Ν.Δ.: Απαντήσεις και θετικό αφήγημα

Ν.Δ.: Απαντήσεις και θετικό αφήγημα

Το Μαξίμου δεν θα εμπλακεί σε αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για τις υποκλοπές

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στο θέμα των υποκλοπών πήγε να δώσει χθες ο Αλέξης Τσίπρας, με την κυβέρνηση να απαντάει άμεσα μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Ακη Σκέρτσου. Η κόντρα αφορούσε αρχικά την αναφορά του πρωθυπουργού σε «σκάνδαλο υποκλοπών», με τον κ. Σκέρτσο να σημειώνει πως «αυτό το οποίο έχω να πω σε σχέση με την αναφορά του πρωθυπουργού στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων είναι ότι αναφερόταν στο δημοσίευμα του Economist και διάβασε τη συγκεκριμένη αναφορά, όπου η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Economist, έχει ανεβεί 14 θέσεις στον δείκτη αξιολόγησης», καταλήγοντας πως «η αναφορά αφορούσε το δημοσίευμα του Economist και δεν αποτελούσε πολιτικό χαρακτηρισμό».

Το έτερο θέμα αφορούσε τους «εθνικούς λόγους» της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, για τους οποίους ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υφίσταντο. Ο κ. Σκέρτσος «έκλεισε» και αυτό το σκέλος λέγοντας πως «εφόσον δεν συνεχίστηκε η νόμιμη παρακολούθηση, προκύπτει ότι δεν υφίστατο ζήτημα εθνικού κινδύνου από τον κ. Ανδρουλάκη». Στην κυβέρνηση βλέπουν μια προσπάθεια από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ελλείψει θέσεων να εργαλειοποιήσει λίγο πριν από τις κάλπες ξανά το θέμα των υποκλοπών», τονίζοντας πως η συγκεκριμένη συζήτηση έχει εξαντληθεί και έχει πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Αποτιμώντας το ντιμπέιτ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «υπάρχει μια αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. και από την άλλη ένας “προοδευτικός αχταρμάς”».

Στην κυβέρνηση, πάντως, δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα του προχθεσινού ντιμπέιτ, εστιάζοντας στο ότι έγινε σαφές πως η Νέα Δημοκρατία έχει μια συγκεκριμένη πρόταση και από την άλλη δεν υπάρχει αντιπρόταση. Το είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες από τα Τρίκαλα κάνοντας την αποτίμησή του. «Τι κατέδειξε το ντιμπέιτ; Οτι υπάρχει σήμερα ουσιαστικά μια αξιόπιστη πολιτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας: η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη υπάρχει ένας “προοδευτικός αχταρμάς”», ανέφερε.

Οι πιο προσεκτικοί θα διαπίστωσαν πως ο κ. Μητσοτάκης καθ’ όλη τη διάρκεια της τηλεμαχίας απέφυγε να σηκώσει τους τόνους και δεν επιτέθηκε καθόλου στον κ. Τσίπρα, αφήνοντας από τη συζήτηση μεταξύ τους να διαφανεί αυτό που είπε ο κ. Κουτσούμπας πως η «προοδευτική διακυβέρνηση είναι μια μούφα». Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός «παραδέχθηκε προβλήματα και αναγνώρισε λάθη» και επέλεξε να μιλήσει με τους πολίτες «παρά τις συνεχείς επιθέσεις από τον Αλ. Τσίπρα», ο οποίος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «απαντούσε γενικόλογα». Για τον Νίκο Ανδρουλάκη υπάρχει μια παρόμοια εκτίμηση, πως οι θέσεις του ήταν ασαφείς και «όχι κοστολογημένες», ενώ για τους υπολοίπους πως «προσπάθησε να απευθυνθεί ο καθένας στο κοινό του».

Ο τρόπος που χειρίστηκε την τηλεμαχία ο Κυριάκος Μητσοτάκης «φωτογραφίζει» και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί τις τελευταίες επτά ημέρες που απομένουν έως ότου κλείσει η προεκλογική περίοδος. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι πως «η τοξικότητα την οποία επιχειρεί να επαναφέρει στο παρά πέντε ο κ. Τσίπρας» απέχει πολύ από αυτό που θέλουν να ακούσουν οι πολίτες και αφορά κυρίως την επόμενη ημέρα. Σε αυτό το πλαίσιο χθες ο κ. Σκέρτσος επανήλθε στην πρόταση της κυβέρνησης ζητώντας από «όλα τα κόμματα να στείλουμε τα οικονομικά μας προγράμματα προς κοστολόγηση σε έναν από τους ακόλουθους τρεις φορείς, το ΓΛΚ, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο ή την Τράπεζα της Ελλάδος» και να έρθει την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο «νομοθετική ρύθμιση που θα υποχρεώνει τα κόμματα να υποβάλλουν προς κοστολόγηση τα οικονομικά τους προγράμματα στο Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο πριν τα ανακοινώσουν επίσημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή