Ψήφος αποδήμων: Αθρόα συμμετοχή, ανήλθε στο 80% παντού – Ομαλά και στη Γερμανία

Ψήφος αποδήμων: Αθρόα συμμετοχή, ανήλθε στο 80% παντού – Ομαλά και στη Γερμανία

Στους 18.203 οι εκλογείς που προσήλθαν στις χώρες του εξωτερικού εκτός Καναδά και ΗΠΑ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ μεγάλο ποσοστό, που άγγιξε το 80% παντού, προσήλθαν οι Ελληνες που έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού να ψηφίσουν το Σάββατο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ ομαλά διεξήχθη η ψηφοφορία και στη Γερμανία.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία που δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα, σε όλο τον κόσμο προσήλθαν και ψήφισαν 18.203 εκλογείς.

Επί 22.865 εγγεγραμμένων το ποσοστό συμμετοχής ήταν στο 79,61%, δηλαδή απείχαν μόνο 4.662.

Παρότι ήταν μόλις η πρώτη φορά που δόθηκε η δυνατότητα στους Ελληνες του εξωτερικού να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία στη χώρα της διαμονής του, η ψηφοφορία έλαβε χώρα χωρίς προβλήματα, ενώ κατά πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στους 22.865 εγγεγραμμένους που είχαν το Σάββατο δικαίωμα ψήφου σε 99 εκλογικά τμήματα του εξωτερικού έχουν προστεθεί περίπου 10.000 ακόμη που θα έχουν δυνατότητα να συμμετάσχουν στις προσεχείς εκλογές, αφού εγγράφηκαν μετά το κλείσιμο των καταλόγων για τη διαδικασία της 21ης Μαΐου.

Μεγάλη συμμετοχή και στη Γερμανία

Ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή των εγγεγραμμένων εκλογέων ολοκληρώθηκε το Σάββατο η διαδικασία ψηφοφορίας των απόδημων Ελλήνων στη Γερμανία, τη χώρα με τα περισσότερα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας. Για «γερό θεμέλιο ώστε αυτή η διαδικασία, η συμμετοχή, να γίνει ακόμη πιο ισχυρή στο μέλλον», μίλησε η Ελληνίδα πρέσβυς στο Βερολίνο, Μάρα Μαρινάκη.

Στη Γερμανία λειτούργησαν 17 εκλογικά τμήματα σε 15 πόλεις για 3.326 εκλογείς, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση να εντοπίζεται στο Βερολίνο, όπου οι εγγεγραμμένοι έφθασαν τους 679 και στο Μόναχο, με 627 εγγεγραμμένους.

Στο καινούργιο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας, στο «τετράγωνο των διπλωματών», προσήλθαν για να ψηφίσουν 568 εκλογείς, ενώ αντίστοιχη ήταν η εικόνα στα άλλα εκλογικά τμήματα της Γερμανίας, σε Μόναχο, Στουτγάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Κολωνία, Νυρεμβέργη, Άαχεν, Ανόβερο, Ντόρτμουντ, Βούπερταλ, Δρέσδη, Λουντβιχσχάφεν.

Σε δηλώσεις της αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης, η πρέσβυς κα Μαρινάκη δήλωσε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε ομαλά και εξέφρασε την υπερηφάνειά της, «γιατί ήταν ένα τεράστιο στοίχημα για όλους μας, ενώ στη Γερμανία λειτούργησαν τα περισσότερα εκλογικά τμήματα εκτός Ελλάδας.

«Ηταν μια διαδικασία καινούργια για όλους», τόνισε η κυρία Μαρινάκη και χαρακτήρισε εντυπωσιακό «τον παλμό, τη μεγάλη διάθεση των ομογενών μας να μετάσχουν στις εκλογές».

Ενδεικτικά, στο Βερολίνο και στη Δρέσδη, όπως είπε, το ποσοστό συμμετοχής έφθασε το 80%. «Πιστεύω ότι έχουμε βάλει γερό θεμέλιο ώστε αυτή η συμμετοχή να γίνει ακόμη πιο ισχυρή στο μέλλον, κατέληξε η κα Μαρινάκη.

Πολύ ικανοποιητική ήταν και η συμμετοχή των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στην Κύπρο, σε ένα στοίχημα τόσο της ελληνικής πολιτείας όσο και των αποδήμων που φαίνεται να κερδήθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή