Εκλογές 2023 – Αρθρο του Κώστα Κωστή στην «Κ»: Δυνατότητες και ευκαιρίες

Εκλογές 2023 – Αρθρο του Κώστα Κωστή στην «Κ»: Δυνατότητες και ευκαιρίες

Η Ελλάδα χρειάζεται αλλαγή πορείας και ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ο μόνος ικανός να το πετύχει και μάλιστα με την αποδοχή του εκλογικού σώματος

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αποτέλεσμα ήταν κάτι περισσότερο από σαφές. Πρόκειται για μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας και έναν προσωπικό θρίαμβο του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη. Του προσφέρονται, πλέον, όλες οι δυνατότητες και ευκαιρίες για να προχωρήσει στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα, να ξεφύγει από το άγχος του πολιτικού κόστους, να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από κάτι τέτοιο και όλοι ελπίζουν ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές.

Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μια μεγάλη συντριβή που σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα θα οδηγούσε σε αλλαγή ηγεσίας. Οι επιδόσεις του υπογραμμίζουν την αδυναμία του να διατυπώσει μια συγκροτημένη πολιτική, να ασκήσει έλλογη και αποτελεσματική αντιπολίτευση, να ξεφύγει από γραφικές απόψεις και θέσεις. Αντ’ αυτού είχαμε έναν ορυμαγδό από λαϊκιστικές κορώνες χωρίς ειρμό, χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς αρχές. Μόνος στόχος, η νομή της εξουσίας. Και μόνο η προσδοκία να πάρει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής ήταν αρκετή για να ντροπιάσει αυτό που ο ίδιος θέλει να πρεσβεύει: την ηθική «Αριστερά». Και αυτό το πλήρωσε.

Η ευθύνη ανήκει στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα και πιστεύω ότι θα πρέπει να αποσυρθεί μετά τόσες αποτυχημένες προσπάθειες εκλογικής νίκης για να δώσει τη θέση σε κάποιον –άραγε σε ποιον;– ο οποίος θα μπορέσει να στρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ προς μια συγκροτημένη και απαιτητική αντιπολιτευτική προσπάθεια, την οποία έχει τόσο ανάγκη η χώρα.

Απομένει το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο δίνεται η μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσει στην ανασυγκρότησή του. Αλλά αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο αν αναπτύξει θέσεις και απόψεις που με συνέπεια απαντούν στα μείζονα ζητήματα της ελληνικής πραγματικότητας. Μέχρι τώρα προτιμά τις υπεκφυγές και τη σιωπή. Βολικό βραχυπρόθεσμα, κοστογόνο μακροπρόθεσμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ελλάδα τού «ναι στην Ευρώπη» δικαιώθηκαν, αλλά βρίσκονται ακόμη μακριά από το να έχουν επιτύχει ό,τι χρειάζεται για να ξεφύγει η Ελλάδα από την ουρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να πρωτοστατήσει στην επίλυση των δύσκολων καταστάσεων που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε. Θα μπορέσει; Είναι δικό του, και μάλιστα προσωπικό, το πώς θα αντιμετωπίσει το μέλλον, τι επιλογές προσώπων και πολιτικών θα κάνει. Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια αλλαγή πορείας και αυτός δείχνει ο μόνος ικανός να το πετύχει και μάλιστα με την αποδοχή του εκλογικού σώματος. Οσο για τους υπόλοιπους, ας δρέψουν τους καρπούς των κόπων και των προσπαθειών τους.

* Ο κ. Κώστας Κωστής είναι καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή