ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτες «μπαλωθιές» μετά την ήττα

ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτες «μπαλωθιές» μετά την ήττα

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της βαριάς ήττας της 21ης Μαΐου. Mε μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή Κεντρική Επιτροπή, η πρώτη ευρεία συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου, όπου θα επιχειρηθεί μια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

5' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο της βαριάς ήττας της 21ης Μαΐου, με στελέχη του κόμματος να προσπαθούν, σε δημόσιες παρεμβάσεις τους, αφενός να εξηγήσουν τη χαμηλή εκλογική επίδοση και ταυτόχρονα να θέσουν τα διλήμματα και τα επίδικα της δύσκολης και σύνθετης επόμενης μέρας. 

Την ίδια στιγμή, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την κρίσιμη -πρώτη μετεκλογική- συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αύριο, Πέμπτη, η οποία θα διαμορφώσει έναν πρώτο απολογισμό του αποτελέσματος, αλλά και θα θέσει τους πρώτους άξονες σχεδιασμού της επόμενης μέρας που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον ακόμη μιας εκλογικής αναμέτρησης.

Τα βλέμματα ήδη στρέφονται στην εναρκτήρια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στα όσα θα ακουστούν από στελέχη του κόμματος. 

Δούρου κατά Παπαδημούλη

Ηδη, πάντως, στελέχη προσεγγίζουν την επόμενη μέρα υπό διαφορετικές οπτικές. Μία ημέρα μετά τη συντριπτική επικράτηση της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, σημείωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στραφεί στην «ενίσχυση της συλλογικότητας», να «επενδύσει στο μέλλον» και να «αξιοποιήσουμε στελέχη της νέας γενιάς, όπως η Εφη Αχτσιόχλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ο Νάσος Ηλιόπουλος», ξεκαθαρίζοντας την ίδια στιγμή ότι «δεν τίθεται θέμα ηγεσίας όταν έχεις σε έναν μήνα εκλογές».

«Υπάρχει ένας στόχος στις εκλογές με επικεφαλής τον Τσίπρα -εν κινήσει- να κάνουμε αλλαγές, προσαρμογές και διορθώσεις ώστε να πάμε καλύτερα», είχε πει χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκφράζοντας, πάντως, τον προβληματισμό για το κατά πόσο το «αρχηγικό μοντέλο» ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η τοποθέτηση Παπαδημούλη περί «αξιοποίησης» νέων στελεχών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου. «Εγώ ξαφνιάστηκα. Ο κ. Παπαδημούλης, εδώ και πάρα πολύ καιρό, θορυβωδώς, είπε ότι δεν συμμετέχει και όντως δεν συμμετέχει στα συλλογικά όργανα και προτίμησε τον τηλεοπτικό χρόνο για να υποδείξει στα συλλογικά όργανα και στον Αλέξη Τσίπρα τι πρέπει να κάνει. Αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή, αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια, θα τα πούμε και αυτά», δήλωσε σήμερα η πρώην περιφερειάρχης στο ραδιόφωνο του ALPHA. 

Η κ. Δούρου εξήγησε ότι «βεβαίως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο, αλλά οι αιτίες του αποτελέσματος αυτού δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα πολιτικών» και επανήλθε στις δηλώσεις Παπαδημούλη χαρακτηρίζοντας τες «αηδιαστικές, για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, στο μέσο της μάχης και στο μέσο μιας δύσκολης μάχης που έχουμε ένα διπλό μέτωπο, όχι στενά για το κόμμα, αλλά για τον τόπο, δηλαδή να σταθούμε δυνατό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και να μην κάνουμε το χατίρι όσων είναι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρεται, να μπαίνουν κάποιοι σε ονοματολογία», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας» 

«Κανείς δεν μπορεί να πει για το θέμα της ηγεσίας ότι “αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω”», απαντούσε σήμερα ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ερωτηθείς στο Πρώτο Πρόγραμμα αν στις εσωκομματικές συζητήσεις, μετά και τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, θα τεθεί ζήτημα ηγεσίας.

Οπως σημείωσε, δεν μπορεί να συζητηθεί τώρα ποιες θα είναι οι κινήσεις που θα κάνει το κόμμα μακροπρόθεσμα, καθώς απαιτείται μια απόσταση από τη συγκυρία, όπως και να έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός κύκλος με τη διενέργεια και των επόμενων εκλογών, της 25ης Ιουνίου. Ωστόσο, «πιστεύω ότι μετά από ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα κανείς δεν μπορεί να πει ότι “αυτό είναι ένα θέμα ταμπού, δεν το συζητάω”» τόνισε.

Από την πλευρά του, o Στέλιος Κούλογλου, με χθεσινό άρθρο του στον ιστότοπο TVXS, τόνιζε εμφατικά ότι «για πρώτη φορά στην Ιστορία μια κυβέρνηση βγαίνει κερδισμένη σε εκλογικά ποσοστά μετά από μια τετραετή θητεία, που ήταν πράγματι η χειρότερη της μεταπολίτευσης. Και επίσης για πρώτη φορά μια αντιπολίτευση -και μάλιστα σε τέτοια κυβέρνηση- χάνει το ένα τρίτο της δύναμής της μετά από τέσσερα χρόνια». Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ συμπλήρωσε την προσέγγισή του λέγοντας ότι «με λίγα λόγια, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε χωρίς αφήγημα και πρόταση διακυβέρνησης και γι’ αυτό καταποντίστηκε, δεν φταίει παρά μόνο ο ίδιος».

Υπενθυμίζεται ότι σε αυτοκριτική, από την οποία δεν έλειψαν οι αιχμές, είχε προβεί με ανάρτησή του στο Facebook ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Γιώργος Τσίπρας, την επομένη των εκλογών. «Η υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών του 2019 για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη και μετασχηματισμό του κόμματος, που γέννησε ελπίδα σε χιλιάδες δημοκρατικού κόσμου, ενταφιάστηκε πανηγυρικά σε εσωκομματικές ισορροπίες», σημείωνε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως «η περίοδος της παιδικής χαράς τελειώνει με ένα χαστούκι». 

«Μόνοι μας και όλοι τους» λέει ο Πολάκης 

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, από την άλλη, κινήθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις του Παύλου Πολάκη και του Κώστα Ζαχαριάδη. Ο Π. Πολάκης έθεσε τη «γραμμή»: «μόνοι μας και όλοι τους» σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ο Κ. Ζαχαριάδης «παραδέχτηκε» ότι, αν δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, «πολλούς από εμάς, δεν θα μας ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας μας (…) Στη δική μου περίπτωση ισχύει απολύτως, όπως και σε πολλούς ακόμα». 

Η «συγγνώμη» Τσίπρα μετά το «οδυνηρό σοκ»

«Δεν έχω λόγο να κρύψω το οδυνηρό σοκ για το απρόσμενο εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωνε χθες, από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, τονίζοντας ότι «φοβάμαι για την κοινωνία -ακόμη και για όσους ψήφισαν Ν.Δ.- ότι διαμορφώνονται συσχετισμοί που, αν επαναληφθούν στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, θα δημιουργήσουν συνθήκες ασφυκτικές για τη δημοκρατία». 

Θέτοντας το διακύβευμα της νέας προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Να δούμε πώς θα αποτρέψουμε την επανάληψη αυτών των συσχετισμών», ενώ ζήτησε συγγνώμη «από τους ανθρώπους που πληγώσαμε, από φίλους, μαχητές, αγωνιστές και ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ». 

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας ανέλαβε την πολιτική ευθύνη της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «οι νίκες έχουν πολλούς πατεράδες, αλλά οι ήττες έναν. Στο δικό μου ηθικό λεξιλόγιο, “αναλαμβάνω την ευθύνη” σημαίνει “στέκομαι και δίνω τη μάχη”», θέτοντας τον στόχο για τις κάλπες που αναμένεται να στηθούν στις 25 Ιουνίου, «ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερά να παραμείνουν ο βασικός κορμός των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων». 

Πλέον, στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να ξεπεράσουν το συντομότερο δυνατό το εκλογικό σοκ και να χαράξουν εκ νέου τη στρατηγική για την επόμενη αναμέτρηση, αρχής γενομένης από την αυριανή κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή