Θεωρείο: Αυστηρό τηλεφώνημα

Θεωρείο: Αυστηρό τηλεφώνημα

Στα όρια του διπλωματικού επεισοδίου έφερε την Ελλάδα και την Αλβανία η σύλληψη του ομογενούς υποψηφίου δημάρχου της Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, τα ξημερώματα της Παρασκευής

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα όρια του διπλωματικού επεισοδίου έφερε την Ελλάδα και την Αλβανία η σύλληψη του ομογενούς υποψηφίου δημάρχου της Χειμάρρας, Διονύση-Φρέντι Μπελέρη, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Στο Μαξίμου η αντίδραση ήταν άμεση, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στο θέμα στη Λέσβο, όπου περιόδευε, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί εκπτώσεις στο κράτος δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Εκεί ωστόσο που ο πρωθυπουργός φέρεται να ήταν ακόμη πιο αυστηρός, ήταν στο τηλεφώνημα που είχε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το οποίο κινήθηκε στη λογική «βάλτε τώρα στοπ στις προκλήσεις των Αλβανών».

Κλείσιμο στην Κρήτη

Για προφανείς συμβολικούς λόγους, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα δώσει την τελευταία προεκλογική ομιλία του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ηράκλειο Κρήτης. Φιλοδοξία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι ο εκλογικός χάρτης του νησιού να συμβολίσει το βράδυ της 21ης Μαΐου την πασοκική παλινόρθωση. Γι’ αυτό και στις αρχές της εβδομάδας θα επισκεφθεί τον νομό της Κρήτης όπου το ΠΑΣΟΚ είναι πιο αδύναμο: τα Χανιά.

Κομμένοι από τον Τσίπρα

Εμπειρος πολιτικός της Αριστεράς μού επισήμανε πως όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν πρωταγωνιστήσει κατά καιρούς με αρνητικό τρόπο στη δημόσια σφαίρα, είναι «πιο πίσω» σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, κάνοντας τον προεκλογικό αγώνα τους στις περιφέρειές τους, αλλά όχι κεντρικά στα κανάλια. Και μου εξήγησε ότι οι «εξαφανισμένοι είναι έργο Τσίπρα», καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται ότι συγκεκριμένα πρόσωπα του κάνουν ζημιά.

Καραμανλής: «Τι πάθαμε;»

Με έκπληξη άκουσαν πολλοί τον Κώστα Καραμανλή να λέει, μόλις αντίκρισε τον Μανώλη Μαυρομμάτη στο Ζάππειο, «Μάνο, τι πάθαμε;». Πολλοί αιφνιδιάστηκαν και αναρωτήθηκαν τι εννοούσε ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά ο έμπειρος Μανόλο κατάλαβε αμέσως τι εννοούσε ο Καραμανλής και άρχισε να του εξηγεί τι έφταιξε και ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε στο παρά πέντε να κόψει πρώτος το νήμα στο πρωτάθλημα.

Πρώτη φορά

Μένω στην εκδήλωση του Ζαππείου, καθώς δεν σημειώθηκε το γεγονός πως ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του αναφέρθηκε για πρώτη φορά (!) στο θέμα για το οποίο έχει δεχτεί τις περισσότερες επικρίσεις για τη διακυβέρνησή του: την οικονομία. Συγκεκριμένα, σε μια αποστροφή του είπε ότι «η αδυναμία της Ενωσης να δράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά εκδηλώθηκε εμφατικά κατά την παγκόσμια οικονομική κρίση που ανέκυψε το 2008-2009», με τον πρώην πρωθυπουργό να συνεχίζει με δριμεία κριτική προς την Ε.Ε. Ως… κλασικός Καραμανλής, βέβαια, το ισορρόπησε, λέγοντας πως «προφανώς δεν αμφισβητούνται δικές μας αδυναμίες και λάθη», αλλά το μήνυμα το είχε περάσει. Η πρώτη αναφορά στο 2008-09 ήταν ο πρόλογος μιας ευρύτερης τοποθέτησης για την περίοδο εκείνη που εκκρεμεί και κάποια στιγμή θα γίνει.

Η Ρούμελη του Κουτσούμπα

Από τα πιο light παρασκήνια της τηλεμαχίας ήταν όταν σε κάποιο διάλειμμα τέθηκε το θέμα της παραγγελίας φαγητού. Απαντες οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να φάνε πίτσα, με εξαίρεση τον Κουτσούμπα, ο οποίος είπε «προτιμώ σουβλάκια γιατί είμαι από τη Ρούμελη».

Με τη μακιγιέζ

Ενα από τα περίεργα του ντιμπέιτ είναι πως ο Κυριάκος Βελόπουλος πήγε στο ραδιομέγαρο μαζί με την προσωπική του μακιγιέζ, καθώς προφανώς δεν εμπιστεύεται ξένους για την εικόνα του. Στο τέλος της τηλεμαχίας, πάντως, πολλοί τον κατέτασσαν στους κερδισμένους, αφού με τους όρους που διεξήχθη η συζήτηση, δηλαδή της ατάκας και του σύντομου μονολόγου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είναι πολλά χρόνια εξοικειωμένος.

Τυχαίο ή σχεδιασμένο;

Τριήμερη περιοδεία στη Θράκη πραγματοποιεί από χθες ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Αλεξανδρούπολη, για τα «Ελευθέρια». Στο πλαίσιο αυτό, θα επισκεφθεί το αμερικανικό μεταγωγικό «Endurance», ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στον φράχτη που βρίσκεται στη περιοχή των Φερών, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Επίσης ο κ. Μεϊμαράκης θα πραγματοποιήσει μεγάλη προεκλογική ομιλία αύριο στην Αλεξανδρούπολη, ενώ σήμερα περιοδεύει και στην Κομοτηνή. Εχει ωστόσο ένα ενδιαφέρον πως η επίσκεψη του Μεϊμαράκη στη Θράκη συμπίπτει με τις τουρκικές εκλογές, κάτι που πολλοί θεωρούν ότι δεν έγινε τυχαία αλλά είχε σχεδιαστεί.

Ανανέωση θητείας

Μία πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία ήρθε στη στήλη και αφορά την ανανέωση της θητείας του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, ως μέλους της Επιτροπής της Βενετίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, μια θέση άμισθη και ανεξάρτητη, καθώς τα μέλη προτείνονται από χώρες αλλά δεν λογοδοτούν σε κάποια κυβέρνηση. Η ανανέωση είχε τις «ευλογίες» του αν. υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος, θυμίζω, ήταν εκείνος που είχε προτείνει και τον Ευάγγελο Βενιζέλο για να καλύψει την ελληνική θέση στην επταμελή Επιτροπή των Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η θητεία του καθηγητή ξεκίνησε το 2014 –επί θητείας Ευάγγελου Βενιζέλου– και διακόπηκε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή ο αντικαταστάτης του δεν έδωσε το «παρών», ο κ. Αλιβιζάτος επανήλθε το 2019. Τώρα ανανεώθηκε η θητεία του για ακόμη τέσσερα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή