Εκλογικά: Ανοιξε πέτρα για να μπω, χάνω την έδρα που αγαπώ

Εκλογικά: Ανοιξε πέτρα για να μπω, χάνω την έδρα που αγαπώ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Το στιγμιότυπο της κίνησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη να κλίνει το γόνυ και να αποθέτει ένα λευκό τριαντάφυλλο στο μνήμα της Φώφης Γεννηματά αποτελεί την πιο ισχυρή εικόνα που καταγράφηκε μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Η επιλογή του χρόνου, μάλιστα, αμέσως μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που και θεσμικά σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για τη συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αλλά και τον δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Από παλιά το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί με κανόνες. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κράτησε το ΠΑΣΟΚ ζωντανό στις πιο μαύρες στιγμές. Η Φώφη Γεννηματά κατόρθωσε να το παγιώσει στην τρίτη θέση. Και ο Ανδρουλάκης θέλει να πάει παραπέρα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αναγνωρίζει έναν βασικό αντίπαλο ενόψει των νέων εκλογών της 25ης Ιουνίου και αυτός δεν είναι άλλος από το κόμμα Νίκη του Δημήτρη Νατσιού, το οποίο έμεινε εκτός Βουλής για λίγες ψήφους, συγκεντρώνοντας ποσοστό 2,92%. Η Νίκη μάχεται για παρόμοιο εκλογικό κοινό με την Ελληνική Λύση, γι’ αυτό και ήδη ξεκίνησαν τα σκληρά «τζαρτζαρίσματα» στον έξω δεξιά χώρο. Ο κ. Βελόπουλος σε δηλώσεις του (ΑΝΤ1) ισχυρίστηκε ότι η Νίκη είναι «υποκομματίδιο», το οποίο έχει κατασκευαστεί κατά παραγγελία Ν.Δ. για να ανακόψει την άνοδο της Ελληνικής Λύσης. Ως είθισται, ο κ. Βελόπουλος πρόσθεσε πως για όλα αυτά διαθέτει αδιάσειστα στοιχεία. Αλίμονο. Από τη Νίκη χαρακτήρισαν «κάκιστη την επιλογή του κ. Βελόπουλου να υποβαθμίσει τη δημοκρατική γνώμη 172.000 Ελλήνων». Και ζήτησαν από τον κ. Βελόπουλο «να φέρει στη δημοσιότητα τα “στοιχεία” του, τα οποία είμαστε βέβαιοι ότι συναγωνίζονται σε γνησιότητα τα “χειρόγραφα του Ιησού” που εμπορευόταν από το τηλεκατάστημά του».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Του «πασοκογενούς» η ψήφος μετράει πιο πολύ. Θα μπορούσε να είναι τίτλος σε ηχογράφηση πολιτικών μοιρολογιών για τη χαμένη έδρα του αριστερού υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Οπου κατέβηκαν βουλευτές από τον «παλιό» ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι δεύτεροι τα κατάφεραν σχεδόν παντού, αφήνοντας εκτός ακόμη και προβεβλημένα πρόσωπα της Κουμουνδούρου. Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Α΄ Αθηνών), ο Χρήστος Σπίρτζης (Ανατολική Αττική), ο Γιάννης Ραγκούσης (Β΄ Πειραιώς) – για να μην προσθέσω στη χορεία και τη Νίνα Κασιμάτη που έχει ξεχάσει ότι ήταν ΠΑΣΟΚ. Ο Γιάννης Ραγκούσης, βέβαια, έχει τη χαρά να είναι ένας από τους λίγους βουλευτές που θα έχουν παρέα στα έδρανα και τη σύντροφό τους στη ζωή, Μαρίνα Κοντοτόλη, η οποία εξελέγη στα Τρίκαλα. Δεν είναι κανένα μυστικό, έχουν βουίξει τα κοσμικά περιοδικά για τη θυελλώδη σχέση του Παριανού πρώην υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου το 2009-11 και της κομμώτριας από τα Τρίκαλα. Το πιο χτυπητό παράδειγμα είναι εκείνο της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, που άφησε εκτός τον νεότερο Κώστα Ζαχαριάδη και τον «παλιό» Πάνο Σκουρλέτη. Ενώ και ο Χρήστος Σπίρτζης άφησε εκτός Βουλής το παλαιό και προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελο Αντώναρο. Πάντως, τις τελευταίες ημέρες, αυτά τα στελέχη είναι και που σηκώνουν το βάρος της μετεκλογικής παρουσίας στις δημόσιες συζητήσεις.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Ικαρία, το «κόκκινο νησί». Το «γαλατικό χωριό» του ΚΚΕ. Εκεί το ΚΚΕ ανεδείχθη πρώτο κόμμα με 35%, κρατώντας μια παλιά παράδοση, βάσει της οποίας το νησί είναι sui generis σε όλα τα επίπεδα. Κάτι που έδωσε στο ΚΚΕ την αφορμή να πανηγυρίσει γι’ αυτό, αλλά και για το γεγονός ότι στους γειτονικούς Φούρνους, κατεγράφη ως δεύτερο κόμμα με 20%. «Η Ικαρία με την πρωτιά του ΚΚΕ έδειξε τον δρόμο. Ούτε μέρα χαμένη σε κανένα από τα νησιά μας, όλοι στη μάχη σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, χωριά! Για να πάει το ΚΚΕ στην Ικαρία και στους Φούρνους ακόμα πιο ψηλά!». Οσο παράξενο και αν σας φαίνεται, η παραπάνω πρόταση συντάχθηκε και αναρτήθηκε μέσα από την ιστοσελίδα του 902 με βάση κείμενο της Τοπικής Επιτροπής Ικαρίας-Φούρνων του ΚΚΕ. Αμα έχεις οργάνωση.

Η ΑΤΑΚΑ

Αν εσείς μιλάτε για «Πόντο» και Γενοκτονία των Ποντίων, εμείς θα πούμε για τις σφαγές του 1919-22 στη Μικρασία και την Αλωση της Τριπολιτσάς. Αυτά είπε, μέσες-άκρες, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, λίγο πριν και τον δεύτερο γύρο των τουρκικών προεδρικών εκλογών, σε μια προσπάθεια να ακολουθήσει και αυτός το πρόσφατο κρεσέντο δηλώσεων και λοιπών εκδηλώσεων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ εναντίον όλων. Ας περιμένει κάνα μήνα ακόμη να τελειώσουμε κι εμείς με τις ημέτερες εκλογές και ξαναρχίζει. Καλά το πήγαμε έως τώρα, ας μη χαλάμε τις καρδιές μας, και μάλιστα για αναμετρήσεις που ήδη έχουν κριθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή