Ιωάννης Σαρμάς: Διορατικός, ευρωπαϊστής, μεταρρυθμιστής

Ιωάννης Σαρμάς: Διορατικός, ευρωπαϊστής, μεταρρυθμιστής

Η διαδρομή του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά στα ανώτατα δικαστήρια και στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eυρεία επιστημονική κατάρτιση, ευρωπαϊκή εμπειρία και μεταρρυθμιστική λογική χαρακτηρίζουν τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας μας. Ο κ. Σαρμάς, ο οποίος θα έχει την ευθύνη της υπηρεσιακής κυβέρνησης έως ότου εκλεγεί η νέα από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, είναι ανώτατος δικαστικός με αυξημένο κύρος και αναγνώριση.

Η δικαστική διαδρομή του ξεκίνησε το 1987 από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ έξι χρόνια αργότερα, το 1993, μεταπήδησε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου το 2019 επιλέχθηκε ως πρόεδρός του, θέση την οποία κατέχει έως σήμερα, ενώ αποχωρεί από την προεδρία του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε λίγους μήνες, τον προσεχή Οκτώβριο.

Το επιστημονικό του έργο πολυσχιδές, έχει αναγνωριστεί από την επιστημονική κοινότητα, καθώς ο κ. Σαρμάς έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Παντείου και άλλων, ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει εκδώσει τιμητικό τόμο για την επιστημονική προσφορά του.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός διαθέτει, επίσης, μακρά ευρωπαϊκή εμπειρία, καθώς διετέλεσε δικαστής στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, με ευδόκιμη θητεία, από το 2002 έως το 2013, ενώ ανέλαβε καθήκοντα προέδρου τμήματος του εν λόγω δικαστηρίου για δύο φορές.

Μετά την επιλογή του ως προέδρου στο Ελεγκτικό Συνέδριο το 2019, η θητεία του ταυτίστηκε με μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο συγκεκριμένο ανώτατο δικαστήριο, με νομοθετικές μεταβολές που άλλαξαν σημαντικά τη λειτουργία του, ενώ προστέθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και νέες αρμοδιότητες. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός είναι άνθρωπος με βαθιά θεσμική προσήλωση, χαμηλών τόνων, δημοκρατικών αρχών και ευρωπαϊκής κοπής. Η θητεία του άλλωστε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επί χρόνια, του έχει προσδώσει τις αναγκαίες προσλαμβάνουσες. Ως νομικός έχει σημαντικό επιστημονικό έργο, ενώ ως ανώτατος δικαστικός διακρίνεται πέραν της νομικής του κατάρτισης για την αποτελεσματικότητά του και τη διορατικότητά του. Η προσωπικότητά του και η ποιότητά της προϊδεάζουν για μια καλή πρωθυπουργική θητεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή