Εκλογές: Οι «βετεράνοι» στη μάχη του σταυρού

Εκλογές: Οι «βετεράνοι» στη μάχη του σταυρού

Τα πρόσωπα που επέδειξαν αντοχές και είχαν σταθερή παρουσία στη Βουλή

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα πρόσωπα, τόσο ως προς την ηλικία όσο και ως προς τη μηδενική σχέση τους με την παραδοσιακή ελληνική πολιτική σκηνή συμπεριλαμβάνονται τώρα, ίσως με μεγαλύτερη έμφαση συγκριτικά με το παρελθόν, στα ψηφοδέλτια όλων των σχηματισμών ενόψει της κάλπης της άλλης Κυριακής. Πρόκειται για μια επιλογή των κομματικών επιτελείων, μέσω της οποίας επιχειρείται να «σπάσει», ειδικά τα τελευταία χρόνια, η απαξιωτική για το δημοκρατικό πολίτευμα αίσθηση που έχει διαμορφωθεί στο κουρασμένο σώμα των ψηφοφόρων ότι «όλοι είναι ίδιοι» και «τίποτα δεν αλλάζει».

Η αλήθεια των αριθμών, ωστόσο, δείχνει πως το πολιτικό προσωπικό από το 1974 έως σήμερα ανανεώνεται κατά περιόδους και, μάλιστα, κάποιες φορές σε ποσοστό άνω του 38%. Οι θεαματικότερες ήταν το 2012 όταν άλλαξε η μισή εθνική αντιπροσωπεία, καθώς εξελέγησαν για πρώτη φορά 148 βουλευτές, το 2015 με 120 νέα πρόσωπα και οι προηγούμενες με 114 πρωτοεισερχόμενους, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του Κοινοβουλίου.

Εκλογές: Οι «βετεράνοι» στη μάχη του σταυρού-1

Οι «αρχαιότεροι»

Σε περίπτωση επανεκλογής του, ο «γαλάζιος» Ιω. Τραγάκης θα είναι στην επόμενη σύνθεση της εθνικής αντιπροσωπείας ο «αρχαιότερος» όλων, καθώς εξελέγη στις πρώτες εκλογές μετά τη δικτατορία, το 1974. Ακολουθούν ο Αντ. Σαμαράς, που πλέον ως πρώην πρωθυπουργός δεν χρειάζεται σταυρό και ο πρώτη φορά –και για πολλά χρόνια– βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Στ. Τζουμάκας, αν εκλεγεί τώρα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αμφότεροι πρωτοεκλέχθησαν στις κάλπες του Νοεμβρίου 1977.

Στις προηγούμενες εκλογές οι πρωτοεισερχόμενοι βουλευτές από όλα τα κόμματα έφθασαν τους 114.

Το αμέσως επόμενο δίδυμο με τα περισσότερα χρόνια στη Βουλή είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και το εκ των ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης, που εισήλθαν στο Κοινοβούλιο το 1981. Πριν κλείσει η δεκαετία του ’80 και συγκεκριμένα στις εκλογές του 1989, εισήλθαν στο Κοινοβούλιο η Ντόρα Μπακογιάννη και οι Κ. Σκανδαλίδης, Αθ. Παφίλης και Ιω. Δραγασάκης (οι δύο τελευταίοι τότε με τον ενιαίο Συνασπισμό).

Η… τάξη του ’90

Για τους «πρωτάρηδες» της δεκαετίας του ’90, αναφέρουμε ενδεικτικά τους Νικ. Κακλαμάνη και Π. Κουρουμπλή (τότε με το ΠΑΣΟΚ, τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ). Την επόμενη δεκαετία, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, η Σοφία Σακοράφα (αρχή με ΠΑΣΟΚ, πλέον στο ΜέΡΑ25), Γ. Βλάχος, Λιάνα Κανέλλη, Ανδρ. Λοβέρδος, Αθ. Μπούρας, Ν. Δένδιας, Ολγα Κεφαλογιάννη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (τότε ΠΑΣΟΚ, τώρα ΣΥΡΙΖΑ), καθώς και (τότε με το ΛΑΟΣ) οι Κυρ. Βελόπουλος, Μ. Βορίδης και Αθ. Πλεύρης.

Για πρώτη φορά βουλευτής, όχι σε εκλογές αλλά ως πρώτος επιλαχών, έγινε για το ΚΚΕ το 2008 ο Ι. Γκιόκας που αντικατέστησε τον Δημ. Καμπούρη. Εναν χρόνο πριν, στις εκλογές του 2007, εξελέγη για πρώτη φορά ο Θοδωρής Δρίτσας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός της περιόδου 2015-2019 Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρώτη φορά το 2009. Τρία χρόνια αργότερα, στις εκλογές του 2012, ήταν η πρώτη φορά εκλογή για στελέχη όπως οι Ευ. Τσακαλώτος, Ολγα Γεροβασίλη, Ανδρ. Ξανθός, Χαρ. Αθανασίου και Εμμ. Συντυχάκης.

Τέλος, στις κάλπες του 2015 απέκτησαν δικό τους έδρανο δύο σημερινοί αρχηγοί, οι Δημ. Κουτσούμπας και Γ. Βαρουφάκης, καθώς και (με το Ποτάμι) ο «γαλάζιος» πλέον Χαρ. Θεοχάρης.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή