Ο Τσαβούσογλου αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών

Ο Τσαβούσογλου αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών

Την τουρκική θεωρία για την ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο επανέλαβε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αμφισβητώντας την κυριαρχία ελληνικών νησιών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την τουρκική θεωρία για την ύπαρξη γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο επανέλαβε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αμφισβητώντας την κυριαρχία ελληνικών νησιών. Ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk δήλωσε ότι «τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι περίπλοκα» και τόνισε πως «η Ελλάδα έχει εκλογές και οι εκλογές είναι μια νέα αρχή. Τα προβλήματά μας, όμως, δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Επομένως, προσωπικά δεν είμαι φιλόδοξος για την επίλυση των προβλημάτων».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όταν ρωτήθηκε για το ποιες είναι οι βασικές διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έθεσε και το ζήτημα του καθεστώτος της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών. Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας δήλωσε ότι «οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, βραχονησίδες και οι νησίδες που με τις Συνθήκες δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον ανήκουν και τις οποίες Τουρκία και Ελλάδα ονομάζουν δικές τους… Και ύστερα είναι και το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Η απαίτηση για 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από 6 μίλια χωρικών υδάτων, όλοι το βρίσκουν λίγο αστείο, είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Αυτό, όμως, που έχει σημασία είναι αν η Ελλάδα θα κάνει βήματα σε αυτά τα θέματα. Ο Μητσοτάκης κατά την προεκλογική του εκστρατεία είπε: “Δεν θα διαπραγματευτούμε παρά μόνον για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες”.

Ουσιαστικά αυτό δεν είναι προεκλογική ρητορική, αλλά αποτελεί πάγια ελληνική θέση στις διμερείς συνομιλίες. Η ελληνική πλευρά λέει ας συζητήσουμε μόνο ένα θέμα, ενώ εμείς τονίζουμε ότι όσο συνεχίζονται και τα άλλα προβλήματα, θα υπάρχει ένταση».

Ο Ογκάν στηρίζει τον Ερντογάν στον β΄ γύρο εκλογών και ζητεί να συνεχιστεί η πολιτική της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Εν τω μεταξύ, την πρόθεσή του να στηρίξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία ξεκαθάρισε ο Σινάν Ογκάν, ο οποίος αναδείχθηκε τρίτος στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης στις 14 Μαΐου 2023, με 5,17%.

Σε δηλώσεις του ο Ογκάν ευχαρίστησε τους πολίτες που τον ψήφισαν, λέγοντας πως στις εκλογές θα στηρίξει τη Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν και κάλεσε τους Τούρκους πολίτες που τον ψήφισαν να στηρίξουν τώρα τον πρόεδρο της Τουρκίας. Ο Ογκάν ανέφερε πως «πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική της Γαλάζιας Πατρίδας και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην εξωτερική πολιτική». Κατηγόρησε τη συμμαχία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για τη συνεργασία του με το φιλοκουρδικό κόμμα HDP και δήλωσε εμφατικά πως «πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες της παρεμπόδισης της εκπροσώπησης των τρομοκρατών στην πολιτική».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει τον προεκλογικό του αγώνα και σε ομιλία του κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι παίρνει εντολές από τρομοκρατικές οργανώσεις: «εκείνοι (σ.σ. αντιπολίτευση) παίρνουν οδηγίες από το όρος Κάντιλ, από τα παρακλάδια της τρομοκρατικής οργάνωσης στις μεγάλες πόλεις. Ενώ εμείς παίρνουμε οδηγίες από τον Θεό και από τον λαό!».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο ζήτημα των F-16 και των F-35 που μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ αρνούνται να παραχωρήσουν στην Τουρκία, τονίζοντας πως «η Αμερική ζήτησε την επιστροφή των S-400, την οποία εμείς αρνηθήκαμε με το σκεπτικό ότι “δεν μας δώσατε τους Patriot γι’ αυτό κάναμε το δικό μας βήμα στην άμυνα. Αν μας τους δίνατε δεν θα ακολουθούσαμε αυτόν τον δρόμο”. Στο ζήτημα των F-35 και των F-16 εμείς σταθήκαμε αντρίκεια, και δεν συμβιβαστήκαμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή