ΚΟΜΜΑΤΑ

Εκλογές 2023: Aυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στα στελέχη

Τόνισε πως κατά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης βασικό κριτήριο θα είναι πόσο θα «τρέξουν» για τις δεύτερες εκλογές

Εκλογές 2023: Aυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στα στελέχη

Σαφές και μάλιστα αυστηρό μήνυμα προς τους βουλευτές του να «τρέξουν» ενόψει της δεύτερης κάλπης, όπως ακριβώς έκαναν και στον «πρώτο γύρο», καθώς αυτό θα μετρήσει στις επιλογές του κατά τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, έστειλε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha. «Αν νομίζουν τα στελέχη μας πως ικανοποιήθηκαν από την εκλογή τους, θα απογοητευτούν, γιατί θα αξιολογήσω πολύ αυστηρά τι κάνουν και την πολιτική τους δράση», είπε, προσθέτοντας πως «πιο πολύ θα μετρήσει τι θα κάνουν τώρα, παρά το γεγονός ότι κατάφεραν να εκλεγούν στις προηγούμενες εκλογές», στέλνοντας σαφές μήνυμα.

Οσον αφορά τις νέες εκλογές, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής λέγοντας πως η νέα κάλπη «είναι δύσκολη και για εμάς στη Ν.Δ.», εξηγώντας πως ο πήχυς της αυτοδυναμίας «ανεβαίνει όσο ανεβαίνει το ποσοστό» των εκτός Βουλής κομμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους πολίτες «να επανεπιβεβαιώσουν την εμπιστοσύνη στη Ν.Δ.», εμμένοντας στο ήδη διατυπωμένο αφήγημα της αυτοδυναμίας «για να μην ξαναμπαίνουμε σε περιπέτειες». Σχολιάζοντας δε –όχι εκτενώς, κάτι που δείχνει πως τις έχει αφήσει πίσω– τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι κυριάρχησε το θετικό αφήγημα, καθώς οι πολίτες έχουν ξεπεράσει τις λογικές του παρελθόντος και ψηφίζουν με βάση τη ζωή τους και το μέλλον τους.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η νέα κάλπη είναι δύσκολη και για τη Ν.Δ. αναφορικά με τον στόχο της αυτοδυναμίας, ενώ πρόσθεσε πως δεν θα διεξαχθεί τηλεμαχία με τον κ. Τσίπρα.

Εστίασε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα στη νίκη της Ν.Δ. στις «λαϊκές περιοχές», όπως τα δυτικά προάστια και η Β΄ Πειραιώς. «Οι πολίτες είχαν δουλειές, χαμογελούσαν, δεν ψήφισαν με κομματικές παρωπίδες. Ανάπτυξη με λιγότερες ανισότητες ο στόχος της νέας τετραετίας. Η ανάπτυξη έχει τοπικό και περιφερειακό αποτύπωμα», είπε. Σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «απέτυχε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση» και «παρουσίαζε μια Ελλάδα μαύρη που δεν υπήρχε». Θέλοντας να αποφύγει και το δίλημμα που τείνει να παγιωθεί για το ποιος θα είναι επόμενη αξιωματική αντιπολίτευση, είπε πως οι εκλογές γίνονται για να εκλέξουν οι πολίτες κυβέρνηση, ενώ όσον αφορά το debate με τον κ. Τσίπρα σημείωσε πως δεν θα γίνει, καθώς «είναι ξεκάθαρο ποιος ήταν πρώτος στις εκλογές».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί όπου το κόμμα Νίκη έλαβε υψηλά ποσοστά. Μιλώντας με ειλικρίνεια είπε πως «έχουμε ευκαιρίες να βελτιώσουμε τα ποσοστά μας», ενώ απευθυνόμενος σε όσους ψήφισαν δεξιά της Ν.Δ. σημείωσε πως «εάν έχουν πραγματικές πατριωτικές ευαισθησίες, να δουν ποιοι είναι οι πραγματικοί πατριώτες και ποιοι της θεωρίας», τονίζοντας τις επιτυχίες της κυβέρνησης σε μεταναστευτικό και άμυνα και προσθέτοντας πως «αυτά τα κόμματα δεν έχουν να προσφέρουν κάτι στην ενίσχυση της πατρίδας».

Για Τουρκία

Τέλος, όσον αφορά την Τουρκία, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν αλλάζουν οι βασικές διεκδικήσεις» της Αγκυρας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου, καθώς «υπάρχει και μέσος δρόμος». Μάλιστα αποκάλυψε πως θα επιδιώξει, εάν είναι πρωθυπουργός, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ να έχει συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν. «Ελπίζω να έχει ξεχάσει αυτά που έλεγε για εμένα, πως δεν θέλει να με ξαναδεί», πρόσθεσε.