Εκλογές 2023: Στα γραφεία της «Νίκης», που παραλίγο να αγγίξει το… θαύμα

Εκλογές 2023: Στα γραφεία της «Νίκης», που παραλίγο να αγγίξει το… θαύμα

Το κίνημα «Νίκη» αναδείχθηκε 6η πολιτική δύναμη στις εκλογές της 21ης Μαΐου

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια επιστολή προς τον μαθητή του Παιάνιο ο Αγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος ανέφερε: «Μου αναπτέρωσες το κουράγιο γιατί, αφού μου ανήγγειλες τα δυσάρεστα, πρόσθεσες τη φράση που πρέπει να λέμε σε όλα όσα συμβαίνουν: “Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν”». Με την ίδια φράση ολοκλήρωσε το βράδυ της Κυριακής τη δήλωσή του προς τα ΜΜΕ ο Δημήτρης Νατσιός, επικεφαλής του κινήματος «Νίκη», που στις εκλογές της 21ης Μαΐου αναδείχθηκε σε 6η πολιτική δύναμη, συγκεντρώνοντας πάνω από 167.000 ψήφους.

Εκλογές 2023: Στα γραφεία της «Νίκης», που παραλίγο να αγγίξει το… θαύμα-1Λίγο μετά τις 10 το βράδυ και ενώ είχε διαφανεί ότι η «Νίκη» άγγιζε αλλά δεν έπιανε το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, ο θεολόγος στο επάγγελμα ιδρυτής του κινήματος Δημήτρης Νατσιός διάβασε μπροστά στην κάμερα μια χαρακτηριστική για την ταυτότητα του κόμματος δήλωση, που κατέληγε ως εξής: «Εχουμε τη διάθεση και τη δυνατότητα συν Θεώ και με τη βοήθεια της Παναγιάς να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα αντάξια των προσδοκιών και της ιστορίας μας. Δόξα τω Θεώ και πάντων ένεκεν».

Ο κ. Νατσιός βρισκόταν καθισμένος στην κεφαλή ενός γραφείου πλαισιωμένος από εννέα άνδρες και μια γυναίκα, οι περισσότεροι υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος. Πίσω του ξεχώριζαν το λογότυπο του κόμματος, μια εικόνα του Ιησού και δύο σημαίες: η μία της Ελλάδας και η δεύτερη με την επιγραφή «Εν τούτω νίκα». Εξω από μικρό γραφείο του κόμματος, στον διάδρομο του 7ου ορόφου επί της οδού Σταδίου 10 βρίσκονταν συγκεντρωμένοι συγγενείς και φίλοι των υποψηφίων βουλευτών. Γυναίκες με μάξι φούστες, που μας υποδέχθηκαν με τη φράση – ευχή «Χριστός Ανέστη» και παιδιά με μπλε κοντομάνικα μπλουζάκια που είχαν τυπωμένο στην πλάτη το λογότυπο της «Νίκης».

Στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, τα στελέχη του κόμματος διατύπωναν καταγγελίες για τεχνητές ελλείψεις ψηφοδελτίων του κόμματος από εκλογικά κέντρα, καθώς και επιφυλάξεις για τον μηχανισμό καταμέτρησης των ψήφων. «Φοβούνται και τρέμουν το κόμμα – επανάσταση, που θα ξεσηκώσει τον Ελληνα», έγραψε χθες υποστηρικτής του κόμματος κάτω από ανακοίνωση της νομικής ομάδας της «Νίκης» στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Δημήτρης Νατσιός έχει τη βάση του στο Κιλκίς, όπου εξάλλου το κόμμα κατέγραψε ένα από τα μεγαλύτερα εκλογικά του ποσοστά (5,22%), ενώ ακόμη πιο εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις στους νομούς Πιερίας (7,46%), Πέλλας (6,12%), Θεσσαλονίκης (5,59%), Χαλκιδικής (5,36%) κ.ά.

Επί σειρά ετών ο κ. Νατσιός διατηρούσε εκπομπή στο εκκλησιαστικό κανάλι 4Ε και μάλιστα ο τερματισμός της το 2018 είχε προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των πιστών. Στην ιστοσελίδα της «Νίκης» οι μετανάστες αναφέρονται ως «έποικοι», ενώ αφορμή για τη δημιουργία του κόμματος φέρεται να αποτέλεσε η υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία τα στελέχη του κόμματος χαρακτηρίζουν ως «ξεπούλημα της Μακεδονίας». Ενας από τους υποψηφίους βουλευτές του κόμματος έχει αρθρογραφήσει για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εκφράζοντας θέσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν φιλικές προς το Κρεμλίνο, ενώ στα ψηφοδέλτια συμμετέχει και η ανιψιά του γέροντα Παΐσιου.

Ενα χιλιόμετρο βορειότερα από τα γραφεία της «Νίκης», σε ένα παλιό νεοκλασικό κτίριο επί της οδού Ιπποκράτους, στεγάζονται τα γραφεία της Πλεύσης Ελευθερίας. Του κόμματος που ίδρυσε το 2016 η Ζωή Κωνσταντοπούλου και στις προχθεσινές εκλογές λίγο έλλειψε –όπως και το «Κίνημα Νίκη»– να πιάσει το όριο του 3%. Κάτι πάντως που τα στελέχη της Πλεύσης αισιοδοξούν ότι θα πετύχουν στην αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου.

Εκλογές 2023: Στα γραφεία της «Νίκης», που παραλίγο να αγγίξει το… θαύμα-2
Λίγο πριν από τις 11 το βράδυ της Κυριακής η κ. Κωνσταντοπούλου ευχαρίστησε τους 165.000 ψηφοφόρους της, δίνοντας νέο ραντεβού για τις 25 Ιουνίου.

Η εκλογική βραδιά ξεκίνησε πανηγυρικά, με την κ. Κωνσταντοπούλου να φθάνει στα γραφεία του κόμματος λίγο πριν τα exit polls, δηλώνοντας ότι «τα μηνύματα που δεχόμαστε από το πρωί είναι πολύ θετικά». Ορισμένοι οδηγοί αυτοκινήτων που διέρχονταν έξω από τα γραφεία φώναζαν προς το μέρος της κ. Κωνσταντοπούλου, «Ζωή, δώσ’ τους να καταλάβουν». H ίδια, όπως και αρκετοί ακόμη φίλοι και υποψήφιοι του κόμματος, είχαν πληροφορηθεί τις προβλέψεις για είσοδό τους στη Βουλή. Στην αρχή της καταμέτρησης ξεσπούσαν σε επευφημίες και χειροκροτήματα, βλέποντας στην τηλεόραση τα πρώτα αποτελέσματα της καταμέτρησης που προμήνυαν την είσοδο της Πλεύσης στη Βουλή. Στην πορεία ωστόσο το κλίμα μεταστράφηκε και λίγο πριν από τις 11 το βράδυ η κ. Κωνσταντοπούλου ευχαρίστησε μπροστά στις κάμερες τους 165.000 ψηφοφόρους της, δίνοντας νέο ραντεβού για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή