Εκλογές: Κόντρα για τα σενάρια «κυβέρνησης ειδικού σκοπού»

Εκλογές: Κόντρα για τα σενάρια «κυβέρνησης ειδικού σκοπού»

Την έντονη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη προκάλεσαν τα σενάρια περί βραχύβιας κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» για την υπόθεση των παρακολουθήσεων που προέκυψαν μετά τη διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή κόντρα ξέσπασε μετά τις δηλώσεις Τσίπρα σχετικά με τον σχηματισμό μιας βραχύβιας κυβέρνησης με στόχο την κάθαρση του πολιτικού συστήματος μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Εμένα αυτό που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η νίκη. Γιατί η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από εκεί και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα και θα δούμε, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξής του.

 

Τι εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας; Πως στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίσει να ζητεί άλλο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού το μόνο σχήμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει θα ήταν μια βραχύβια πλειοψηφία 2-3 μηνών απολύτως στοχευμένη στην κάθαρση του πολιτικού συστήματος. Πηγές της Κουμουνδούρου μιλούν για ένα υποθετικό σενάριο και ξεκαθαρίζουν πως μια πιθανή επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί προσβολή για τους πολίτες που θα έχουν επιλέξει στις κάλπες πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος «χτύπησε», άλλωστε και ένα καμπανάκι στον κ.Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι αν επιμένει στους σημερινούς του όρους οι νέες κάλπες θα έχουν χαρακτήρα «δημοψηφίσματος».

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Άκη Σκέρτσου: «Μετά δηλαδή, από την κυβέρνηση ηττημένων και την κυβέρνηση ανοχής, τώρα εφευρίσκει και μια βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού… Ο κ. Τσίπρας είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε εκτρωματικό σχέδιο διακυβέρνησης εξυπηρετεί τις τυφλές του επιδιώξεις».

Μητσοτάκης: Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η κυβέρνηση των ηττημένων θα ήταν και κυβέρνηση των απελπισμένων

Κληθείς να σχολιάσει τα σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού που ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1: «Λίγο πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου έπεσαν οι μάσκες. Όταν μιλούσα για κυβέρνηση ηττημένων αυτό εννοούσα. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η κυβέρνηση των ηττημένων θα ήταν και κυβέρνηση των απελπισμένων. Αναρωτιέμαι αν αυτή η κυβέρνηση θα παρέμβαινε και στη δικαιοσύνη. Μπορεί να ζητήσει ό,τι θέλει, αρκεί να έχει την πλειοψηφία. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα να κάνει είναι να παίξει τη χώρα στα ζάρια. Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας. Ή μήπως για να βάλουν κάποιους φυλακή. Θυμίζω τι είπε ο κ. Πολάκης. Τα λέω και για τον κ. Ανδρουλάκη. Να σκεφτούν κάποιοι μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκης τους προκύψει Τσίπρας από την πίσω πόρτα. Το πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση. Ένας τρόπος υπάρχει να αποτραπούν τα σενάρια καταστροφής, να είναι ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της Κυριακής 21 Μαΐου».

 

Ανδρουλάκης: Αυτά που λέει ο κύριος Τσίπρας είναι όπλο για τον Μητσοτάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης μιας σταθερής κυβέρνησης που θα ακολουθεί μια ολιστική ατζέντα: «Αυτά που λέει ο κύριος Τσίπρας είναι όπλο για τον Μητσοτάκη. Όταν λοιπόν μιλά για κυβερνήσεις που δεν είναι σταθερές, δεν αφορούν μια ολιστική ατζέντα για το μέλλον της χώρας, στην οικονομία, στα εθνικά θέματα και βάζει μόνο ένα ζήτημα, ουσιαστικά αυτό κάνει τον κ. Τσίπρα χορηγό του κυρίου Μητσοτάκη».

«Σκάνδαλα υποκλοπών, Πάτσηδες, η τραγωδία στα Τέμπη που έλεγαν ψέματα… Αυτό που λέω και το πιστεύω είναι ότι αν υπήρχε αξιόπιστη αντιπολίτευση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αποτελούσε παρελθόν», πρόσθεσε.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή