Εκλογές 2023 – Αρθρο του Δημήτρη Α. Σωτηρόπουλου: Ορισμένοι δεν έχουν επαφή με την οικονομική ζωή

Εκλογές 2023 – Αρθρο του Δημήτρη Α. Σωτηρόπουλου: Ορισμένοι δεν έχουν επαφή με την οικονομική ζωή

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκλογές 2023 – Αρθρο του Δημήτρη Α. Σωτηρόπουλου: Ορισμένοι δεν έχουν επαφή με την οικονομική ζωή-1Η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές χαρακτηρίστηκε από πλεονεκτήματα και αδυναμίες. Σε αντίθεση με ό,τι πολλοί περίμεναν, έγιναν αντιπαραθέσεις, κυρίως στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, πάνω σε ζητήματα δημόσιας πολιτικής, π.χ., για την ανάπτυξη. Το θετικό αυτό στοιχείο αποκάλυψε μια αδυναμία: ορισμένοι πολιτικοί δεν έχουν επαφή με την τρέχουσα οικονομική ζωή, ενώ επίσης τους λείπουν βασικές γνώσεις και πληροφορίες. Oλα τα σύγχρονα επαγγέλματα επιτάσσουν τη συνεχιζόμενη κατάρτιση όσων τα ασκούν. Θα πρέπει αυτό να ισχύσει στο μέλλον και για τους επαγγελματίες πολιτικούς.

Eπίσης, οι λεκτικές προσωπικές επιθέσεις και η μανία κατά των αντιπάλων περιορίστηκαν στο περιβάλλον των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Από την άλλη μεριά, όμως, κόμματα που πρωταγωνιστούν στις κινητοποιήσεις κατά βιομηχανικών και τουριστικών επενδύσεων, βλαβερών για το φυσικό περιβάλλον, έβλαψαν σοβαρά το περιβάλλον: τα κέντρα των πόλεων γέμισαν με αφίσες και πανό.

Σε αντίθεση με τις περισσότερες εκλογές της προηγούμενης δεκαετίας, η Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.) δεν ήταν στο επίκεντρο των προεκλογικών διαμαχών. Αυτό ήταν ευνόητο, αφού η οικονομική κρίση παρήλθε. Ταυτόχρονα, χαμήλωσε η ένταση του ευρωσκεπτικισμού, ο οποίος σε προγενέστερες εκλογές είχε πολλούς εκφραστές και «σκληρή» μορφή. Ωστόσο, έτσι προεκλογικά δεν συζητήθηκαν ανοιχτά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και την Ε.Ε.: βαθιές κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, απρόβλεπτες μεγάλες μεταναστευτικές ροές, δημογραφική παρακμή.

Με αφορμή τις πράγματι απαράδεκτες παρακολουθήσεις ορισμένων πολιτικών και δημοσιογράφων, τέθηκαν ζητήματα ποιότητας της δημοκρατίας. Ο στοχασμός για τη δημοκρατία, όμως, περιέπεσε σε ανούσια δια-μάχη, καθώς αρκετοί αναλυτές εξίσωσαν εύκολα τη σημερινή ελληνική δημοκρατία με ολοκληρωτικό καθεστώς και την κυβέρνηση με χούντα. Παρόμοιες, αλλά όχι τόσο λυσσαλέες, υπερβολές είχαν γραφεί και την περίοδο 2015-2019. Οι υπερβολές δεν είναι πειστικές. Ούτε το τότε κυβερνών κόμμα επηρεάστηκε ιδιαιτέρως, αφού, παρότι έχασε τις εκλογές, η εκλογική επίδοσή του το 2019 άγγιξε το 32%. Ούτε το τρέχον κυβερνών κόμμα δοκιμάστηκε, αφού στις σημερινές εκλογές αύξησε πάρα πολύ την εκλογική του επιρροή.

Το βασικότερο πρόβλημα της σημερινής δημοκρατίας δεν είναι ότι έχει μεταλλαχθεί σε άλλο πολίτευμα, αλλά ότι δεν προκαλεί ενδιαφέρον. Παρότι οι εκλογικοί κατάλογοι δεν έχουν εκκαθαριστεί και άρα η σχετική εκτίμηση δεν είναι ασφαλής, διαφαίνεται στις σημερινές εκλογές υψηλό ποσοστό αποχής (περίπου 40%). Στις εκλογές αυτές αποτέλεσε έκπληξη η εκλογική καθίζηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εκ των υστέρων, φαίνεται στην αντιπολίτευση αυτή κόστισε ότι επανέλαβε τον προ δεκαετίας εαυτό της και περιέπεσε σε αντιφάσεις ως προς τις ομάδες-στόχους της. Εκπληξη επίσης ήταν οι χαμηλές επιδόσεις των ακροδεξιών κομμάτων, πέραν του κόμματος Κ. Βελόπουλου. Πώς εξηγείται αυτό; Ισως ήταν αποτελεσματική η απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές, ίσως έβλαψε την Ακροδεξιά η εμφάνιση πολλών δικών της κομμάτων, μόλις ελάχιστους μήνες πριν από τις σημερινές εκλογές. Η τελευταία ήταν εξέλιξη ευνοϊκή για τη δημοκρατία.

* Ο κ. Δημήτρης Α. Σωτηρόπουλος είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή