«Bουβές οι εκλογές στον κάμπο»

«Bουβές οι εκλογές στον κάμπο»

Τα εκλογικά αποτελέσματα στη Λάρισα είναι πάντα κοντά σε αυτά της Επικράτειας. Ο νομός έχει μεγάλη δημογραφική και κοινωνική ποικιλία. Η «Κ» περιόδευσε στα χωριά και στην πρωτεύουσα και κατέγραψε το προεκλογικό κλίμα

13' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αρχές ενός Μαΐου που θυμίζει βαρύ φθινόπωρο, αγρότες χαλαρώνουν στην ταβέρνα της κεντρικής πλατείας του Μεταξοχωρίου. Σχεδόν όλα τα τραπέζια είναι γεμάτα. Από τα ηχεία αντηχεί η μουσική του Μάνου Λοΐζου και οι στίχοι του Λευτέρη Παπαδόπουλου: «Το πλαστό το πασαπόρτι, σαν και την καρδιά σου μόρτη». Η μόνη γυναίκα που βρίσκεται στο μαγαζί αχνοφαίνεται στην κουζίνα.

Περίπου δυόμισι εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου, οι παρευρισκόμενοι άνδρες δεν συζητούν πολιτικά. Σημείο των καιρών, λένε στην «Κ». «Είναι βουβά τα πράγματα», δηλώνει ο Θοδωρής Σουλιώτης, ιδιοκτήτης του μοναδικού ξενώνα στο Μεταξοχώρι, και μηχανικός στον κοντινό Δήμο Αγιάς, ενός εκ των επτά δήμων που αποτελούν την εκλογική περιφέρεια της Λάρισας. «Δεν μιλάει ο κόσμος», τονίζει.

«Bουβές οι εκλογές στον κάμπο»-1

Στον Θεσσαλικό Κάμπο, ο Αποστόλης Τσακνάκης περπατά ανάμεσα στα χωράφια του – 100 στρέμματα μήλα, περίπου 30 στρέμματα κεράσια, 25 στρέμματα ελιές. «Το κοστολόγιο είναι τεράστιο, διπλάσιο από δύο χρόνια πριν», λέει στην «Κ». Πιάνει στα χέρια του ένα άγουρο μήλο, οι μηλιές είναι πιο χαμηλές από ό,τι κανείς φαντάζεται – όσο πιο ψηλές, τόσο περισσότερα εργατικά χέρια για να μαζέψουν τους καρπούς. Κάποιες είναι καλυμμένες με δίχτυα, για να προστατεύονται από τα άστατα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων χρόνων – που συνεπάγεται επιπλέον έξοδα. Επειτα είναι η ενεργειακή κρίση.

«Στα 50 στρέμματα ήθελες 3.500 – με 4.000 ευρώ ρεύμα», λέει ο Αντώνης Ζιούλης, υπάλληλος στο γραφείο αγροτικής ανάπτυξης του δήμου, «τώρα φτάνει 9.000 και 11.000». Κάποτε, σημειώνει, έλεγαν ότι και όλη η Ελλάδα να πεινάσει, η Αγιά δεν θα πεινάσει ποτέ. Πεινάει τώρα; Οχι, απαντά ο κ. Σουλιώτης. Αλλά έχει χρέη. «Είμαστε πιστωμένοι όλοι στο λίπασμα, στο φάρμακο, στο πετρέλαιο», λέει ο κ. Τσακνάκης. Ολη του τη ζωή ήταν Νεοδημοκράτης. Φέτος σκέφτεται να αλλαξοπιστήσει. «Δεν με εκφράζει σαν επαγγελματία, έχει διαλυθεί ο αγροτικός τομέας – πριν από δέκα χρόνια είχε το μήλο 60 λεπτά το κιλό, σήμερα καθαρίζουμε 18 και 20 λεπτά».

«Bουβές οι εκλογές στον κάμπο»-2
Μετά τις εργασίες στα χωράφια, οι αγρότες πίνουν τσίπουρο με γλυκάνισο στην ταβέρνα «Στ’ Ρεματιά». Φωτ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Υστερα, είναι και το δυστύχημα στα Τέμπη, που συνέβη εδώ, δίπλα τους. «Εμένα ο γιος μου έπαιρνε κάθε μέρα το τρένο για Θεσσαλονίκη», αναφέρει. «Μας έχουν επηρεάσει τα Τέμπη», λέει ο 40χρονος αγρότης Αρης Αργυρούλης, ο οποίος έχει 50 στρέμματα μήλα και κεράσια, «αλλά πρώτα από όλα μας έχει επηρεάσει η δουλειά, έχουν ερημώσει τα χωριά, ο αγροτικός τομέας κοντεύει να εκλείψει».

Στις προηγούμενες εκλογές, ο κ. Αργυρούλης είχε ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Τώρα σκεφτόταν να ψηφίσει Ελληνες, το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. Πλέον είναι ανάμεσα στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και τη Νέα Δημοκρατία. «Δόθηκαν κάποια χρήματα σαν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την κυβέρνηση, ήταν τονωτική ένεση αλλά δεν είναι η γιατρειά», λέει στην «Κ». «Τα έξοδα συνεχίζουν», συμπληρώνει, «την επόμενη χρονιά δεν ξέρουμε τι θα γίνει».

«Αριστεροί από παλιά», δηλώνουν οι κ. Σουλιώτης και Ζιούλης – θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Κι ενώ το Μεταξοχώρι είναι ιστορικά κεντροαριστερό, σημειώνουν, θεωρούν ότι υπάρχουν πολλοί που θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και δεν το λένε. «Ηταν», τονίζει ο κ. Σουλιώτης, «πιο εμφανές το κλίμα στις προηγούμενες εκλογές».

«Bουβές οι εκλογές στον κάμπο»-3
Το παραδοσιακά κεντροαριστερό Μεταξοχώρι, το πιο γραφικό χωριό της περιφέρειας, θεωρείται τόπος των καλλιτεχνών. Φωτ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Ο μέσος όρος

Αν βρισκόμασταν στην Αμερική, η εκλογική περιφέρεια της Λάρισας θα θεωρούνταν swing ή purple state, μια περιφέρεια που δεν είναι σταθερά βαμμένη μπλε ή κόκκινη, μια περιφέρεια υψίστης εκλογικής σημασίας που αποτελεί βαρόμετρο για τα εθνικά εκλογικά αποτελέσματα. Το ξεχωριστό με την περιφέρεια της Λάρισας είναι ότι, τουλάχιστον από το 2004 μέχρι το 2019, τα αποτελέσματά της αντιστοιχούν στα αποτελέσματα της Επικράτειας – με μικρές αποκλίσεις.

Αυτό συμβαίνει γιατί η Λάρισα είναι μια περιφέρεια της οποίας η σύνθεση εκφράζει τον μέσο όρο της Ελλάδας, λέει στην «Κ» ο ορθοπεδικός χειρουργός και τέως βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι και το τότε ΚΙΝΑΛ, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας. «Είναι μια μέση κατάσταση από όλες τις απόψεις – μέσο εισόδημα, μέσες κοινωνικές τάξεις, κάτι παραπάνω από το μισό είναι αστικός πληθυσμός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως επιστήμονες, υπάλληλοι, κ.ά., κάτι λιγότερο από το μισό ζει σε αγροτικές περιοχές, κωμοπόλεις ή χωριά», δηλώνει. Η πόλη συγκεκριμένα της Λάρισας είναι ζωντανή, με ανθρώπους όλων των ηλικιών, και με φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Γενικώς», συμπληρώνει ο κ. Μπαργιώτας, «ο νομός κοινωνικά και πολιτικά αντικατοπτρίζει τον μέσο όρο της χώρας». Την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, η «Κ» επισκέφθηκε την περιφέρεια της Λάρισας, μιλώντας με δεκάδες ανθρώπους διαφορετικών ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων, για τη ζωή τους και την ψήφο τους.

Φτάνοντας στον Πλατύκαμπο, το χωριό του Δήμου Κιλελέρ που επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του τον Φεβρουάριο, δεν βλέπεις αυτοκίνητα, ούτε κόσμο στον δρόμο. Εχει όμως κόσμο στο ουζερί «Ο Κάπελας». Οι άνθρωποι εδώ πίνουν τσίπουρο και «Τζόνι μπλακ» στις 3 μ.μ. Η ορχήστρα παίζει «Μην μου ξαναφύγεις πια μάγκα μου». Οι μόνες γυναίκες στο μαγαζί είναι η κοπέλα που τραγουδάει, η κοπέλα πίσω από το μπαρ, και το ήμισυ ενός ζευγαριού. Οι γυναικείες τουαλέτες είναι κλειδωμένες. «Για να μην μπαίνουν οι άνδρες», λέει στην «Κ» η μπαργούμαν Αθηνά.

«Bουβές οι εκλογές στον κάμπο»-4
Υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια της Λάρισας, κατά την παρουσίαση του ψηφοδελτίου του κόμματος, στο ξενοδοχείο «Διόνυσος». Φωτ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Ο Γρηγόρης Νταλαμπύρας, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πλατυκάμπου, όπου λέει πως ζουν περίπου 2.000 κάτοικοι, είναι περήφανος. Ενώ όλοι οι πρωθυπουργοί προεκλογικά προσπερνούσαν τον Πλατύκαμπο για να πάνε στο Κιλελέρ, φέτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην πλατεία του χωριού, ακριβώς έξω από τον «Κάπελα». Αλλά ούτε στον Πλατύκαμπο, όπου καλλιεργούν κυρίως σιτάρια, βαμβάκια, και σκόρδο, φέτος μιλάει ο κόσμος. Δεν φαίνεται τι θα ψηφίσει το χωριό.

«Ερχονται υποψήφιοι να μιλήσουν και όλοι τούς χτυπούν την πλάτη, λένε ναι σε όλους, θα σας βοηθήσουμε», αναφέρει στην «Κ». Παλαιότερα, όλα τα μαγαζιά του χωριού ήταν χωρισμένα – αλλού οι Πασοκτζήδες, αλλού οι Νεοδημοκράτες, αλλού οι ΚΚέδες. «Τώρα δεν ασχολούνται», λέει, «εγώ για να ξανακατέβω στο τοπικό, δεν μπορώ να βρω κόσμο».

«Στα χωριά δεν μιλάνε, είναι τραγική η εικόνα που καταγράφουν οι υποψήφιοι, πηγαίνουν και βρίσκουν 2-3 άτομα – λίγο η πληθυσμιακή αποψίλωση, λίγο ο κόσμος που δεν ασχολείται με την πολιτική», λέει στην «Κ» τηλεφωνικά ο Λαρισαίος πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

«Ερχονται εκλογές και εμείς δεν το έχουμε καταλάβει, δεν βλέπουμε πια έντονες συζητήσεις στα μαγαζιά», λέει η 32χρονη Νίκη Χατζηθεοχάρη, φιλόλογος και πρόεδρος του συλλόγου γυναικών Πλατυκάμπου. «Πιο πολύ», τονίζει, «μας απασχολεί τι θα γίνει μετά, όποιος και να βγει».

Η πλειοψηφία των νέων του Πλατυκάμπου μετακομίζει στην πόλη της Λάρισας για περισσότερες ευκαιρίες, αναφέρει. «Το 2019 θεωρούσαμε στις παρέες μου ότι δεν υπάρχει διάθεση να βοηθηθούν οι νέοι – το ίδιο και τώρα». Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι συνομήλικοι συγχωριανοί της σκοπεύουν να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, λέει. «Τα Τέμπη επηρέασαν πάρα πολύ», τονίζει, «αλλά όχι αρκετά για να επηρεάσουν την ψήφο».

«Bουβές οι εκλογές στον κάμπο»-5
Στο καθημερινό ραντεβού με φίλους, ο Γρηγόρης Γώγος διαβάζει την «Κ». Κάποτε μάλωναν για τα πολιτικά, τώρα γελάνε. Φωτ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

«Εδώ στη Λάρισα δεν υπάρχει κάποιο άλλο κόμμα που θα βγει», δηλώνει στην «Κ» για τη Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Χατζόπουλος, πρόεδρος Ομορφοχωρίου, ενός άλλου αγροτικού χωριού του Δήμου Κιλελέρ. «Αν αλλάξει η διακυβέρνηση δεν νομίζω ότι θα αλλάξουν και οι δυσκολίες», συμπληρώνει. «Η σωτηρία που περιμένει ο κόσμος», λέει, «δεν πιστεύω να έρθει».

Η Λάρισα είναι περιφέρεια με μέσες κοινωνικές τάξεις. Κάτι παραπάνω από το μισό είναι αστικός πληθυσμός, κάτι λιγότερο ζει σε αγροτικές περιοχές.

«Ο κόσμος δεν είναι εκδηλωτικός όπως τις άλλες φορές, ίσως ντρέπεται που θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία», λέει στην «Κ» ο Δημήτρης Πεχλιβανίδης, ο οποίος διατηρεί το ζαχαροπλαστείο «Elite» στην Ελασσόνα, στην πιο ισχυρή πληθυσμιακά αλλά όχι οικονομικά επαρχία της περιφέρειας, όπως σημειώνει ο κ. Σαχινίδης.

Η Ελασσόνα βασίζεται στην κτηνοτροφία, και οι κτηνοτρόφοι ψηφίζουν παραδοσιακά Νέα Δημοκρατία, λένε στην «Κ» κάτοικοι της κωμόπολης. Ο κ. Πεχλιβανίδης πιστεύει πως πολλοί συμπολίτες του είναι θυμωμένοι με την κυβέρνηση, αλλά δεν θα αλλάξουν την ψήφο τους.

Ενας από αυτούς είναι ο Σπύρος, ο οποίος ασχολείται με τα κουφώματα και το κυνήγι. «Λόγω της υποχρεωτικής στείρωσης των σκύλων, η κυβέρνηση έχει δυσαρεστήσει τους κυνηγούς», αναφέρει, «αλλά και πάλι δεν αποδεχόμαστε τον Τσίπρα».

Το ΠΑΣΟΚ της Ελασσόνας ήταν μπλοκ παπανδρεϊκό, λέει ο κ. Πεχλιβανίδης, μπλοκ στο οποίο ο ίδιος ανήκει. Παρότι δεν του αρέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο θεωρεί «παιδί» του Ευάγγελου Βενιζέλου, σκοπεύει να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ – «για να δω συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ», τονίζει. Τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον εμπιστεύεται μόνο του. «Είναι ικανός να κάνει κυβέρνηση και με τον Βελόπουλο», λέει. Είναι «αντιδεξιός», τονίζει, λόγω παλιών πολιτικών ρωγμών – «πρόλαβα να φάω ξύλο».

«Εμείς που δεν ασχολούμαστε πολύ τώρα με τα πολιτικά», αναφέρει ο Γιώργος, ένας άλλος κάτοικος Ελασσόνας, «είμαστε το παλιό ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο». «Το ΠΑΣΟΚ της Λάρισας», αναφέρει στην «Κ» ο φιλόλογος Θωμάς Ψύρρας, ο οποίος υπήρξε βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, «είναι το παλιό ΠΑΣΟΚ».

H παλιά παρέα

Κάθε πρωί, από τις 11 μέχρι τη μία μερικοί φίλοι μαζεύονται σε ένα καφέ στην πλατεία Ταχυδρομείου της πόλης. Πριν από 20 χρόνια, τέτοια περίοδο μάλωναν. Τώρα, που οι θέσεις έχουν εδώ και δεκαετίες παγιωθεί, και η ζωή έχει χρόνο άπλετο και ταυτόχρονα ημερομηνία λήξης, γελάνε.

Εδώ ο δικομματισμός Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει ως επιλογή. Το ΠΑΣΟΚ εδώ έχει ακόμα χρώμα πράσινο. Από τους δέκα συνταξιούχους της παρέας, οι πέντε εργάζονταν στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Ο Αθανάσιος Χατζής και ο Χρήστος Νούλας ήταν στην παραγωγή. Ο πρώτος μάλλον θα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. «ΠΑΣΟΚ, πάντα ΠΑΣΟΚ», τονίζει ο κ. Νούλας. «Εχω πολλά χρόνια να μην ψηφίσω ΠΑΣΟΚ», λέει στην «Κ» ο Λευτέρης Ταρκάσης, πρώην προϊστάμενος προσωπικού του εργοστασίου, «τώρα το βλέπω εξελίξιμο».

«Bουβές οι εκλογές στον κάμπο»-6
Γρηγόρης Νταλαμπύρας, Γιώργος Χατζόπουλος και Κωνσταντίνος Μεταλλιός ποζάρουν στον Πλατύκαμπο, στο σημείο όπου μίλησε ο πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο. Φωτ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Οι υπόλοιποι της παρέας είναι παλιοί Νεοδημοκράτες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχουν παράπονα. Ο Φάνης Γιέμκος, ομότιμος καθηγητής Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λέει πως κυμαίνεται από Νέα Δημοκρατία μέχρι αποχή. «Δεν έχουν πει κουβέντα για τον πρωτογενή τομέα, μαλώνει ο ένας με τον άλλον για ανούσια πράγματα, ενώ στη Θεσσαλία πολλά χωριά είναι τελείως εγκαταλελειμμένα», αναφέρει.

Ο Νίκος Παπαθεοδώρου, συνταξιούχος γυναικολόγος και ιστορικός, σημειώνει πως είναι Νέα Δημοκρατία «παιδιόθεν». Πέραν μιας ανόδου του ΠΑΣΟΚ, πιστεύει πως το αποτέλεσμα δεν θα διαφέρει από τις εκλογές του 2019.

«Αν η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πρώτη στην εκλογική περιφέρεια Λάρισας», λέει στην «Κ» ο δημοσιογράφος Λευτέρης Παπαστεργίου, ιδρυτής του LarissaPress, «τότε το δυστύχημα των Τεμπών θα έχει δράσει καταλυτικά στην κοινωνία». Οι φετινές εκλογές είναι οι πρώτες που θυμάται να ξεκινούν τόσο «βουβά και καταθλιπτικά». Παρότι όμως η Λάρισα βίωσε τα Τέμπη πολύ πιο έντονα από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια, «η οργή έχει σε πολύ μεγάλο βαθμό απορροφηθεί», συμπληρώνει.

Στο ίδιο μαγαζί, οκτώ κυρίες πίνουν καφέ. Τρεις λένε στην «Κ» ότι δεν ξέρουν τους υποψηφίους των κομμάτων. Μία έχει να ψηφίσει από το 2004, άλλη από το 2014. Δύο δεν θυμούνται τι ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές. «Πάντως ψηφίζουμε το πρόσωπο», λένε, και όχι το κόμμα, κρατώντας την ψήφο τους κρυφή.

Στη Λαϊκή Αβέρωφ, έξω από το κέντρο της Λάρισας, φέτος δεν ακούγονται πολιτικές συζητήσεις. «Ο κόσμος είναι αδιάφορος, έχει απογοητευτεί από όλους και όλα, παλιά κάθε πρωί γίνονταν πηγαδάκια, τώρα δεν είναι θέμα συζήτησης», λέει η 50χρονη Μαρία, πίσω από τον πάγκο στον οποίο πουλάει τα αχλάδια της παραγωγής της. Βγάζει τις δεκάδες κάρτες υποψηφίων που έχει μαζέψει. «Τις περισσότερες τις έχω δώσει στο παιδί», λέει, «κάνει συλλογή».

«Bουβές οι εκλογές στον κάμπο»-7
Ο Παύλος Γιατσάκης θέλει κυβέρνηση συνεργασίας. Η Βαρβάρα διαφωνεί. «Η κυβέρνηση έχει τις περισσότερες δυνατότητες να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα», λέει. Φωτ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Τέσσερις γυναίκες που ψωνίζουν στη λαϊκή επαναλαμβάνουν πως είναι απηυδισμένες και λένε στην «Κ» ότι αν ψηφίσουν, θα ψηφίσουν μικρά κόμματα. «Που παλεύουν για εμάς», λέει η αισθητικός Βασιλική Κώστα, «όπως του Βελόπουλου».

Μικρά κόμματα θέλουν να ψηφίσουν και οι νέοι που μίλησαν στην «Κ» λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία της Λάρισας, για την οποία ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε πει πως όποιος καταφέρνει να τη γεμίσει, γίνεται πρωθυπουργός.

Η 26χρονη Φανή και η 24χρονη Μαρία εργάζονται σε ιατρείο. Δεν συζητούν για τις εκλογές, δεν ξέρουν τι θα ψηφίσουν. «Σίγουρα μικρότερο κόμμα», αναφέρει η Μαρία και συμφωνεί η Φανή. «Αριστερά ή Δεξιά δεν ξέρουμε», λέει, «αλλά θα ψηφίσουμε σίγουρα».

Οι 19χρονες Αλεξάνδρα και Μαίρη σπουδάζουν νοσηλευτική. Είναι η πρώτη φορά που θα ψηφίσουν. Ούτε εκείνες ξέρουν τι, και εκείνες θα ψηφίσουν σίγουρα. «Δεν θέλω με την καμία να ξαναβγεί η τωρινή κυβέρνηση», αναφέρει η Αλεξάνδρα, κυρίως λόγω μισθών και ακρίβειας. «Ούτε εγώ», δηλώνει η Μαίρη. Θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ; «Με τίποτα», απαντούν με μια φωνή. Ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΚΚΕ. Θα ψηφίσουν μικρό κόμμα. Αλλά κανένα προς τα δεξιά. «Θα πρέπει να ψαχτώ λίγο περισσότερο», αναφέρει η Μαίρη, «στο ποια είναι τα δικά μου θέλω».

Ο 23χρονος Θανάσης ήθελε να ψηφίσει Ελληνες. Τώρα θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ. «Για αντίδραση», λέει στην «Κ». Για τα Τέμπη.

«Κάναμε εβδομάδες να κοιμηθούμε μετά τα Τέμπη»

Στο σημείο όπου έγινε η φονική σύγκρουση των δύο τρένων στις 28 Φεβρουαρίου, τα στεφάνια έχουν ξεραθεί. Από μακριά, τα καντήλια μοιάζουν με κηλίδες αίματος. Οι τυπωμένες φωτογραφίες έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν. Ενα μπουκέτο στηριγμένο σε μια πέτρα –να μη φύγει όπως κάποιος αγαπημένος– έχει γίνει ήδη χώμα. Ακούγεται η βοή των αυτοκινήτων στον δρόμο. Εδώ ησυχία. 

Το Μακρυχώρι, έδρα του Δήμου Τεμπών, μοιάζει ερημωμένο το μεσημέρι. Ο μόνος κόσμος που κυκλοφορεί έχει συγκεντρωθεί στο μεζεδοπωλείο «Στου Αιώνα την Παράγκα», που άνοιξε φέτος ο 26χρονος Γιώργος Ζησόπουλος. 

Το ’19 ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα δεν νομίζω, ούτε από αυτούς είμαι ευχαριστημένος», λέει, τονίζοντας πως το πρωί συζητούσε με φίλους ποιο μικρό κόμμα να ψηφίσουν. Ενας συνομήλικός του αγρότης που δεν ήθελε να ονομαστεί, πίνει τσίπουρο στο μπαρ. «Βίβα», μας λέει, πριν το ποτήρι προσγειωθεί και πάλι στον πάγκο. Το ’16 ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Το ’19, Νέα Δημοκρατία. Αλλά μετά τα Τέμπη, σκέφτεται να δώσει δεύτερη ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα. «Αν και», συμπληρώνει, «και αυτός την προηγούμενη φορά δεν έκανε τίποτα για τους αγρότες, μας διέλυσε». 

Στο σημείο όπου έγινε η φονική σύγκρουση των δύο τρένων, τα στεφάνια έχουν ξεραθεί. Οι τυπωμένες φωτογραφίες έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν.

Οι μόνοι που μιλούν στην «Κ» με σιγουριά για το πώς θα πράξουν την 21η Μαΐου είναι ο 43χρονος Βαγγέλης Μπουτσιάκας –«είμαι με τους λίγους αντιδραστικούς που δεν ψηφίζουν», λέει– και ο 38χρονος Γιάννης Ρόμπας, ο οποίος, μαζί με τον αδελφό του, έχει 800 στρέμματα πατάτες και αμύγδαλα. «Επί Τσίπρα βιώσαμε το μεγαλύτερο έγκλημα φορολογικά», λέει. Για την τραγωδία των Τεμπών, θεωρεί πως φέρουν όλες οι κυβερνήσεις από το 2003 και μετά ευθύνη. Θα ψηφίσει Νέα Δημοκρατία, όπως και το 2019. 

Στον χώρο όπου επεξεργάζονται και συσκευάζονται φρέσκες οι πατάτες που παράγει ο κ. Ρόμπας, η Βασιλική Κομμάτα αναφέρει ότι το 2019 είχε ψηφίσει Νέα Δημοκρατία. Τώρα δεν είναι σίγουρη. «Εχουμε παιδιά στην ηλικία όσων χάθηκαν στα Τέμπη που πηγαινοέρχονται με το τρένο», λέει, «τα είδαμε, τα ζήσαμε».

«Κάναμε εβδομάδες να κοιμηθούμε μετά τα Τέμπη, και ακόμα», αναφέρει η Γεωργία Σμαρλαμάκη. «Μας επηρέασαν πάρα πολύ, αλλά είναι πολλών χρόνων αμέλεια, δεν έγινε τα τελευταία 4 χρόνια μόνο», τονίζει. «Εγώ θα ψηφίσω Νέα Δημοκρατία», δηλώνει, «όπως ψηφίζω μια ζωή». 

«Bουβές οι εκλογές στον κάμπο»-8
Θα ψηφίσουν σίγουρα οι 19χρονες Αλεξάνδρα και Μαίρη. Δεν ξέρουν τι. Μικρό κόμμα. Δεν ξέρουν ποιο. Φωτ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

Η παρουσίαση

Εξω από το ξενοδοχείο Διόνυσος στο κέντρο της Λάρισας, έχουν μαζευτεί δημοσιογράφοι. Είναι μεσημέρι της πρώτης Πέμπτης του Μαΐου, και σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η παρουσίαση ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογική περιφέρεια της Λάρισας.

Αρκετές εκ των περίπου 80 θέσεων του κοινού παραμένουν κενές, παρότι η εκδήλωση είναι ανοιχτή. «Ο κόσμος σε τέτοια εκδήλωση μεγαλώνει όσο πας πίσω τα χρόνια», λέει στην «Κ» ο δημοσιογράφος κ. Παπαστεργίου.

Η παρουσιάστρια θέτει τους όρους της εκδήλωσης –δύο λεπτά για τον κάθε υποψήφιο «προκειμένου να αναδείξει πτυχές της προσωπικότητάς του», λέει– και η εκδήλωση αρχίζει να θυμίζει τοπικά καλλιστεία, με κριτές τους δημοσιογράφους και τον κόσμο που είναι παρών, όσο ο κάθε υποψήφιος παίρνει το βήμα λέγοντας, αντί για παγκόσμια ειρήνη, ένα σλόγκαν που τον χαρακτηρίζει. 

Μαζί του μας καλεί να συνεχίσουμε ο Χρήστος Κέλλας, το σλόγκαν της Στέλλας Μπίζιου είναι «μια επιλογή συνέπειας και αλήθειας». Για την υποψήφια Ρένα Καραλαριώτου, το μήνυμα είναι «πάντα δίπλα σας». «Τη Ρένα τη γνωρίζετε, γνωρίζετε ότι όλα αυτά τα χρόνια είμαι εδώ», αναφέρει, «αγωνίζομαι για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας».

Ολοι οι υποψήφιοι μιλούν στο μικρόφωνο δυνατά, ίσως πιο δυνατά από όσο χρειάζεται μια μικρή αίθουσα. Το κοινό χειροκροτεί άτονα και παρακολουθεί, βουβά.

Η περιφέρεια που «δείχνει» το αποτέλεσμα

«Bουβές οι εκλογές στον κάμπο»-9

Η σύγκριση των εκλογικών αποτελεσμάτων της Λάρισας με εκείνα της Επικράτειας από το 2004 μέχρι σήμερα

«Bουβές οι εκλογές στον κάμπο»-10

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή