ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο, οι συμβολισμοί και τo μήνυμα για την επόμενη μέρα

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο, οι συμβολισμοί και τo μήνυμα για την επόμενη μέρα

Τα πηγαδάκια και οι πρώτοι συλλογικοί και προσωπικοί απολογισμοί - Η αυτοκριτική του Αλέξη Τσίπρα και το σχέδιο για την εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου.

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν εκ των πραγμάτων το πρώτο και σημαντικότερο σημείο καμπής για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μετά το εκλογικό «οδυνηρό σοκ» – όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας – της 21ης Μαΐου. 

Επειτα από τέσσερις «βασανιστικές» ημέρες αναβρασμού, κατά τις οποίες εκφράστηκαν διαφορετικές προσεγγίσεις για τα αίτια της ήττας, αλλά και για την επόμενη μέρα με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – μουδιασμένα, ανταλλάσσοντας πικρά χαμόγελα και συντροφικές αγκαλιές – άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Intertcontinental από νωρίς το απόγευμα, περιμένοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο, οι συμβολισμοί και τo μήνυμα για την επόμενη μέρα-1
INTIME 

Μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να αφίχθη σχεδόν δύο ώρες μετά το προκαθορισμένο ραντεβού, όμως αυτός ο χρόνος «αναμονής» δεν ήταν πολιτικά και σημειολογικά κενός. Αντίθετα στη διάρκεια του, ξεχώρισαν τα χαμηλότονα «πηγαδάκια» μελών και στελεχών, οι μικροί προσωπικοί και συλλογικοί απολογισμοί της δύσκολης εκλογικής βραδιάς, αλλά και ένα συλλογικό αίσθημα «ανυπομονησίας» για τη «γραμμή» που επρόκειτο να θέσει ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του. 

Σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στιγμιότυπα της συνεδρίασης, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος και Αλέξης Χαρίτσης – τρία από τα νεότερα, αλλά ταυτόχρονα πιο προβεβλημένα και «πετυχημένα» (αν κρίνουμε από τους «σταυρούς» που έλαβαν στις εκλογές) στελέχη εισήλθαν στην αίθουσα συνεδριάσεων σε κοντινό χρονικό διάστημα. Οι δύο τελευταίοι, μάλιστα, είχαν μια ολιγόλεπτη συνομιλία, ενώ η Έφη Αχτσιόγλου βρισκόμενη κοντά στις δημοσιογραφικές θέσεις σχολίασε ότι «είμαστε αυτοσχεδιαστικοί» ενδεχομένως αναφερόμενη στις πρώτες δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος μετά την εκλογική ήττα. Άλλωστε, η κ. Αχτσιόγλου είχε χρησιμοποιήσει την ίδια φράση και σε συνέντευξη της στο «Κόκκινο» το ίδιο πρωί. 

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο, οι συμβολισμοί και τo μήνυμα για την επόμενη μέρα-2
Από τους τελευταίους έφτασε στον χώρο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. ΙΝΤΙΜΕ 

Σημειολογικό ενδιαφέρον είχαν και ορισμένες «χωροταξικές» παρατηρήσεις. Μια από αυτές αφορά την νεοκλεγείσα στην Α’ Θεσσαλονίκης, Ράνια Θρασκιά η οποία καθόταν στην πρώτη σειρά μια ανάσα από το «βήμα». Από την άλλη, στις μεσαίες σειρές έπρεπε να ψάξει κανείς για να εντοπίσει ιστορικά στελέχη του κόμματος, όπως τον Νίκο Φίλη και τον Νίκο Βούτση. Από τους τελευταίους κατέφτασε στον συνεδριακό χώρο και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Την παλεύω, όπως νομίζω όλοι», απάντησε σε συντρόφους του που τον υποδέχτηκαν. Πιο κινητική στον χώρο ήταν η Έλενα Ακρίτα, η οποία εκλέγεται βουλευτής από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο, οι συμβολισμοί και τo μήνυμα για την επόμενη μέρα-3
Η νεοεκλεγείσα Ράνια Θρασκιά στην πρώτη σειρά, δίπλα στην Δώρα Αυγέρη. INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο, οι συμβολισμοί και τo μήνυμα για την επόμενη μέρα-4
Η Έλενα Ακρίτα έξω από την αίθουσα στην οποία θα συνεδρίαζε η Κ.Ε. INTIME

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο, οι συμβολισμοί και τo μήνυμα για την επόμενη μέρα-5
Ο Νίκος Φίλης.  INTIME

«Να κηρύξουμε λήξη στο πένθος»

Αν το κλίμα ήταν μελαγχολικό και κάπως αμήχανο, η είσοδος του Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα, πυροδότησε έντονα και παρατεταμένα χειροκροτήματα, τα οποία κορυφώθηκαν όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδινε το «σύνθημα ανασύνταξης» για την επόμενη μέρα: «Να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης. Αυτή είναι η ευθύνη μας σήμερα: Να ανασυγκροτηθούμε, να ανασυνταχθούμε άμεσα. Τώρα. Χωρίς καμία καθυστέρηση. Και να δώσουμε τη νέα εκλογική μάχη», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε εκ νέου την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα, χωρίς παρόλα αυτά να διστάσει να ασκήσει ευθεία και αυστηρή κριτική σε πρόσωπα και συμπεριφορές. «Δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και στις αντιπαραθέσεις, που ακόμα και τώρα ορισμένοι δεν τις αποφεύγουν και αυτό δείχνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από τη λαϊκή ετυμηγορία» είπε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται σεμνότητα και όχι επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα».

ΣΥΡΙΖΑ: Το παρασκήνιο, οι συμβολισμοί και τo μήνυμα για την επόμενη μέρα-6
Φωτ: INTIME

Ακολούθως, ο κ. Τσίπρας αποπειράθηκε να σχηματοποιήσει τα αίτια της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, στο γεγονός ότι η Ν.Δ. «κατάφερε να επιβάλει τη δική της ατζέντα, την ατζέντα του φόβου», δεύτερον στην «αναγκαστική υπεράσπιση της απλής αναλογικής, που, λόγω της άρνησης των άλλων δυνάμεων, δεν μπόρεσε να προχωρήσει» και τρίτον στην εικόνα του κόμματος η οποία «δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή και συγκρότηση». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι το «τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος απέναντι στη Δεξιά είναι ένας ανόητος ανταγωνισμός ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης», αλλά δεν παρέλειψε να απευθυνθεί εκτός από τη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ: «Είναι λογικό να επιθυμείτε τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού. Αυτός ο δικομματισμός, που έριξε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας, έχει τελειώσει», τόνισε. 

«Καλό μας αγώνα, πάμε για να νικήσουμε», ήταν το καταληκτικό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα. Ένα μήνυμα που επανέφερε – έστω για λίγα λεπτά – μερικά χαμόγελα στον συγκεντρωμένο κόσμο. Πιο πριν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει το «τρίπτυχο της ανασύνταξης» ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου: «να οργανώσουμε από σήμερα συντεταγμένα την παρουσία μας, να ανασυντάξουμε την κεντρική εκλογική επιτροπή και τις εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα, να καταλήξουμε σε μια εκλογική καμπάνια που θα λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα». 

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ολοκληρώθηκε κι ενώ ορισμένοι περίμεναν την έναρξη μιας διαδικασίας τοποθετήσεων, η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγγου παρουσίασε την πρόταση να μην υπάρξουν ομιλίες στην παρούσα φάση, αλλά να κατατεθούν κείμενα με εισηγήσεις όσων μελών επιθυμούν να τοποθετηθούν. Από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης, ζήτησε να τοποθετηθούν από βήματος της Επιτροπής όποια στελέχη ήθελαν. Τελικώς η πρόταση Σβίγκου, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία και η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή