματική Επιτροπή να γίνει ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών, δεν προέκυψε συμφωνία για την ημερομηνία, έπειτα από διαδοχικές αλλαγές, και το σχέδιο ναυάγησε.

Πάντως, η απαρχή για τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ στη χώρα μας, σε μια μεταφορά των τηλεμαχιών υποψηφίων στο εξωτερικό, θεωρείται ότι ήταν η συνάντηση των Ανδρέα ΠαπανδρέουΚωνσταντίνου Μητσοτάκη και Χαρίλαου Φλωράκη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το 1990, σε συζήτηση που συντόνισε ο Γιάννης Καψής.

Αν και η διαδικασία, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, προσομοίαζε περισσότερο με επιμέρους διαλέξεις πάνω σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και την κατάσταση στην Ευρώπη μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ήταν κάτι νέο για τα πολιτικά ήθη. Πολύ διαφορετικό, βέβαια, από τα σημερινά ντιμπέιτ, που, πάντως, εξακολουθούν να γίνονται με πολύ αυστηρούς και περιοριστικούς κανόνες.

Το 1996 έγινε η επόμενη τηλεμαχία, στην οποία «μονομάχησαν» οι Κώστας Σημίτης και Μιλτιάδης Εβερτ, στο πρώτο ντιμπέιτ που οργανώθηκε σε χώρο τηλεοπτικού στούντιο, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να έχουν χρόνο δύο λεπτών για να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση. Ο Αντώνης Σαμαράς, ως επικεφαλής της Πολιτικής Ανοιξης, είχε στείλει εξώδικο στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, καταγγέλλοντας τον αποκλεισμό των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών από τη συζήτηση. 

Στις εκλογές του 2000 ο Κώστας Σημίτης συμμετείχε και πάλι σε τηλεοπτική αναμέτρηση, έχοντας αυτή τη φορά απέναντί του τον Κώστα Καραμανλή.

Στις εκλογές του 2004 πραγματοποιήθηκε ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών: Γιώργος Παπανδρέου, Κώστας Καραμανλής, Αλέκα Παπαρήγα, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Δημήτρης Τσοβόλας πήραν μέρος.

Το ντιμπέιτ των εκλογών του 2007 έγινε στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών της Πελοποννήσου με τη συμμετοχή και πάλι όλων των πολιτικών αρχηγών, Κώστα Καραμανλή, Γιώργου Παπανδρέου, Αλέκας Παπαρήγα, Αλέκου Αλαβάνου, Γιώργου Καρατζαφέρη και Στέλιου Παπαθεμελή, που απάντησαν σε ερωτήσεις χωρίς να έχουν δυνατότητα να συνομιλήσουν. 

Το 2009 έγινε ένα ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών και ένα δεύτερο μόνο με τους Κώστα Καραμανλή και Γιώργο Παπανδρέου. Στο ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας ως επικεφαλής του Συνασπισμού.

Ακολούθησε η δύσκολη μνημονιακή περίοδος, όπου το εκρηκτικό πολιτικό κλίμα προφανώς δεν προσφερόταν για τηλεοπτική αντιπαράθεση. Τον Σεπτέμβριο του 2015 έγινε ένα ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών (Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Σταύρο Θεοδωράκη, Δημήτρη Κουτσούμπα, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Φώφη Γεννηματά και Πάνο Καμμένο) και ένα δεύτερο, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος, μάλιστα, διαμαρτυρήθηκε προς τον σκηνοθέτη λέγοντας ότι με το πλάνο που είχε επιλέξει έδειχνε τον κ. Τσίπρα πιο ψηλό. 

Εκλογές – Ντιμπέιτ: Από το Πάντειο στην τηλεμαχία των έξι-1
Το ντιμπέιτ του 2015 με συντονιστή τον δημοσιογράφο, Πάνο Χαρίτο – Πηγή: Intime

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή