Αντιδρά η Αθήνα στην παράταση της κράτησης Μπελέρη

Αντιδρά η Αθήνα στην παράταση της κράτησης Μπελέρη

Τις επιπτώσεις της υπόθεσης Μπελέρη στις ελληνοαλβανικές σχέσεις έθεσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας στην Αλβανή ομόλογό του Ολτα Τζάτσκα

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επιπλοκές που έχει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις η σύλληψη και φυλάκιση επί δεκαήμερον του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη συζήτησε χθες στις Βρυξέλλες με την Αλβανή ομόλογό του Ολτα Τζάτσκα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος ενημέρωσε, ακόμη, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις προθέσεις της Αθήνας να μην επιτρέψει την καταπίεση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στη γειτονική χώρα.

Πάντως, παρά τη συνάντηση των δύο υπουργών και τις δηλώσεις, οι αλβανικές δικαστικές αρχές αποφάσισαν χθες την παράταση της κράτησης του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος στα Τίρανα, όπως άλλωστε και ο συνεργάτης του Παντελής Κοκαβέσης. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο άνδρες κρατούνται ήδη από τις 13 Μαΐου με την κατηγορία της προσπάθειας εξαγοράς ψήφων.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση, με το υπουργείο Εξωτερικών να σημειώνει σε ανακοίνωση που εκδόθηκε ότι «η παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου πλέον δημάρχου Χειμάρρας, προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στην ευρωπαϊκή αντίληψη για το κράτος δικαίου». Η απόφαση για συνέχιση της προφυλάκισης του κ. Μπελέρη ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από την υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, η οποία σε ανάρτησή της στο Twitter μετά τη συνάντηση με τον κ. Δένδια (στο περιθώριο της διάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών Ε.Ε. και Δυτικών Βαλκανίων) σημείωνε ότι «ένα δικαστικό θέμα δεν θα πρέπει να επηρεάζει τη νέα σελίδα που έχουμε ξεκινήσει στη διμερή σχέση μας». Η κ. Τζάτσκα ανέφερε, επίσης, ότι η υπόθεση Μπελέρη «δεν είναι ούτε ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε πολιτικό, πολύ περισσότερο διμερές ζήτημα». Μάλιστα σημείωσε ότι ο κ. Μπελέρης «έχει τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλο Αλβανό πολίτη, και όπως κάθε Αλβανός πολίτης δεν είναι υπεράνω του νόμου. Η εξαγορά ψήφων είναι ένα βαρύ αδίκημα στη νομοθεσία μας και τώρα βρίσκεται στο δικαστήριο για να δικαστεί». Επιπλέον υπογράμμισε ότι πλέον το μόνο που μπορεί να γίνει είναι «να περιμένουμε υπομονετικά ώστε η διαδικασία να ολοκληρωθεί και να μην προκαταβάλλουμε ή να μαντεύουμε την εξέλιξή της».

Οι παρεμβάσεις (υπόγειες και επίσημες) από Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες, καθώς επίσης και η εκ των πραγμάτων μεταφορά του ενδιαφέροντος στις μετεκλογικές διεργασίες στην Αθήνα έχουν μειώσει την ένταση στις διμερείς σχέσεις, οι οποίες πάντως παραμένουν. Με ενδιαφέρον αναμένεται ο χειρισμός της υπόθεσης σε υπηρεσιακό επίπεδο τον επόμενο μήνα, καθώς οσονούπω η σημερινή κυβέρνηση θα διαλυθεί ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Στην αλβανική πλευρά φαίνεται να υπάρχει η πεποίθηση πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να ασκήσουν ουσια-στική πίεση προς τα Τίρανα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή