Με λιγότερο ξενύχτι η βραδιά των εκλογών

Με λιγότερο ξενύχτι η βραδιά των εκλογών

Η διαδικασία με το νέο σύστημα και η διαδρομή των δεδομένων

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως τις 8.30 το βράδυ της Κυριακής 21 Μαΐου, αναμένεται η SingularLogic να μπορεί να δώσει μια ασφαλή εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. «Aπαραίτητη προϋπόθεση είναι o αριθμός των αποτελεσμάτων που θα έρχονται μέσω των SRT (σύστημα ασφαλούς μετάδοσης) να είναι επαρκής από όλες τις περιφέρειες, διευκρινίζει ο κ. Δημήτρης Μπακάκος, γενικός διευθυντής της SingularLogic. Μετράμε πλέον αντίστροφα για τη διεξαγωγή των εκλογών και στα γραφεία της εταιρείας βρίσκονται ακόμα εργαζόμενοι αν και είναι αργά το απόγευμα. Ο κ. Δημήτρης Μπακάκος και ο κ. Ηλίας Γιαννίτσιος, διευθυντής του έργου, εξηγούν τη διαδικασία και τη διαδρομή των data που αυτή τη φορά θα ταξιδέψουν πιο γρήγορα από ποτέ μέσα στο σύστημα που έχει στηθεί.

«Tο πότε θα μπορούμε να δώσουμε ασφαλή εκτίμηση είναι μια απόφαση που θα λάβουμε εκείνο το βράδυ. Μπορεί να μη χρειαστεί καν εκτίμηση γιατί θα έχουμε ήδη πολύ σύντομα πολύ υψηλή συγκέντρωση αποτελεσμάτων. Μπορεί όμως σε ένα ακραίο παράδειγμα να χρειαστεί να κάνουμε εκτίμηση και αργότερα, σε σχέση με ένα μικρό κόμμα το οποίο βρίσκεται στο όριο να μπει ή να μην μπει στη Βουλή για μερικές ψήφους», εξηγεί ο κ. Μπακάκος. Oσον αφορά τους σταυρούς προτίμησης εκτιμάται ότι μετά τις 10 το βράδυ θα έχουμε ροή αποτελεσμάτων σταυρών υποψηφίων, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, εφόσον οι σταυροί θα καταμετρηθούν σε δεύτερο χρόνο και τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ξεχωριστά μέσω των SRT. Πάντως, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι στη συνέχεια οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα αποστείλουν τα αποτελέσματα του εκλογικού τους τμήματος και μέσω του παραδοσιακού τηλεγραφήματος.

Φέτος, για πρώτη φορά όλοι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι της χώρας θα έχουν συσκευή SRT την οποία θα παραλάβουν μαζί με το υπόλοιπο εκλογικό υλικό από τους δήμους. Η ενεργοποίηση της συσκευής γίνεται μόνο από τον δικαστικό αντιπρόσωπο με ειδικούς κωδικούς ασφαλείας, ενώ η καταχώριση των αποτελεσμάτων στη συσκευή SRT είναι εξαιρετικά απλή μέσω της ειδικής και ιδιαίτερα εύχρηστης εφαρμογής που υποστηρίζεται από τη συσκευή. Η εφαρμογή έχει τη δυνατότητα κάλυψης όχι μόνο των αποτελεσμάτων υπέρ των συνδυασμών αλλά και υπέρ των υποψηφίων (σταυροδοσία). Σύμφωνα με τον κ. Μπακάκο, η μετάδοση αυτή η οποία γίνεται απευθείας μέσα από τα εκλογικά τμήματα από τον ίδιο τον δικαστικό αντιπρόσωπο ενημερώνει τη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών. Η διαδικασία προσδίδει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως ταχύτητα ενσωμάτωσης, αυτοματοποιημένο έλεγχο των αποτελεσμάτων κατά την εισαγωγή των στοιχείων ανά εκλογικό τμήμα, αλλά και μια πλήρως ελεγχόμενη διαδικασία μέσω κωδικών πρόσβασης και τεχνολογιών ασφαλείας. Οι συσκευές SRT επικοινωνούν αποκλειστικά με ένα κλειστό σύστημα μετάδοσης αποτελεσμάτων και δεν έχουν τη δυνατότητα να επιτελέσουν καμία άλλη λειτουργία. Θα πρέπει επίσης να επιστραφούν στο αρμόδιο πρωτοδικείο μαζί με τα υπόλοιπο εκλογικό υλικό και το βιβλίο καταγραφής.

Μετά την καταμέτρηση των ψήφων των συνδυασμών και πριν ξεκινήσουν την καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα πρέπει να αποστείλουν στο υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσματα (αριθμό εγγεγραμμένων, αριθμό ψηφισάντων, αριθμό άκυρων ψηφοδελτίων, αριθμό λευκών και τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε το κάθε κόμμα ή μεμονωμένος υποψήφιος).

Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα το αποτέλεσμα που θα φύγει από το εκλογικό τμήμα μέσω των συσκευών SRT θα περάσει στο σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών.

«Σε ελάχιστα δευτερόλεπτα –σχεδόν έχει μηδενιστεί το χρονικό διάστημα που χρειάζεται– το εκλογικό αποτέλεσμα που θα φύγει από το εκλογικό τμήμα θα περάσει στο σύστημα του υπουργείου Εσωτερικών και από εκεί θα διαχέεται σε όσους είναι συνδεδεμένοι με αυτό. Το αποτέλεσμα θα ενσωματώνεται στο σύνολο χωρίς να υπάρχει άλλη παρέμβαση», περιγράφει ο κ. Γιαννίτσιος. Τα στοιχεία αυτά θα αναρτώνται στην επίσημη σελίδα των εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών (ekloges.ypes.gr) και θα μπορούν να είναι ορατά από οποιονδήποτε πολίτη στον κόσμο. Σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις έχει καταγραφεί ότι ταυτόχρονα ζητούσαν στοιχεία – πληροφορίες από το σύστημα πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι το δευτερόλεπτο, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος.

Την επόμενη Κυριακή 21 Μαΐου, λίγα λεπτά μετά τις 7 το απόγευμα οπότε και θα κλείσουν οι κάλπες, 200 άτομα τα οποία θα βρίσκονται στο υπουργείο Εσωτερικών και ακόμα 300 τα οποία θα έχουν ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, θα τεθούν επί ποδός προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία συλλογής και μετάδοσης των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών με την ασφάλεια αλλά και την ταχύτητα που απαιτείται. Ταυτόχρονα ακόμα 60 άτομα θα απαρτίζουν το λεγόμενο help desk, το κέντρο στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται τα εκλογικά τμήματα μέσω των SRT για την επίλυση τυχόν προβλημάτων.

Σάκοι από το εξωτερικό

Oι δικαστικοί αντιπρόσωποι, τρεις φορές, κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας σε συγκεκριμένες ώρες (στις 10 το πρωί, στη 1 το μεσημέρι και στις 4 το απόγευμα) μέσω των συσκευών SRT θα στείλουν τον αριθμό των μέχρι εκείνη την ώρα ψηφισάντων στο εκλογικό τους τμήμα στο υπουργείο Εσωτερικών. Με αυτόν τον τρόπο θα καταγράφεται και η εξέλιξη της ψηφοφορίας και η προσέλευση των πολιτών. Διαφορετική ωστόσο θα είναι η διαδικασία για τους ψηφοφόρους του εξωτερικού: «Η αποστολή των αποτελεσμάτων θα γίνει με την κλασική μέθοδο του τηλεγραφήματος. Οι σάκοι από όλο τον κόσμο θα ταξιδέψουν και θα φτάσουν στο Εφετείο ίσως και τη Δευτέρα, αν μιλάμε για την Αυστραλία, π.χ.», λέει ο Δημήτρης Μπακάκος.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή