Εκλογικά: Ο μουντζούρης και η Στοκχόλμη

Εκλογικά: Ο μουντζούρης και η Στοκχόλμη

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η οχλοβοή περί παραίτησης της Πόπης Τσαπανίδου, χθες, από το πρωί οδήγησε την Κουμουνδούρου στην ανάγκη να διαρρεύσει ότι δεν υπάρχει καμία επιστολή παραίτησης της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο. Εγινε, μάλιστα, γνωστό ότι το βράδυ των εκλογών, μετά την ψυχρολουσία των αποτελεσμάτων, η κ. Τσαπανίδου απλά ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να της πει εάν θεωρεί ότι έχει ευθύνη για το αποτέλεσμα. Η βαβούρα γύρω από την Τσαπανίδου δείχνει, πάντως, έναν γενικότερο ενδοκομματικό αγώνα να βρεθεί κάποιος να μείνει στο τέλος με τον «μουντζούρη» της ήττας. Δύσκολοι καιροί για εκπροσώπους.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

«Να μιλήσω ή να μη μιλήσω; Και αν μιλήσω, πόσο να μιλήσω;». Ενα τέτοιο δίλημμα πρέπει να κλωθογυρίζει στο μυαλό των πρωτοκλασάτων στελεχών της Ν.Δ., ειδικά μετά την τελευταία συνέντευξη (Alpha) του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την ανάγκη να υποστηριχθεί ενεργά η νέα προεκλογική καμπάνια από όλους και όλες. «Αν νομίζουν κάποια στελέχη μας ότι έβγαλαν την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους, εκλεγόμενοι πολύ καλά με σταυρό και τώρα μπορούν να κάτσουν να απολαύσουν την εκλογική τους νίκη και να μη συνταχθούν με τον συλλογικό αγώνα, θα τους περιμένει μια πολύ μεγάλη απογοήτευση μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευθούν οι Ελληνες πολίτες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα ζήτησε να σταματήσει η… διαδικασία μεταποίησης υπουργικών κοστουμιών. Το δίλημμα είναι σοβαρό. Η επικείμενη προεκλογική περίοδος θα είναι σκληρή, καθώς οι υποψήφιοι, ιδίως οι πρωτοκλασάτοι, θα πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους τους να ξαναπάνε στις κάλπες, ξεπερνώντας το στενά προσωπικό συμφέρον. Επικίνδυνες καταστάσεις.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Ο Παναγιώτης Δουδωνής (δεξιά), 33 ετών, και ο Δημήτρης Μάντζος (αριστερά), 41 ετών, είναι τα δύο πρόσωπα που εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και, ως πολύ τακτικοί πολεμιστές στον πόλεμο των τηλεοπτικών παραθύρων, είναι ίσως οι πιο αναγνωρίσιμοι από τους νέους βουλευτές του κόμματος. Η –ηλικιακά ευρισκόμενη ενδιάμεσα στους προαναφερθέντες– Ελένη Χρονοπούλου μπορεί να μην εξελέγη λόγω της γενικής επίδοσης του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο έχει αφήσει θετικές εντυπώσεις, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της δημοσιότητας γύρω από το πρόσωπό της αφορούσε ένα τραυματικό γι’ αυτήν γεγονός. Αν θα φτάσουμε σε σημείο το ΠΑΣΟΚ να αυξήσει τα ποσοστά του τόσο, ώστε στις 25 Ιουνίου να εκλέξει και τρίτο βουλευτή στο Επικρατείας, δεν το γνωρίζω. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι το δίδυμο Δουδωνής – Μάντζος γράφει άπειρα χιλιόμετρα δημοσιότητας και κερδίζει σε επιρροή και μέσα στο κόμμα. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι ο Παναγιώτης Δουδωνής αποτελεί «ανακάλυψη» του Ευάγγελου Βενιζέλου κάπου κατά την εποχή των μεταπτυχιακών σπουδών του νεαρού συνταγματολόγου, πριν από 8-9 χρόνια. Η ηλικιακή ανανέωση των ψηφοδελτίων του ΠΑΣΟΚ δεν περιορίζεται στο Επικρατείας, αλλά επεκτείνεται στο σύνολο των περιφερειών όπου το κόμμα κατόρθωσε να εκλέξει βουλευτές. Αραγε οι νέοι φτάνουν γι’ αυτό που κυνηγά το ΠΑΣΟΚ;

Ο ΤΟΠΟΣ

Της Στοκχόλμης το σύνδρομο. «Ισως σε ένα μέρος του πληθυσμού, μέσα στη συσκότιση, την παραπληροφόρηση και την ομίχλη στα μυαλά, υπάρχει ένα σύνδρομο “είμαστε θυρωροί της νύχτας”, ένα “σύνδρομο της Στοκχόλμης”». Αυτά είπε (Kontra) ο Νίκος Ξυδάκης, επιχειρώντας να εξηγήσει την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη ένας που αντί να συζητήσει σοβαρά καταφεύγει στην εύκολη λύση της μετάθεσης του προβλήματος στους άλλους. Ηταν μάλλον λογικό ότι η Ν.Δ. εκμεταλλεύθηκε το φάλτσο του Νίκου Ξυδάκη, όπως φάνηκε και από τη δήλωση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Παύλου Μαρινάκη. «Οι μόνοι που δεν έχουν καταλάβει τι ψήφισαν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες είναι ο κύριος Τσίπρας και η παρέα του. Και όσο συνεχίζουν να προσβάλλουν τους πολίτες, τόσο το 20% θα μοιάζει σύντομα με άπιαστο όνειρο», σχολίασε ο κ. Μαρινάκης.

Η ΑΤΑΚΑ

Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κάνει «καμία συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ.», ακόμη και αν το κεντροδεξιό κόμμα συγκεντρώσει «148-149 έδρες» και χρειάζεται 1-2 βουλευτές για να συγκροτήσει κυβέρνηση. Τάδε έφη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος χθες στον ΑΝΤ1 έσπευσε να κόψει κάθε συζήτηση για οποιοδήποτε είδος συγκυβέρνησης με τη Ν.Δ. Ουσιαστικά ο κ. Ανδρουλάκης έβγαλε τη γραμμή, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί κακοφωνία στο συγκεκριμένο θέμα. Εξάλλου, λίγο νωρίτερα, η Μιλένα Αποστολάκη είχε πει στο Mega ότι αν δεν προκύψει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ θα συγκυβερνήσει με τη Ν.Δ. με τρίτο πρόσωπο κοινής αποδοχής και κάποια προγραμματική συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή