Τσίπρας: Ο «χρησμός» για το μέλλον του στον ΣΥΡΙΖΑ και η επίθεση στον Βαρουφάκη

Τσίπρας: Ο «χρησμός» για το μέλλον του στον ΣΥΡΙΖΑ και η επίθεση στον Βαρουφάκη

«Νομίζω ότι ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε αυτοβούλως από το προσκλητήριο των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων για την επόμενη ημέρα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βγάζοντας εκτός κάδρου προοδευτικής διακυβέρνησης τον Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και την κυβέρνηση ανοχής ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης σε ποια περίπτωση θα συζητούσε το σχηματισμό μιας πλειοψηφίας «ειδικού σκοπού». Προχώρησε παράλληλα και σε έναν «χρησμό» σε σχέση με το μέλλον του στον ΣΥΡΙΖΑ αν η διαφορά στις εκλογές είναι αρκετά μεγάλη.

«Κόκκινο πανί» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και αυτό φάνηκε από την ερώτηση που απηύθυνε η «Κ» στον κ.Τσίπρα. «Νομίζω ότι ο κ. Βαρουφάκης αυτοεξαιρέθηκε αυτοβούλως από το προσκλητήριο των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων για την επόμενη ημέρα. Αν δεν υπήρχε ο κ. Βαρουφάκης θα έπρεπε ο κ. Μητσοτάκης να τον εφεύρει». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει «κάψει» και το σενάριο της κυβέρνησης ανοχής ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι «η προσδοκία μου, η ελπίδα και το σχέδιό μου».

Κατά τη συνέντευξη ρωτήθηκε αν θα εξέταζε το σχηματισμό μιας βραχύβιας κυβέρνησης με στόχο την κάθαρση του πολιτικού συστήματος μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων: «Εμένα αυτό που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η νίκη. Γιατί η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από εκεί και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα και θα δούμε, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού». Αυτή η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του Άκη Σκέρτσου: «Μετά δηλαδή, από την κυβέρνηση ηττημένων και την κυβέρνηση ανοχής, τώρα εφευρίσκει και μια  βραχύβια κυβέρνηση ειδικού σκοπού… Ο κ. Τσίπρας είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε εκτρωματικό σχέδιο διακυβέρνησης εξυπηρετεί τις τυφλές του επιδιώξεις».

Τι εννοούσε ο Αλέξης Τσίπρας; Πως στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτο κόμμα και ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίσει να ζητεί άλλο πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού το μόνο σχήμα που θα μπορούσε να λειτουργήσει θα ήταν μια βραχύβια πλειοψηφία 2-3 μηνών απολύτως στοχευμένη στην κάθαρση του πολιτικού συστήματος. Πηγές της Κουμουνδούρου μιλούν για ένα υποθετικό σενάριο και ξεκαθαρίζουν πως μια πιθανή επιμονή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί προσβολή για τους πολίτες που θα έχουν επιλέξει στις κάλπες πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος «χτύπησε», άλλωστε και ένα καμπανάκι στον κ. Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι αν επιμένει στους σημερινούς του όρους οι νέες κάλπες θα έχουν χαρακτήρα «δημοψηφίσματος».

Για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην εκπομπή «Πρωταγωνιστές» στον ALPHA. Απαντώντας στο ερώτημα του Σταύρου Θεοδωράκη «στην περίπτωση που ένας πολιτικός χάσει με έξι μονάδες αν θα έχει κυρώσεις» ο κ.Τσίπρας ήταν καταφατικός. «Προφανώς θα έχει κυρώσεις. Εγώ έχασα με οχτώ μονάδες στις ευρωεκλογές και αποφάσισα να πάω σε εκλογές. Άλλος ήταν ο σχεδιασμός μου». Ήταν ένας «χρησμός» για το σενάριο μιας μεγάλης ήττας; Συνεχίζοντας την ίδια κουβέντα ο τέως πρωθυπουργός θύμισε πως έχει δηλώσει ότι δεν έχει σκοπό να γεράσει στην πολιτική. «Είμαι όμως 49», επεσήμανε, συμπληρώνοντας πως «στην Ελλάδα η σύνταξη έχει πάει στα 67. Ελπίζω να μην φτάσω εκεί».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή