Εκλογές: Θρίαμβος Μητσοτάκη, συντριβή Τσίπρα

Εκλογές: Θρίαμβος Μητσοτάκη, συντριβή Τσίπρα

Προς δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στις 25 Ιουνίου, με τη Νέα Δημοκρατία σε ασφαλή πορεία αυτοδυναμίας - Ποια ερωτήματα μένει να απαντηθούν στις εβδομάδες που ακολουθούν

4' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θρίαμβο για τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτέλεσε η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση, καθώς το κόμμα, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, κατέκτησε άνετα την πρώτη θέση με ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, που το θέτει σε ασφαλή τροχιά κατάκτησης της αυτοδυναμίας στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία πιθανότατα θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε περιδίνηση καθώς υπέστη συντριπτική εκλογική ήττα, με τα ποσοστά του να προσγειώνονται στην περιοχή του 20%. Ενισχυμένο από τις κάλπες βγήκε το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΚΚΕ, όπως και η Ελληνική Λύση, το πέμπτο κόμμα που μπαίνει στη Βουλή. Στους χαμένους της αναμέτρησης ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς το ΜέΡΑ25 μένει εκτός Βουλής.

Πολιτική κυριαρχία Ν.Δ., κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ

Του Κωστή Π. Παπαδιόχου

«Διαβατήριο» αυτοδυναμίας για τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. στις δεύτερες εκλογές, που πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου –παρά το γεγονός ότι η αριθμητική της κάλπης επιτρέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας– αποτέλεσε το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, συνιστά ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας της συνολικής στρατηγικής, αλλά και της αλυσίδας λαθών του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφάνισε εικόνα κατάρρευσης.

Στους κερδισμένους της εκλογικής βραδιάς μπορεί να περιληφθεί και το ΠΑΣΟΚ: παρότι το σχήμα «όχι Μητσοτάκης, όχι Τσίπρας» δεν έτυχε της έγκρισης των ψηφοφόρων, όπως καταδεικνύει το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό της Ν.Δ., είναι σημαντικό ότι η Χαριλάου Τρικούπη προσέγγισε τον εκλογικό της στόχο και δεν παρασύρθηκε από το «ρεύμα» υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Επίσης, θετική ήταν η έκβαση της αναμέτρησης για το ΚΚΕ, αλλά και την Ελληνική Λύση. Αντιθέτως, το ΜέΡΑ25 δεν επιβεβαίωσε τις δημοσκοπικές του επιδόσεις και τελικώς έμεινε εκτός Βουλής. Τέλος, παρότι επίσης δεν πέρασαν τον πήχυ του 3%, εκπλήξεις της εκλογικής βραδιάς αποτέλεσαν η ΝΙΚΗ και η Πλεύση Ελευθερίας.

Οπως προαναφέρθηκε, παρά το γεγονός ότι τα χθεσινά αποτελέσματα θεωρητικά επιτρέπουν τη διαμόρφωση μιας σειράς κυβερνητικών σχημάτων, η χώρα κατά πάσα βεβαιότητα οδηγείται σε άκαρπες διερευνητικές επαφές, σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και νέες εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης, που μετά το χθεσινό αποτέλεσμα διατηρεί την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων, κατέστησε σαφές πως θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι σαφές πως η Ν.Δ. εισέρχεται στην επερχόμενη νέα προεκλογική περίοδο με «παράσταση αυτοδυναμίας», την οποία με το ποσοστό που συγκέντρωσε θα διασφάλιζε με άνεση εάν οι εκλογές είχαν διεξαχθεί, όχι με απλή αναλογική, αλλά με τον νέο εκλογικό νόμο.

Ομως, στις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν υπάρχουν μια σειρά ερωτήματα τα οποία μένει, επίσης, να απαντηθούν:

• Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά το ιδιαίτερα δυσμενές αποτέλεσμα θα βρεθεί εγκλωβισμένος σε ένα σκηνικό εσωστρέφειας και περαιτέρω αποσυσπείρωσης.

• Προς ποια κατεύθυνση θα επηρεάσουν το ΠΑΣΟΚ ο θρίαμβος Μητσοτάκη και η δεινή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ.

• Εάν στη δεύτερη αναμέτρηση η Βουλή θα παραμείνει πεντακομματική ή όχι, καθώς όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, τόσο θα μειώνεται ο πήχυς της αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ.

«Να επιταχύνουμε τη διαδικασία για κυβερνητική λύση»

Του Σταύρου Παπαντωνίου

«Τα δεδομένα της κάλπης είναι καταλυτικά. Αποδεικνύουν ότι η Ν.Δ. έχει την έγκριση των πολιτών να κυβερνήσει αυτοδύναμη και δυνατή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με διαφορά άνω των 20 ποσοστιαίων μονάδων. Ο πρωθυπουργός, χωρίς να κρύβει τον ενθουσιασμό του, σημείωσε πως το αίτημα των πολιτών με την ψήφο τους ήταν «εμφατικό», καθώς ζήτησαν από τη Ν.Δ. να συνεχίσει την πορεία της «με τρόπο απόλυτο».

Ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας την ερμηνεία του αποτελέσματος, είπε πως οι πολίτες ζήτησαν «να τρέξουμε πιο γρήγορα στον δρόμο της προόδου, στον δρόμο των τολμηρών μεταρρυθμίσεων» για «καλύτερους μισθούς, για περισσότερες θέσεις εργασίας, για μια καλύτερη δημόσια υγεία, για μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή σε ένα αβέβαιο διεθνές περιβάλλον».

Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, καθώς «τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε παζάρια».

Το εκκωφαντικό αποτέλεσμα, που δεν είχε προβλέψει καμία δημοσκόπηση, αλλάζει άρδην το πολιτικό σκηνικό, καθώς τα διακυβεύματα που προβλέπονταν πριν από τις πρώτες κάλπες έχουν πλέον αλλάξει. Κανείς δεν αμφισβητεί, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως, πως η εντολή των πολιτών για νέα 4ετία είναι ξεκάθαρη.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται οι δεύτερες εκλογές να γίνουν νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου, με τον πρωθυπουργό να προσανατολίζεται στο να παραδώσει νωρίς τη διερευνητική εντολή.

Η πρόθεση αποτυπώθηκε σε πολλά σημεία του διαγγέλματος του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «δυναμική του αποτελέσματος» που δείχνει «μια ισχυρή κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας», ενώ σε άλλο σημείο χαρακτήρισε «πολιτικό σεισμό» το αποτέλεσμα, που μας καλεί όλους «να επιταχύνουμε τη διαδικασία για οριστική κυβερνητική λύση στον τόπο, ώστε η πατρίδα μας να έχει το συντομότερο δυνατόν έμπειρο χέρι στο τιμόνι της».

Η φράση δείχνει σαφώς πως στο μυαλό του πρωθυπουργού είναι η ταχύτερη προσφυγή στη δεύτερη κάλπη, καθώς οι πολίτες ενέκριναν «την επιλογή της αυτοδύναμης Ελλάδος και της αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας». Οσον αφορά τη διερευνητική εντολή, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «συνεπής στις δεσμεύσεις μου, από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα ακολουθήσω όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμά μας», αλλά «διατηρώντας όμως σταθερή την άποψή μου ότι τα μαθηματικά της απλής αναλογικής παραπέμπουν σε κομματικά παζάρια και τελικά καταλήγουν σε αδιέξοδα».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας πως σήμερα κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει ένας καινούργιος, «τον οποίο θα διανύσουμε και πάλι μαζί, με οδηγούς τη σχέση εμπιστοσύνης που με τόσο κόπο έχουμε χτίσει, την ειλικρινή διάθεση για αυτοκριτική και την προσπάθεια για διαρκή, για συνεχή βελτίωση» και «χωρίς αλαζονεία και χωρίς έπαρση, που προσωπικά δεν πρόκειται να ανεχθώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή