Θεωρείο: Οι πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ

Θεωρείο: Οι πασοκογενείς του ΣΥΡΙΖΑ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες παραμέτρους των εκλογών είναι πως, σαν συγκοινωνούντα δοχεία, ο ΣΥΡΙΖΑ τροφοδότησε το ΠΑΣΟΚ σε μεγάλο βαθμό, ενώ ο Μητσοτάκης πέτυχε τον στόχο του να πάρει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ του 2019. Τούτο αποδεικνύεται και από πλείστα παραδείγματα βουλευτών: ο «πασοκογενής» Θάνος Μωραΐτης δεν εξελέγη στην Αιτωλοακαρνανία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο «δεξιός» Ανδρέας Λοβέρδος δεν εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ στον Βόρειο Τομέα, όπως και άλλοι βουλευτές της επιρροής του. Αντιθέτως, πασοκογενείς της Ν.Δ., όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ήρθαν πρώτοι, φέρνοντας και ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και δείχνοντας πώς κινήθηκαν οι ψηφοφόροι στις 21 Μαΐου.

Η εξαίρεση

Στον κανόνα υπήρχε μία εξαίρεση: η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ήρθε πρώτη με το ΠΑΣΟΚ στα Δυτικά. Γιατί; Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, που τα μνημονιακά χρόνια ανήκε σε αυτό που λέγαμε «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» και στα εσωκομματικά στήριξε τον Ανδρέα Λοβέρδο, κατάλαβε εγκαίρως –σε αντίθεση με τον ίδιο τον Λοβέρδο– τις κοινωνικές διεργασίες και εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο προσάρμοσε τον λόγο της, τον έκανε «πιο ΠΑΣΟΚ» και όχι απλώς επιβίωσε, αλλά πρώτευσε.

Οι βουλευτές του Ανδρέα

Με το επιχείρημα ότι πρέπει να ενισχυθεί η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να βελτιώσει τις επιδόσεις του στα μεγάλα αστικά κέντρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε τελικά να κρατήσει την έδρα της Α΄ Θεσσαλονίκης και όχι του Νότιου Τομέα ή του Ηρακλείου. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι μένει εκτός Βουλής ο Χ. Καστανίδης και, καθώς δεν εξελέγη και ο Κ. Σκανδαλίδης στην Α΄ Αθηνών, το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει ούτε έναν βουλευτή από την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου.

Πρώτη Κ.Ο.

Την Κυριακή το απόγευμα, στην Πειραιώς, θα λάβει χώρα η πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. και μαζί των υποψηφίων βουλευτών. Ενδιαφέρον είναι, μάλιστα, πως την επομένη, η Βουλή θα διαλυθεί και θα ξεκινήσει η νέα προεκλογική περίοδος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως τα ποσοστά του κόμματος ανά νομό πρέπει να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα και όπου δεν γίνει «θα ληφθεί υπ’ όψιν».

Ετοιμάζει βιβλίο

Σχόλιο επί δημοσιεύματος της στήλης απέστειλε ο Χρ. Πάχτας, τονίζοντας πως ο θόρυβος για την υπόθεση στην οποία είχε πρωταγωνιστήσει το 2004, ήταν απολύτως «τεχνητός και εντασσόταν σε μια άνευ αρχών διαπάλη για την εξουσία». Τονίζει, δε, πως εντασσόταν στην προεκλογική περίοδο και «η υπόθεση της τροπολογίας για το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς αποδείχθηκε ως ευτελής προσπάθεια πολιτικής και προσωπικής εξόντωσης». Μάλιστα, για την υπόθεση ετοιμάζει βιβλίο.

Βάπτιση

Συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται τις τελευταίες ημέρες στην Πειραιώς για να οργανωθεί το κόμμα ενόψει της συνέχειας. Το «αφήγημα» είναι ακριβώς ίδιο με τις εκλογές που μόλις τελείωσαν, με τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας Ακη Σκέρτσο να εστιάζει, μιλώντας σε βουλευτές και στελέχη, στα όσα πρέπει να γίνουν τη νέα τετραετία, όπως η βελτίωση του ΕΣΥ, η αύξηση των μισθών. Ενδιαφέρον είχε πάντως πως ο εκπρόσωπος του κόμματος ευχαρίστησε τους βουλευτές και τα στελέχη για τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν άπαντες στο κόμμα, χαρακτηρίζοντας τη Ν.Δ. μια πολύ μεγάλη οικογένεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή