Αλβανία: Διάβημα από το ΥΠΕΞ, επικοινωνία Δένδια – Ράμα για τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας

Αλβανία: Διάβημα από το ΥΠΕΞ, επικοινωνία Δένδια – Ράμα για τη σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλωματική κινητοποίηση προκάλεσε στην Αθήνα η σύλληψη τους ομογενούς υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη τα μεσάνυχτα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων». 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο κ. Μπελέρης παραμένει κρατούμενος, παρότι νωρίτερα από το Αθηναϊκό Πρακτορείο είχε μεταδοθεί ότι είχε αφεθεί ελεύθερος. 

Διάβημα ΥΠΕΞ, επικοινωνία Δένδια – Ράμα

Διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας πραγματοποίησε η Αθήνα. Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, έχοντας ενημερώσει νωρίτερα για το ζήτημα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η πέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, μεταβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας προκειμένου να συναντήσει τον Διονύση-Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί.

Σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφερόταν:

«Σε συνέχεια της είδησης για σύλληψη από αλβανικές Αρχές του Διονύση-Φρέντη Μπελέρη, υποψήφιου Δημάρχου στον Δήμο Χειμάρρας με το ΚΕΑΔ, η Πρέσβυς της Ελλάδας στα Τίρανα, Κωνσταντίνα Καμίτση, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, πραγματοποιεί σήμερα, 12 Μαΐου, διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας». 

Με σφοδρότητα αντέδρασαν οι φορείς της μειονότητας, ΟΜΟΝΟΙΑ και ΚΕΑΔ, για την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτηρίζουν επίθεση εναντίον του ελληνισμού της Αλβανίας

Ο Φρέντη Μπελέρης, πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατέρχεται στις δημοτικές εκλογές της Χειμάρρας, ως υποψήφιος δήμαρχος υποστηριζόμενος τόσο από το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και την ΟΜΟΝΟΙΑ, όσο και από τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και το Κόμμα Ελευθερίας του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα.

Στην πορεία προς την κάλπη, ο Φρέντη Μπελέρης δέχθηκε σκληρές επιθέσεις από μερίδα του Τύπου αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που λίγες ώρες πριν από τη σύλληψή του φέρεται να δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό πως την επόμενη των εκλογών θα «λογαριαστεί προσωπικά» μαζί του.

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου με τον Αλβανό ομόλογό του, Μπέλνταρ Τσούτσι, κατά την οποία ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε την άμεση αποφυλάκιση του ομογενούς και υποψήφιου δημάρχου Χιμάρας, Διονύση- Φρέντη Μπελέρη.

Από τη μεριά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιώργος Κατρούγκαλος, έγραψε σε ανάρτηση του στο Twitter, ότι «η σύλληψη και κράτηση από τις αστυνομικές αρχές της Αλβανίας του Προέδρου της Ομόνοιας Χειμάρρας και υποψήφιου Δημάρχου, Φρέντη Μπελέρη, δύο μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές, δημιουργεί σοβαρή ανησυχία και ερωτήματα».

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση». «Αναμένουμε ότι πέραν του αυτονόητου διαβήματος σε διμερές επίπεδο, η Κυβέρνηση θα κινητοποιηθεί αποφασιστικά και σε επίπεδο ΕΕ και ΟΑΣΕ. Η στήριξη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας σε δύσκολες στιγμές, πρέπει να είναι έμπρακτη. Δεν αρκούν οι φιέστες», υπογράμμισε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή