Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: «Επιστρέφω τη διερευνητική εντολή το απόγευμα»

Μητσοτάκης σε Σακελλαροπούλου: «Επιστρέφω τη διερευνητική εντολή το απόγευμα»

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να λάβει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κατά τη συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης και γι' αυτό ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει το απόγευμα την εντολή που έλαβε.

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να λάβει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κατά τη συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης και γι’ αυτό ανακοίνωσε πως θα επιστρέψει το απόγευμα την εντολή

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «οι χθεσινές εκλογές αποτελούν βήμα ωριμότητας», στάθηκε στην αύξηση συμμετοχής στη διαδικασία, στο γεγονός ότι ψήφισαν για πρώτη φορά οι Ελληνες του εξωτερικού, αλλά και στην «έκδοση των αποτελεσμάτων σε χρόνο ρεκόρ», όπως είπε. 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει προϋπόθεση σχηματισμού κυβέρνησης», αλλά ότι με το επόμενο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και με δεδομένο το χθεσινό αποτέλεσμα «η Ν.Δ. θα είχε ισχυρή πλειοψηφία». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως θα συμβάλλει «ώστε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο της απλής αναλογικής» και δήλωσε ότι προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σήμερα το απόγευμα ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την προσφυγή σε νέες εκλογές, ενδεχομένως στις 25 Ιουνίου, όπως είπε.

«Οσο πιο γρήγορα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα τόσο το καλύτερο, για να συζητήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, υποδεχόμενη τον κ. Μητσοτάκη στο Προεδρικό Μέγαρο, πως πριν από λίγο ο πρόεδρος της Βουλής της παρέδωσε τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα και ότι κάλεσε τον πρωθυπουργό για να του παραδώσει την πρώτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 37 του Συντάγματος, αν το πρώτο κόμμα δεν διαθέτει από τις εκλογές «την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών», η Πρόεδρος παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία -δηλαδή στον Κυρ. Μητσοτάκη– διερευνητική εντολή, όπως και συνέβη, για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης που να απολαύει την εμπιστοσύνη της Bουλής.

Μετά την αναμενόμενη επιστροφή της εντολής από τον κ. Μητσοτάκη το απόγευμα, παρέχεται διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος (στον Αλ. Τσίπρα) και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος (δηλαδή στον Ν. Ανδρουλάκη).

Κάθε μία εξ αυτών των εντολών «ισχύει για τρεις ημέρες». Και, αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Bουλή.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή