Υπηρεσιακή κυβέρνηση – Ιωάννης Σαρμάς: «Ουδέτεροι και αμερόληπτοι»

Υπηρεσιακή κυβέρνηση – Ιωάννης Σαρμάς: «Ουδέτεροι και αμερόληπτοι»

Το μήνυμα του Ιωάννη Σαρμά προς τους υπουργούς της υπηρεσιακής κυβέρνησης

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουδετερότητα, αμεροληψία, αντι-κειμενικότητα: αυτά ζήτησε χθες ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Οι υπηρεσιακοί υπουργοί ορκίστηκαν χθες ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Η πρώτη κανονική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είναι προγραμματισμένη για σήμερα. Ωστόσο, ο κ. Σαρμάς κάλεσε τους υπουργούς σε μια σύντομη συνάντηση και παρέπεμψε την οριστική συζήτηση για την κυβερνητική πολιτική της περιόδου μέχρι τις εκλογές στη σημερινή συνεδρίαση. Οπως υπογράμμισε, «δεν είναι κανονική κυβερνητική πολιτική, είναι κυβερνητική πολιτική για μερικές εβδομάδες. Παρ’ όλα αυτά, όμως, έτσι απαιτεί το Σύνταγμα και ο Νόμος. Πρέπει να έχουμε μια κατεύθυνση και ο πρωθυπουργός εποπτεύει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής».

Η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με ατζέντα την κυβερνητική πολιτική μέχρι τις εκλογές είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Αναφερόμενος στην πρόνοια του συνταγματικού νομοθέτη να ορίζεται δικαστικός λειτουργός ως πρωθυπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, τόνισε ότι «το Σύνταγμα θέλησε μια ανεξάρτητη εκλογικά, θα έλεγα, πολιτικά και κομματικά, και αμερόληπτη κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος, θα έλεγα, έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίζουμε τις πράξεις μας –γιατί είναι εύκολο ίσως η πράξη να εκτιμάται καθαυτήν ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα– αλλά ακόμα και τις συνέπειες των πράξεών μας, ώστε να μη θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί».

Στις πρώτες δηλώσεις τους, προσερχόμενοι για την ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο, οι υπηρεσιακοί υπουργοί στάθηκαν στην ευθύνη να συνεχιστεί η λειτουργία του κράτους. «Μεγάλη τιμή που μας αναθέτουν αυτό το καθήκον προς την πολιτεία. Θα το ασκήσουμε όπως πρέπει, ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στη λειτουργία του κράτους», δήλωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης. «Αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι στα παιδιά που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες και στα παιδιά που δίνουν ήδη εξετάσεις στα λύκεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας Χρήστος Κίττας. Χρέος της χαρακτήρισε την ανταπόκριση στην πρόταση να αναλάβει το υπουργείο Υγείας η υπηρεσιακή υπουργός Αναστασία Κοτανίδου.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Σπυρόπουλος ανέφερε ότι στον ένα μήνα μέχρι τις κάλπες στόχος είναι να μη μείνουν πίσω εκκρεμότητες. Στο ίδιο πνεύμα και ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Τσακίρης, που δήλωσε ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μην υπάρξουν εκκρεμότητες. Την ομαλή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και να παραδώσει στον νέο υπουργό προέταξε ως προτεραιότητα η υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή