Εκλογές: Εκπληξη από Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας

Εκλογές: Εκπληξη από Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας

Τα δύο κόμματα έφτασαν κοντά στον πήχυ του 3%, που διασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις μεγάλες εκπλήξεις της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης, αναμφισβήτητα συμπεριλαμβάνονται τόσο το κόμμα της πρώην προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, Πλεύση Ελευθερίας, όσο και το νεοεμφανιζόμενο κόμμα Νίκη του θεολόγου Δημήτρη Νάτσιου, που επιχείρησε να διεκδικήσει κομμάτι των ψηφοφόρων τής πέραν της Ν.Δ. έως και της άκρας Δεξιάς, ειδικά μετά τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη. Κάνοντας αμφότερα αυτά τα κόμματα εντυπωσιακή κούρσα στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου, είχαν πετύχει με καταγεγραμμένο το 81,1% των αποτελεσμάτων της επικράτειας, χθες στις 10.24 μ.μ., να συγκεντρώνουν ποσοστό ελάχιστα μικρότερο των τριών ποσοστιαίων μονάδων που η εξασφάλισή τους θα σήμαινε την είσοδό τους στο Κοινοβούλιο, έστω και αν αυτό πλέον θα έχει απολύτως βραχεία διάρκεια.

Είτε σε αυτή τη χρονική στιγμή επιτύχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση είτε όχι, θεωρείται βέβαιο ότι με τη δυναμική την οποία επέδειξαν, θα επιχειρήσουν να κάνουν ακόμη περισσότερο αισθητή την παρουσία τους στην επικείμενη νέα και σκληρή προεκλογική περίοδο, με στόχο μετά τις επόμενες εκλογές –που θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής– να έχουν εκπροσώπηση στη νέα, και μακράς διάρκειας πλέον, εθνική αντιπροσωπεία.

Επιπρόσθετο ενδιαφέρον, ως προς τη συγκεκριμένη εξέλιξη, έχουν και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφορικά με τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα μικρά κόμματα στα δύο άκρα του πολιτικού συστήματος: ενώ πολλοί ανέμεναν ότι τα εκ δεξιών της Ν.Δ. σχήματα θα είχαν κόστος για τον κ. Μητσοτάκη, αποδείχθηκε ότι τα προβλήματα ήταν έντονα, τελικώς, στην αριστερή πολυκατοικία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή