Σαμαράς: Δυο πρώην και ένας νυν πρωθυπουργός με βαρείς συμβολισμούς για τη χώρα

Σαμαράς: Δυο πρώην και ένας νυν πρωθυπουργός με βαρείς συμβολισμούς για τη χώρα

Ο πρώην πρωθυπουργός προεξόφλησε ότι η Ελλάδα χάρις στην ανορθωτική προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δύο πρώην πρωθυπουργοί μαζί με τον σημερινό πρωθυπουργό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, με βαρείς συμβολισμούς και για την παράταξη και για τη χώρα. Και οι τρεις με πίστη στο ευρωπαϊκό ιδεώδες αλλά και με ανησυχία για το πού πάει η Ευρώπη σήμερα», είπε ο Αντώνης Σαμαράς στην παρέμβαση του στην εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης.

«Δεν μιλάω ως ευρωσκεπτικιστής, αλλά ως ευρωφιλόδοξος», σημείωσε.

Στην ομιλία του, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «πολύ σωστή απόφαση» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για επέκταση του φράχτη στον Έβρο, σε αντίστιξη με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επέκρινε και τη λογική των «Πρεσπών του Αιγαίου» που υιοθετεί η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην αναδιάταξη του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη ενώ έκανε ειδική μνεία στα κυριαρχικά δικαιώματά μας σε ό,τι αφορά την αποκλειστική οικονομική ζώνη που όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θα τα μοιράσουμε με την Τουρκία».

Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς υπενθύμισε πως η Τουρκία εδώ και 50 χρόνια έχει εισβάλλει στην Κύπρο και εξακολουθεί να κατέχει παράνομα έδαφός της. «Πίσω δε γυρίζουμε με τίποτα μετά την 21η Μαΐου θα πάμε μόνο μπροστά» επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και προεξόφλησε ότι η Ελλάδα χάρις στην ανορθωτική προσπάθεια της κυβέρνησης των τελευταίων τεσσάρων ετών, της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, θα πάρει, επί τέλους, και την επενδυτική βαθμίδα.

«Μέσα σε μια Ευρώπη, που επιστρέφει στις αρχές της αλληλεγγύης και της σύγκλισης. Μέσα σε μια Ευρώπη που θα υπερασπίζεται τα εθνικά κράτη της! ‘Όχι μια Ευρώπη των ανεξέλεγκτων τεχνοκρατών, και της άχρωμης γραφειοκρατίας. Αυτή είναι η μόνη Ευρώπη που μπορεί να υπάρξει στο εξής! Και μέσα σε μια τέτοια Ευρώπη, η Ελλάδα μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής – όχι “κομπάρσος”. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, Δύο πρώην Πρωθυπουργοί μαζί με τον σημερινό Πρωθυπουργό. Με βαρείς συμβολισμούς για την Παράταξη και για τη χώρα. Όλοι με πίστη στο Ευρωπαϊκό ιδεώδες. Με ανησυχία για το πού πάει η Ευρώπη σήμερα. Και με αγωνία για μια νέα Ελλάδα, σε μια νέα Ευρώπη. Μια νέα Ελλάδα που τη χρωστάμε. Σε μια νέα Ευρώπη, που τη δικαιούμαστε».

«Για μένα που έζησα και υπέγραψα τη Συμφωνία του Μάαστριχτ, η οποία συμπλήρωσε τη Συνθήκη της Ρώμης, μου είναι οδυνηρό να βλέπω μια Ευρώπη, που αντί να στηρίζει την Ελλάδα, αντίθετα πιέζει την Ελλάδα για εθνικές παραχωρήσεις. Τις οποίες δεν ζήτησε από καμιά άλλη χώρα-μέλος. Όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, που έχει ήδη δημιουργήσει νέα προβλήματα και νέα αδιέξοδα στα Βαλκάνια. Ή όπως οι λεγόμενες “Πρέσπες του Αιγαίου”, που κάποιοι φαίνεται να ετοιμάζουν… Και που, βέβαια, δεν θα τους περάσει. Διότι, πάνω απ’ όλα, η Ελλάδα κρατά σήμερα το κλειδί, για τον εναλλακτικό ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης! Που σημαίνει, βέβαια, ότι εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Ελληνική ΑΟΖ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή