ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση με φόντο τις κάλπες της 25ης Ιουνίου

ΣΥΡΙΖΑ: Κρίσιμη συνεδρίαση με φόντο τις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Ολοι περιμένουν την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για να καταλάβουν που βαδίζει το κόμμα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «βαριά σκιά» της στρατηγικής ήττας της 21ης Μαΐου εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από την Κουμουνδούρου. Το κόμμα ψάχνει να βρει εναγωνίως τα βήματά του ώστε η τωρινή εικόνα κατάρρευσης να αναστραφεί. Βουλευτές και στελέχη, που ήδη συμμετέχουν σε δημόσιες συζητήσεις, είναι αναγκαίο τις λίγες ημέρες που απομένουν να προβάλουν ένα νέο πειστικό αφήγημα. Η πίεση της Νέας Δημοκρατίας με τον «αέρα» των 20 μονάδων και η «ανάσα» του ΠΑΣΟΚ που μείωσε τη διαφορά στο 9% δυσκολεύουν πολύ το έργο του Αλέξη Τσίπρα.

Ολοι περιμένουν την αυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής για να καταλάβουν που βαδίζει το κόμμα. Απλώς δεν πρόκειται για μια ακόμα από τις συνηθισμένες συσκέψεις του κορυφαίου οργάνου. Η «επιβίωση» και η ομαλή πορεία προς τις κάλπες εξαρτάται από τι θα ειπωθεί μετά την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα. Και μπορεί να υπάρχει μια δέσμευση από όλες τις πτέρυγες για ένα ενωτικό κλίμα, ωστόσο αυτό θα πρέπει να τηρηθεί τόσο την Πέμπτη, αλλά πολύ περισσότερο για τις επόμενες 30 ημέρες. Στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί στο νέο αφήγημα, στη στρατηγική που θα ακολουθηθεί, αλλά και στις άμεσες αλλαγές που σχεδιάζει.

Ο πρόεδρος αναμένεται να περιγράψει τις στοχεύσεις κυρίως για τα κοινά στα οποία πρέπει να απευθυνθεί το κόμμα προκειμένου ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Για όσους «μετακόμισαν» απευθείας στη Νέα Δημοκρατία είτε επέλεξαν κάποια άλλη προοδευτική δύναμη θα πρέπει να γίνει σαφής ο κίνδυνος «ηγεμονίας» του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη διακυβέρνηση. Υπάρχουν, ωστόσο και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που προτίμησαν να απέχουν από τις κάλπες βλέποντας πως το μήνυμα της προοδευτικής διακυβέρνησης είναι θολό χωρίς ποτέ να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο.

Ποιο είναι το μυστικό; Η αξιωματική αντιπολίτευση να μην απευθυνθεί πλέον σε ένα αόριστο εθνικό ακροατήριο, αλλά να επικεντρώσει σε ομάδες κοινωνικές που πάντα στήριζαν το κόμμα. Ανεργοι και πιο λαϊκά και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα είναι ένα «γκρουπ» που πρέπει είτε να «επαναπατριστεί» στην Κουμουνδούρου είτε να δώσει το «παρών» στις επόμενες εκλογές. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αναφερθεί στο πολύ κακό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, ωστόσο θα ζητήσει συστράτευση όλων των δυνάμεων του κόμματος προκειμένου η προηγούμενη Κυριακή να μείνει πίσω ως μια κακή παρένθεση. Στην Κουμουνδούρου τονίζουν πως η επόμενη κάλπη είναι άδεια και ο κ. Τσίπρας αναμένεται να εστιάσει πολύ στον προγραμματικό λόγο στην νέα εκλογική αναμέτρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επισημάνει και τις «αστοχίες» της προηγούμενης προεκλογικής περιόδου που θα πρέπει πλέον να αποφευχθούν.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή