Μητσοτάκης για σύλληψη Μπελέρη: Καμία έκπτωση στην προστασία της μειονότητας – Ενημέρωσε Φον ντερ Λάιεν

Μητσοτάκης για σύλληψη Μπελέρη: Καμία έκπτωση στην προστασία της μειονότητας – Ενημέρωσε Φον ντερ Λάιεν

Κλιμακώνει την αντίδρασή της η Αθήνα απέναντι στη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνει την αντίδρασή της η Αθήνα απέναντι στη σύλληψη του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές. Με ανάρτησή του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ προέβη και σε δήλωση από τη Λέσβο, όπου βρίσκεται σε προεκλογική περιοδεία. 

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπελέρης συνελήφθη τα μεσάνυχτα από άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων». Βίντεο που αναρτήθηκε στα social media έφερε στο φως τη στιγμή της σύλληψής του, έξω από εστιατόριο. 

«Ενημέρωσα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντη Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης στην ανάρτησή του. 

Παράλληλα, από τη Λέσβο σημείωσε:

«Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντη Μπελέρης.

Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».

Διάβημα ΥΠΕΞ, επικοινωνία Δένδια – Ράμα

Υπενθυμίζεται ότι ήδη απο το πρωί, διάβημα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας εχει πραγματοποιήσει η Αθήνα. Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα, έχοντας ενημερώσει νωρίτερα για το ζήτημα τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον, κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η πέσβυς της Ελλάδας στην Αλβανία, Κωνσταντίνα Καμίτση, μεταβαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα Αυλώνας προκειμένου να συναντήσει τον Διονύση-Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος κρατείται εκεί.

Δήλωση Ράμα

Από την αλβανική πλευρά, η εισαγγελία Αυλώνας εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι ένταλμα σύλληψης του κ. Μπελέρη.

Εν τω μεταξύ σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου». Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη» .

Κάλεσε, δε, την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών. Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.

Με πληροφορίες ΑΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή