Εκλογές 2023: «Παράσταση αυτοδυναμίας» για ΝΔ, κατάρρευση για ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: «Παράσταση αυτοδυναμίας» για ΝΔ, κατάρρευση για ΣΥΡΙΖΑ

Ιστορική νίκη επί του ΣΥΡΙΖΑ και «παράσταση αυτοδυναμίας» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας της στρατηγικής που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παράσταση αυτοδυναμίας» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία στις δεύτερες εκλογές, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου, αποτέλεσε η ιστορική νίκη επί του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 21ης Μαΐου. Παράλληλα συνιστά ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας της στρατηγικής που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος στις κάλπες εμφάνισε εικόνα κατάρρευσης.

Δείτε εδώ λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις των εκλογών της 21ης Μαΐου

«Τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά, η ΝΔ έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη δήλωσή του για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. «Το ζήτησαν οι πολίτες με τρόπο εμφατικό. Μας ζήτησαν να τρέξουμε τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις για καλύτερους μισθούς, καλύτερη υγεία και μια Ελλάδα ασφαλή», πρόσθεσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι «τα μαθηματικά της απλής αναλογικής οδηγούν σε αδιέξοδα», ενώ δεσμεύτηκε για επιτάχυνση των διαδικασιών «ώστε η χώρα να έχει σύντομα έμπειρο χέρι στο τιμόνι της». «Ο πολιτικός σεισμός που εκδηλώθηκε σήμερα μάς καλεί όλους να επιταχύνουμε για κυβερνητική λύση στον τόπο» τόνισε και υπογράμμισε πως «οι πολίτες θέλουν μια ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας». 

Εκκωφαντική ήττα για ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στις σημερινές κάλπες, έδειξε ότι εξακολουθεί να μην μπορεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Το τραύμα που προκάλεσαν οι ανερμάτιστες υποσχέσεις του 2015, οι νόμοι με ένα άρθρο που δεν ήρθαν ποτέ και στη συνέχεια η περιπέτεια του δημοψηφίσματος, το «όχι» που έγινε «ναι» και το αρνητικό αποτύπωμα από την «πρώτη φορά Αριστερά» διακυβέρνηση είναι πληγές που, όπως αποδεικνύεται, δεν έχουν επουλωθεί. 

Η ήττα δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία. Τέσσερα χρόνια οι δημοσκοπικές επιδόσεις έδειχναν σταθερά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπολείπεται όχι μόνο του ποσοστού της κυβέρνησης, αλλά και του ποσοστού που είχε κερδίσει στις εκλογές του 2019. 

Σε δεύτερο επίπεδο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να διαχειριστεί αποτελεσματικά την ανάδειξή του ως δεύτερου πόλου του νέου διπολισμού. Δεν μπόρεσε να «συνομιλήσει» είτε με τις ηγεσίες είτε με τους ψηφοφόρους των μικρότερων κομμάτων του ευρύτερου φάσματος της κεντροαριστεράς και να ενσωματώσει τις δυνάμεις τους ως ο κεντρικός εκφραστής του χώρου.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι αγώνες έχουν και νίκες και ήττες. Τα συλλογικά μας όργανα θα συγκληθούν άμεσα και θα αποτιμήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο εκλογικός κύκλος δεν έχει τελειώσει. Πρέπει να κάνουμε άμεσα όλες τις απαραίτητες αλλαγές», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τη Δευτέρα, θα συγκληθούν τα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου να συζητήσουν την εκλογική στρατηγική ενόψει της επόμενης κάλπης, εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξερχόμενος από τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου.

Στους κερδισμένους το ΠΑΣΟΚ

Στους κερδισμένους της εκλογικής βραδιάς μπορεί να περιληφθεί και το ΠΑΣΟΚ: Παρότι το σχήμα «όχι Μητσοτάκης, όχι Τσίπρας» δεν έτυχε της έγκρισης των ψηφοφόρων, όπως καταδεικνύει το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της ΝΔ, είναι σημαντικό ότι η Χαριλάου Τρικούπη προσέγγισε τον εκλογικό της στόχο και δεν παρασύρθηκε από το «ρεύμα» υπέρ του κυβερνώντος κόμματος. 

«Σήμερα, αποδείχτηκε η βαθιά ρίζα της δημοκρατικής παράταξης. Η ΝΔ, τα τελευταία χρόνια, αύξησε τις κοινωνικές ανισότητες, κυβέρνησε με γνώμονα το συμφέρον των λίγων και ισχυρών κι επιδείνωσε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αποδείχτηκε ένα περιτύλιγμα εκτεταμένης διαφθοράς. Ο μόνος λόγος δεν τα πλήρωσε όλα σήμερα στην κάλπη είναι ο χρυσός της χορηγός, που έχει ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο Ν. Ανδρουλάκης, υπό τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «εμείς είμαστε ο γνήσιος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας».

Τα μικρά κόμματα

Θετική ήταν η έκβαση της αναμέτρησης για το ΚΚΕ, αλλά και για την Ελληνική Λύση. Αντιθέτως, το ΜέΡΑ25 δεν επιβεβαίωσε τις δημοσκοπικές του επιδόσεις κι έμεινε τελικώς εκτός Βουλής. Τέλος, παρότι επίσης δεν πέρασαν τον πήχη του 3%, εκπλήξεις της εκλογικής βραδιάς αποτέλεσαν η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην πρώτη δήλωσή του για το εκλογικό αποτέλεσμα συνεχάρη «τα στελέχη, τους φίλους, τα μέλη της ΚΝΕ που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για το καλό αυτό αποτέλεσμα: «Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους και όσες συμπορεύτηκαν μαζί μας είτε ως υποψήφιοι είτε ως συνεισφορά για την ενίσχυση του ΚΚΕ».

«Περάσαμε από φωτιά και από τυφώνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. «Μείναμε όρθιοι και συνεχίσαμε να αγωνιζόμαστε. Θα συνεχίσουμε να τιμούμε την ψήφο του ελληνικού λαού. Εμείς δεν προδώσαμε κανέναν. Είμαστε το μοναδικό ελληνικό πατριωτικό κόμμα. Το αποδείξαμε και θα συνεχίσουμε να το αποδεικνύουμε καθημερινά. Ευχαριστούμε όλους, ακόμα μια φορά, από τα βάθη της ψυχής μας», τόνισε στο μήνυμά του.

«Απόψε, η “ερντογανοποίηση”, ο “εξορμπανισμός” της χώρας, ολοκληρώθηκαν. Η “Μητσοτάκης Α.Ε.” νίκησε κατά κράτος», ανέφερε στη δήλωσή του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι αυτό «οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ». Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «ενταφίασε την απλή αναλογική, μη αποδεχόμενη την πρότασή μας, εδώ και 2 χρόνια, για μη σύγκλιση προεκλογική σε ένα κοινό μέτωπο ρήξης, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί αυτό το απίστευτο τσουνάμι-μέτωπο συντήρησης».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή