Αλβανία: Βαριά πολιτική ήττα για Ράμα η επικράτηση Μπελέρη στη Χειμάρρα

Αλβανία: Βαριά πολιτική ήττα για Ράμα η επικράτηση Μπελέρη στη Χειμάρρα

Η νίκη του Μπελέρη ήρθε ως ενστικτώδης αντίδραση της μειονότητας στη επιχείρηση πολιτικής και ηθικής απαξίωσης από πλευράς του Αλβανού πρωθυπουργού - Τι έπεται του εκλογικού αποτελέσματος.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως βαριά πολιτική ήττα του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, «διαβάζεται» η διαφαινόμενη επικράτηση του προφυλακισμένου μειονοτικού υποψήφιου για την δημαρχία στον Δήμο Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη.

Με ολοκληρωμένη την καταμέτρηση, ο Μπελέρης ανακοινώθηκε ότι υπερίσχυσε με διαφορά μερικών δεκάδων ψήφων του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, επίσης ομογενή Γιώργου Γκόρο – επισήμως πάντως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το αποτέλεσμα.

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στα Τίρανα εν αναμονή της αντίδρασης του Ράμα, που είχε πάρει «πάνω» του τη «μάχη της Χειμάρρας».

Κατά τα φαινόμενα, η νίκη του Μπελέρη, αν επιβεβαιωθεί, ήρθε ως ενστικτώδης αντίδραση της μειονότητας στη επιχείρηση πολιτικής και ηθικής απαξίωσης από πλευράς Ράμα, (ο υποψήφιος της πλευράς του στηρίχθηκε και από την αλβανική αντιπολίτευση), η οποία κορυφώθηκε με τη σύλληψη και προφυλάκιση του Μπελέρη, την προπαραμονή της ψηφοφορίας.

Τι έπεται

Τώρα τα δεδομένα αλλάζουν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο Μπελέρης θα «καθίσει» από αύριο στην δημαρχιακή καρέκλα.

Θα ακολουθήσουν επανακαταμετρήσεις, ενστάσεις και αν δεν αποδώσουν, τότε ο Ράμα θα μπορεί να ενεργοποιήσει τη δικαστική διαδικασία.

Το δικαστήριο της Αυλώνας αποφάσισε το Σάββατο όχι για την ουσία της εναντίον του κατηγορίας περί «εξαγοράς ψήφων», αλλά για το εάν ήταν νόμιμη η σύλληψή του και αποφάνθηκε θετικά, διατάσσοντας την προφυλάκισή του, έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του.

Τώρα ο «φάκελος» έχει παραπεμφθεί στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς (SPAK) στα Τίρανα η οποία και θα αποφασίσει εάν η προφυλάκισή του θα συνεχιστεί η θα αφεθεί ελεύθερος.

Αφού αποφανθεί επ’ αυτού η ίδια εισαγγελία, στη συνέχεια θα ασχοληθεί με την ουσία της υπόθεσης, κάτι που μπορεί να κρατήσει από εβδομάδες ή και αρκετούς μήνες.

Εως τότε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος ή θα παραμείνει προφυλακισμένος ή θα αφεθεί ελεύθερος, όντας όμως σε καθεστώς δικαστικής ομηρείας, το οποίο θα μπορεί να εργαλειοποιήσει ο Ράμα για να τον κρατήσει έξω από το δημαρχιακό μέγαρο.

Εξ ου και οι φόβοι ότι ενδεχομένως να βρισκόμαστε στην αρχή μιας ακόμα «βεντέτας», ανάμεσα στον Ράμα και τον ελληνισμό της Χειμάρρας. Μένει να φανεί το πως θα αντιδράσει ο διεθνής παράγοντας εάν επιχειρηθεί να ανατραπεί εκτός κάλπης η βούληση των ομογενών.

Σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα της Χειμάρρας έρχεται να χαλάσει για τον Ράμα το πανηγυρικό κλίμα της κυριαρχίας του στις δημοτικές εκλογές, στο σύνολο της επικράτειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή