Χειμάρρα: Πώς ο Εντι Ράμα έβγαλε τον Μπελέρη

Χειμάρρα: Πώς ο Εντι Ράμα έβγαλε τον Μπελέρη

Η εκλογή Μπελέρη, η μειονότητα και τα τουριστικά συμφέροντα

6' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρία ήταν τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στη «μάχη της Χειμάρρας». Ο Φρέντι Μπελέρης, ο εξάδελφος και ανθυποψήφιός του Γιώργος Γκόρος και ο Εντι Ράμα. Ο αγώνας ήταν σκληρός με μεγάλο νικητή τον Μπελέρη, που μολονότι κατέβηκε στο εκλογικό τερέν με εις βάρος του «γκολ» από τα «αποδυτήρια», την προφυλάκισή του από τον Ράμα δηλαδή, ανέτρεψε το σκορ και κέρδισε στο «ενενήντα» το ματς. Με 19 ψήφους διαφορά…

Η ζωή, που ως γνωστόν κάνει «παιγνίδια», εν προκειμένω δεν χαρίστηκε στον Γιώργο Γκόρο. Ο τρεις φορές δήμαρχος, ελληνικής καταγωγής και αυτός, είχε κερδίσει με ελάχιστες ψήφους διαφορά τον δημαρχιακό θώκο στις εκλογές του 2011, ως εκλεκτός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, από τον επίσης εξάδελφό του Βασίλη Μπολάνο. Και τώρα παραδίδει τα σκήπτρα σε άλλον εξάδελφο, τον Φρέντυ Μπελέρη.

Αν για τον Μπελέρη και τους υποστηρικτές του το αποτέλεσμα ήταν –και δικαίως– θρίαμβος, από την αναμέτρηση ως μεγάλος χαμένος εξέρχεται(;) ο Εντι Ράμα. Η πολιτική ήττα στη Χειμάρρα επισκίασε την επικράτηση των υποψηφίων του κόμματός του συνολικά στην επικράτεια.

Ο Ράμα έδειχνε να ήθελε, όσο τίποτα άλλο, το πολιτικό «κεφάλι» του Μπελέρη, προέδρου του τοπικού παραρτήματος της Ομόνοιας, «επί πίνακι». Οι υποστηρικτές του Μπελέρη λένε πως θεωρούσε την εκλογή του εμπόδιο στην ανεξέλεγκτη επέλαση των ισχυρών τουριστικών συμφερόντων, που κατά τους επικριτές του εξυπηρετεί, προς άλωση (υφαρπαγή) των ιδιοκτησιών των μειονοτικών με απώτερο στόχο τον εξαναγκασμό τους σε φυγή και εν τέλει τον σταδιακό αφελληνισμό του ορεινού όγκου της Χειμάρρας.

Εδειχνε να είχε πάρει «πάνω» του την υπόθεση εκλογής στη Χειμάρρα, επιδιδόμενος σε ανελέητο κυνηγητό με προσωπικές και συχνά προσβλητικές επιθέσεις εναντίον του Μπελέρη, τον οποίο στήριζαν οι πολιτικές δομές (Ομόνοια, ΚΕΑΔ) της μειονότητας και τα κόμματα του Σαλί Μπερίσα και του τέως προέδρου Ιλιρ Μέτα. Με αποκορύφωμα τη σύλληψη και προφυλάκισή του, παραμονές της ψηφοφορίας, για απόπειρα εξαγοράς ψήφων, την οποία οι πάντες στην Αλβανία εξέλαβαν ως μεθοδευμένη από τον ίδιο ενέργεια.

Ισως αυτό να ήταν και το πολιτικό λάθος του Ράμα. Ο διωγμός και ειδικά η φυλάκιση, μαζί και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, που πρόσφατα είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, προκάλεσαν την ενστικτώδη αντίδραση και συσπείρωση των μειονοτικών, στα μάτια και την ψυχή των οποίων ο Μπελέρης ηρωοποιήθηκε.

Χειμάρρα: Πώς ο Εντι Ράμα έβγαλε τον Μπελέρη-1
 Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάρτησε φωτογραφία του με τον Φρέντι Μπελέρη και τον Πύρρο Δήμα στο Τwitter. Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον νέο δήμαρχο, υπενθυμίζοντας ότι «ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρώπη περνά μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας». Φωτ. Twitter

Αναμέτρηση «βεντέτα»

Στο άκουσμα της σύλληψης η ροή λεωφορείων και Ι.Χ. επιβατικών από την Αθήνα με Χειμαρριώτες μετανάστες αυξήθηκε θεαματικά, ενισχύοντας έτσι τη δυναμική στην τοπική κοινωνία υπέρ του Μπελέρη.

Και όσοι από τα μειονοτικά χωριά δεν σκόπευαν να ψηφίσουν έσπευσαν στην κάλπη για να «πολεμήσουν» τα «γινάτια» του Ράμα, που είχε προσδώσει χαρακτηριστικά «βεντέτας» στην αναμέτρηση.

Ομως, η υπόθεση δεν έχει κλείσει για τον πεισματάρη και εκδικητικό, όπως τον χαρακτηρίζουν οι αντίπαλοί του, πολιτικό ηγέτη, ο οποίος έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές δεν είχε αντιδράσει. Ούτε όμως και κανένας άλλος από την κυβέρνησή του είχε σχολιάσει το αποτέλεσμα. Προφανώς στάθμιζαν την κατάσταση και ετοίμαζαν ενδεχομένως τις επόμενες κινήσεις, που αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως μέσω της «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης – την οποία η επί των Εξωτερικών υπουργός Ολτα Τσάτσκα, αξίωσε από την Αθήνα να αφήσει ήσυχη για να «πράξει το καθήκον της».

Ο Φρέντι Μπελέρης, παρά την εκλογή του, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς δικαστικής ομηρίας. Ο Ράμα αντέγραψε, τηρουμένων των αναλογιών, τον μέντορά του Ερντογάν, ο οποίος στην προοπτική της καθόδου του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ως επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης για τις προεδρικές εκλογές, μεθόδευσε μια δίωξή του για ένα άσχετο θέμα, την οποία ο εισαγγελέας, της επίσης «ανεξάρτητης» δικαιοσύνης, κράτησε στο συρτάρι για το ενδεχόμενο εκλογής του Ιμάμογλου. Εβγαλε εκτός παιγνιδιού τον δημοφιλή πιθανό αντίπαλό του, καθώς εάν εκλεγόταν θα τον έστελνε στο δικαστήριο, θα τον καταδίκαζε και θα τον καθαιρούσε. Η εισαγγελία διαφθοράς (SPAK) των Τιράνων, στην οποία έχει περιέλθει η υπόθεση, θα αποφανθεί εάν θα συνεχιστεί ή θα διακοπεί η προφυλάκιση Μπελέρη. Στη συνέχεια η ίδια θα εξετάσει και επί της ουσίας την κατηγορία και άγνωστο πότε θα ορίσει, αν ορίσει, τη δίκη του Μπελέρη. Εως τότε ο Μπελέρης θα παραμένει υπόδικος και ως τέτοιος πολιτικά ευάλωτος και εν αναμονή δήμαρχος.

Οι όροι του παιγνιδιού όμως έχουν αλλάξει πλέον υπέρ του Μπελέρη με την εκλογή του. Με ενδιαφέρον αναμένεται η στάση στο εξής των εκπροσώπων των διεθνών θεσμών (Συμβούλιο της Ευρώπης, Ε.Ε. κ.ά.), που έως τώρα τηρούσαν ίσες αποστάσεις στη διαμάχη της Χειμάρρας.

Οι ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι που υποστηρίχθηκαν από το κόμμα του Ράμα, στους μειονοτικούς δήμους της Δρόπολης και της Φοινίκης εξελέγησαν πανηγυρικά. Ωστόσο, ήταν η Χειμάρρα που βρέθηκε στο επίκεντρο του ελληνοαλβανικού και γενικότερα του διεθνούς ενδιαφέροντος, εξαιτίας του πείσματος του Αλβανού ηγέτη.

Αυστηρή προειδοποίηση Αθήνας

Του Βασίλη Νέδου

«Αν δεν εκτονωθεί η κατάσταση, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα θα ασκήσει κάθε μέσο που έχει στα χέρια της για να εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Θα υπάρξουν συνέπειες όχι μόνο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις αλλά και στην ενταξιακή πορεία των Τιράνων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία η Ελλάδα έχει στηρίξει έως τώρα», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος, ο οποίος και πρόσθεσε πως «τα νέα που έρχονται από την Αλβανία για επικράτηση του κ. Μπελέρη επιτείνουν την πίεση στα Τίρανα να αλλάξουν στάση». Ο κ. Σκέρτσος ουσιαστικά χθες υπογράμμισε ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να ανεχθεί την καταπάτηση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, πρακτικά ασκώντας μέχρι και βέτο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε. όταν οι διαδικασίες γι’ αυτήν ξεκινήσουν κανονικά. Προφανώς μέχρι αυτό το σημείο υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος, ωστόσο από την κυβέρνηση επιθυμούν το μήνυμα προς τα Τίρανα να είναι όσο πιο καθαρό γίνεται.

Νίκη σοσιαλιστών στους 54 από τους 61 δήμους

Reuters

ΤΙΡΑΝΑ. Σημαντική νίκη σημείωσε στις δημοτικές εκλογές της Αλβανίας το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Εντι Ράμα, αναδεικνύοντας δημάρχους σε 54 από τους 61 δήμους της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των μεγάλων αστικών κέντρων.

Χειμάρρα: Πώς ο Εντι Ράμα έβγαλε τον Μπελέρη-2
Αλβανή ψηφοφόρος στα Τίρανα, δήμο που κατέκτησε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα. Φωτ. Reuters.

Παρότι η καταμέτρηση των ψήφων συνεχιζόταν μέχρι χθες το απόγευμα για τις έδρες στα δημοτικά συμβούλια, η διαφορά υπέρ του Σοσιαλιστικού Κόμματος ήταν τόσο μεγάλη στις περισσότερες περιφέρειες που κάθε ανατροπή των αποτελεσμάτων θεωρείτο απίθανη.    

Πέρα από τους δήμους των Τιράνων και του Δυρραχίου, που εξασφάλισε το κόμμα του Ράμα, οι σοσιαλιστές ανέδειξαν για πρώτη φορά δήμαρχο και στα Σκόδρα, ιστορικό προπύργιο της Δεξιάς και του Σαλί Μπερίσα μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα επικράτησε επίσης με μεγάλη διαφορά ψήφων στους δήμους του Αυλώνα, της Κορυτσάς, του Φίερι και του Ελμπασάν.  

Στα Τίρανα, ο εν ενεργεία σοσιαλιστής δήμαρχος Εριόν Βελιάι εξασφάλισε ποσοστό άνω του 60% έναντι του υποψηφίου του κεντροδεξιού Δημοκρατικού Κόμματος, Μπελίντ Κελίτσι. Στο Δυρράχιο, δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Αλβανίας, η υποψήφια των σοσιαλιστών Εμιριάνα Σάκο έλαβε ποσοστό 55%, επικρατώντας του Ιλί Τσάρα.     

Μεγάλο πλήγμα για το κόμμα του Σαλί Μπερίσα αποτελεί η ήττα στις δημοτικές εκλογές στα Σκόδρα, παραδοσιακό προπύργιο του συντηρητικού Δημοκρατικού Κόμματος, όπου ο υποψήφιος των σοσιαλιστών Μπενέτ Μπέτσι κατατρόπωσε τον απερχόμενο δήμαρχο Μπαρντ Σπαχία.    
Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Μπερίσα αρνήθηκε να αποδεχθεί την καταμέτρηση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής στον δήμο της Κάμζα στον νομό Τιράνων. «Αξιόπιστα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ήττα μας εκεί προέκυψε εξαιτίας γιγάντιας ψηφιακής χειραγώγησης», είπε ο Σαλί Μπερίσα.       

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε κυρίαρχο κομματικό σχηματισμό της αλβανικής πολιτικής σκηνής, κατακτώντας την εξουσία τόσο σε εθνική όσο και σε τοπική κλίμακα απέναντι στην ιδεολογικά κατακερματισμένη αντιπολίτευση. Η αξιωματική αντιπολίτευση, που διεκδίκησε την ψήφο στις δημοτικές εκλογές με τη συμμαχία «Μαζί θα Νικήσουμε», υπέστη τη χειρότερη εκλογική ήττα της, με εξαίρεση τις εκλογές του 2019, τις οποίες όμως είχε μποϊκοτάρει.

Στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης για τις δημοτικές εκλογές συμμετείχαν το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα, το κόμμα της ελληνικής μειονότητας και οι Χριστιανοδημοκράτες.      

Η αποχή  

Αρνητικό ρεκόρ συμμετοχής καταγράφηκε στις δημοτικές εκλογές. Μόλις 1,25 εκατ. ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα επί 3,65 εκατ. εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ποσοστό συμμετοχής της τάξης του 35%. Σχεδόν το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων κατοικεί, όμως, στο εξωτερικό και αδυνατεί να επιστρέψει για να ψηφίσει.      

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή