Εκλογές 2023: Δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή ο Αλέξης Τσίπρας – «Οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα, αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη»

Εκλογές 2023: Δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή ο Αλέξης Τσίπρας – «Οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα, αναλαμβάνω ακέραια την ευθύνη»

«Μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή με την απλή αναλογική χάθηκε και χάθηκε πριν από τις κάλπες», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. «Στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο, "αναλαμβάνω την ευθύνη" σημαίνει "στέκομαι και δίνω τη μάχη"», ξεκαθάρισε.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε στις 11 το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να παραλάβει τη δεύτερη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. 

Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλαβε τη διερευνητική εντολή, ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την προσφυγή στις κάλπες στις 25 Ιουνίου. 

«Δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στη σύντομη συνομιλία του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφέροντας ότι γι’ αυτό «δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή». 

«Ελπίζω ότι οι επόμενες εκλογές θα μας δώσουν κυβέρνηση, αλλά μέχρι τότε πρέπει να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες», απάντησε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Οδυνηρό σοκ το αποτέλεσμα»

«Δεν κράτησα την εντολή, την κατέθεσα στην ΠτΔ καθώς δεν προκύπτουν συσχετισμοί για κυβέρνηση», ανέφερε σε δήλωσή του έξω από το Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας. «Μια σημαντική ευκαιρία για την αλλαγή του τρόπου που κυβερνάται η χώρα, με την απλή αναλογική, χάθηκε», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι αυτή η ευκαιρία «χάθηκε πριν τις εκλογές». 

«Δεν έχω λόγο να κρύψω το οδυνηρό σοκ για το απρόσμενο εκλογικό αποτέλεσμα», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «φοβάμαι για την κοινωνία -ακόμη και για όσους ψήφισαν Ν.Δ.- ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που, αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία». 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια κυβέρνηση «που στην πρώτη τετραετία έδειξε ότι δεν σέβεται το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό». «Φανταστείτε έναν παντοδύναμο, ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό, αν αποτυπωθούν αυτοί οι συσχετισμοί», είπε χαρακτηριστικά.  

Θέτοντας το διακύβευμα της νέας προεκλογικής περιόδου, τόνισε: «Να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών».

«”Αναλαμβάνω την ευθύνη” σημαίνει “στέκομαι και δίνω τη μάχη”»

«Θα ασχοληθούμε με τις πληγές της κοινωνίας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», πρόσθεσε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ήττας και ξεκαθαρίζοντας ότι θα «σταθεί και θα δώσει τη μάχη». Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε συγγνώμη «από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, από φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ». «Θα δώσουμε μαζί, όρθιοι, τη νέα μάχη» επεσήμανε. 

«Οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, αλλά οι ήττες έναν. Στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο, “αναλαμβάνω την ευθύνη” σημαίνει “στέκομαι και δίνω τη μάχη”», ανέφερε χαρακτηριστικά, θέτοντας τον στόχο «ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά να παραμείνουν ο βασικός κορμός των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων».

Τα επόμενα βήματα έως την προκήρυξη των εκλογών

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στη συνέχεια, προβλέπεται να καλέσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος επίσης αναμένεται να επιστρέψει άμεσα την εντολή. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ενημέρωσε ότι καταθέτει τη διερευνητική εντολή που έλαβε για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, η ορκωμοσία της νέας Βουλής αναμένεται να γίνει την Κυριακή 28 Μαΐου. 

Αν επιβεβαιωθεί, προς τη Δευτέρα τοποθετείται η εκλογή του προεδρείου και την Τρίτη αναμένεται η διάλυση της Βουλής, προκειμένου να δρομολογηθούν οι νέες εκλογές, στις 25 Ιουνίου.

Σε κάθε περίπτωση, για να υπάρξει επίσημο χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να έχει κλείσει ο κύκλος της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή