Θεωρείο: Ο μύθος της… πρεσβείας

Θεωρείο: Ο μύθος της… πρεσβείας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κάθε εκλογική μάχη υπάρχει πάντα μία… φήμη πως κάποιες «μεγάλες πρεσβείες» έχουν βρει το αποτέλεσμα με ακρίβεια δεκαδικού ψηφίου και γνωρίζουν εκ των προτέρων τι θα βγάλει η κάλπη. Η «πληροφορία» εντάσσεται περισσότερο στη σφαίρα του αστικού μύθου, καθώς σπάνια οι πρεσβείες έβλεπαν κάτι διαφορετικό και σε κάθε περίπτωση δεν ίσχυσε για την προχθεσινή εκλογική διαδικασία: Οι μετρήσεις τόσο της αμερικανικής όσο και της γερμανικής πρεσβείας κινούνταν περίπου σε αυτά που βλέπαμε και στις οθόνες μας από τις δημοσκοπικές εταιρείες.

Ο πρώτος

Να σας πω πάντως πως ο πρώτος που πήγε με χαρτί και μολύβι στον Μητσοτάκη και του είπε για μία δημοσκοπική διαφορά περί των 20 μονάδων ήταν ο Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος ως δέκτης μεγάλου όγκου πληροφορίας και καλής ανάλυσής της, εξελίσσεται σε δεινό δημοσκόπο. Οσον αφορά τις έδρες της Ν.Δ. εάν δεν είχαμε απλή αναλογική θα ήταν –κρατηθείτε– 171 βουλευτές!

Η Ν.Δ. κέρδισε τους 17-24

Η σαρωτική νίκη της Ν.Δ. «έφτασε» και σε κοινά που σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας έμοιαζαν με «μαύρη τρύπα». Την περασμένη εβδομάδα σας έγραφα πως πηγές του Μαξίμου έλεγαν στη στήλη «πάμε καλύτερα στους 17-24 από όσο νομίζουν πολλοί». Η πρόβλεψη (τους) επιβεβαιώθηκε καθώς στις ηλικίες αυτές η Νέα Δημοκρατία ήρθε πρώτη με 31,5% έναντι 28,8% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ κέρδισε διψήφιο ποσοστό φτάνοντας το 10,5%.

Το «μπούλινγκ» του ΣΥΡΙΖΑ

Αν έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται κάποιος για τις δημοσκοπήσεις, τότε αυτός είναι τελικά ο… Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η «καλύτερη» του έδινε 7 μονάδες διαφορά και τελικά κέρδισε σχεδόν με 21. Γιατί συνέβη αυτό; Οι δημοσκόποι λένε πως στο αστάθμητο δείγμα έβρισκαν έως και 43-19, αλλά με τις αναγωγές το «πείραζαν» υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφύγουν το… μπούλινγκ της αξ. αντιπολίτευσης, που κατήγγειλε διαρκώς πως οι δημοσκοπήσεις την υποεκτιμούν.

Τζακ ποτ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πήγε μόνο καλύτερα από όσο περίμεναν πολλοί, κερδίζοντας καθαρό διψήφιο ποσοστό, αλλά κέρδισε τζακ ποτ και στα εσωκομματικά. Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος που είχε, ο «αντάρτης» Ανδρέας Λοβέρδος, δεν εξελέγη, ενώ εκτός Βουλής μένουν και άλλοι από τη «δεξιά πτέρυγα», όπως η Χαρά Κεφαλίδου στη Δράμα και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στην Αιτωλοακαρνανία. Οπως μάλιστα μου έλεγε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, άλλοτε προσκείμενο στον Λοβέρδο, «οι πολλές διαφοροποιήσεις τον έφαγαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή