Θεωρείο: Τσίπρας καλεί Μαραντζίδη

Θεωρείο: Τσίπρας καλεί Μαραντζίδη

Mια μεταγραφή έκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας για την κάλπη του Ιουνίου. Τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκο Μαραντζίδη. Ο Μαραντζίδης έχει ήδη αναλάβει τον πολιτικό σχεδιασμό της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ παρά τω προέδρω

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mια μεταγραφή έκλεισε ο Αλέξης Τσίπρας για την κάλπη του Ιουνίου. Τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Νίκο Μαραντζίδη. Ο Μαραντζίδης έχει ήδη αναλάβει τον πολιτικό σχεδιασμό της προεκλογικής καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ παρά τω προέδρω.

To επιχείρημα για τη Νίκη

Το επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει κατά κόρον η Ν.Δ. το επόμενο διάστημα για να αναχαιτίσει τη Νίκη, μου μετέφεραν αρμόδιες πηγές. Τι λέει αυτό; Πως η Ορθοδοξία είναι η θρησκεία που ενώνει και εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και σήμερα «για πρώτη φορά ένα κόμμα επιχειρεί να καπηλευθεί την ορθόδοξη πίστη μετατρέποντάς την σε εκλογικό όπλο». Λογικό. Πόσους θα πείσει, θα φανεί.

Στην Κόνιτσα

Η άμεση σχέση πάντως του κόμματος Νίκη με σκληρές εκκλησιαστικές οργανώσεις είναι πλέον πέρα από κάθε αμφιβολία. Στη σελ. 6 μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικό ρεπορτάζ για τις επιδόσεις του κόμματος. Εδώ θα σας δώσω ένα ακόμα ιδιαίτερα ενδιαφέρον: στην Κόνιτσα, τόπο καταγωγής του Αγίου Παϊσίου, η Νίκη πήρε 6%, ποσοστό που δεν αφήνει αμφιβολίες για την επιρροή.

1/5 του Αγίου Ορους

Πηγές ωστόσο με τις οποίες συνομίλησε η στήλη σημείωναν πως «οι σοβαροί μοναχοί» του Αγίου Ορους δεν μπαίνουν σε διαδικασία συναλλαγής με το κόμμα Νίκη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πράγματι δεν υπάρχουν πυρήνες εντός της Μοναστικής Πολιτείας που έδωσαν γραμμή προς το κόμμα. Η ίδια πηγή μου είπε πως είναι περίπου το 1/5. Συγγνώμη, αλλά δεν είναι και λίγο…

Η μεγαλύτερη άνοδος

Συνεχίζω με τα στατιστικά των εκλογών –που ομολογώ πως είναι αγαπημένα μου– με τη μεγαλύτερη άνοδο του ΠΑΣΟΚ πανελλαδικά. Αυτή καταγράφηκε στον Δήμο Μυλοποτάμου όπου το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη ανέβηκε 21,9%. Δεύτερη μεγαλύτερη άνοδος ήταν με 21,3% στο Οροπέδιο Λασιθίου, το χωριό της μητέρας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Και στους δύο δήμους το ποσοστό που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ το έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας τη ροή των ψηφοφόρων.

Ο αρχηγός του Εβρου

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χαράλαμπος Λαλούσης δεν είναι κάποιος τυχαίος. Θυμίζω πως ήταν Α/ΓΕΣ την ταραγμένη περίοδο της ασύμμετρης εισβολής στον Εβρο, όπου η Ελλάδα σήκωσε τείχη εθνικής αξιοπρέπειας και συντεταγμένου κράτους έναντι των επιδιώξεων του Ταγίπ Ερντογάν. Και αυτό δεν ξεχνιέται ποτέ.

Χωρίς φυλλάδιο

Ο μοναδικός υποψήφιος βουλευτής –τουλάχιστον από τους πρωτοκλασάτους– που δεν έβγαλε φυλλάδιο ήταν ο Κώστας Τασούλας, που προτίμησε τα χρήματα αυτά να πάνε σε μία δωρεά στην Ιερά Μονή Δουραχάνης στα Γιάννενα. Γενικώς ο Τασούλας παρά το ότι είναι παλαιάς κοπής πολιτικός έκανε μία αρκετά προοδευτική καμπάνια, καθώς κέρδισε τις εντυπώσεις και με την κίνησή του να καλέσει όλους τους υποψηφίους σε κοινή περιοδεία.

Κάποιοι κόβονται

Δεν θα σας πω ονόματα, αλλά θα σας πω να κοιτάξετε προσεκτικά ποια πρωτοκλασάτα στελέχη της Ν.Δ. απουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες από τα κανάλια. Μου είπαν δε, πως δεν είναι τυχαίο αλλά ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει το διάστημα έως τις εκλογές να βγαίνουν στα μίντια όσοι έχουν ροπή προς τους τσακωμούς και τους… πανηγυρισμούς.

Εχθρός του ο εαυτός του

Μία ξεχωριστή ατάκα επεφύλασσε ο Νίκος Δένδιας όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους εάν θα επιστρέψει στο ΥΠΕΞ μετά τις εκλογές: «Εχθρός μας είναι ο εαυτός του παρελθόντος» είπε, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί πως πάει για άλλα.

SOS στη Ροδόπη

Ο μοναδικός νομός που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα είναι η Ροδόπη. Δεν είναι αυτός όμως ο λόγος που εκπέμπει SOS αλλά το γεγονός πως η γραμμή δόθηκε από το προξενείο, κάτι που προκαλεί εύλογη ανησυχία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως θα επισκεφτεί τoν νομό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και θα στείλει τα ανάλογα μηνύματα.

Βαρίδι

Μόλις λίγο καιρό μετά τη μεταγραφή του στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγέλης Αντώναρος αντιμετωπίζει… εσωκομματικό θέμα, καθώς, όπως έλεγαν πηγές, η τοξικότητα του λόγου του αποτελεί πλέον βαρίδι για την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς συνεχίζει ακάθεκτος να εκφράζεται με την οξύτητα που εκφραζόταν και πριν από τις εκλογές. Οι ψήφοι δε που ανέμεναν να φέρει δεν ήρθαν καθώς κατετάγη έκτος, πολύ μακριά από τη ζώνη εκλογής.

Φταίει ο Χατζηπετρής

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως είναι σε απόλυτη σύγχυση το τελευταίο διάστημα. Αλλοι είναι πιο ήρεμοι και προσπαθούν να καταλάβουν τι συνέβη –όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης και ο Νάσος Ηλιόπουλος–, άλλοι συνεχίζουν στην ίδια γραμμή μιλώντας για αντεπίθεση και νίκη στις 25 Ιουνίου –όπως ο Χρήστος Σπίρτζης– και υπάρχει και μία κατηγορία μόνη της: ο Νίκος Ξυδάκης που επιτέθηκε στους πολίτες κατηγορώντας τους για «ομίχλη στο μυαλό και σύνδρομο Στοκχόλμης». Οπως μου σχολίασε παλιός αριστερός, «η Αριστερά δεν ήταν έτσι», χωρίς περισσότερες εξηγήσεις.

Υπέρ των Αλβανών ο Ούγγρος

Την περασμένη Δευτέρα στις επαφές που έγιναν στις Βρυξέλλες με επίκεντρο τις ελληνικές διαμαρτυρίες για την κράτηση του εκλεγμένου πλέον δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, οι εκπρόσωποι της Αθήνας βρέθηκαν απέναντι σε μια δυσάρεστη έκπληξη. Ο Ούγγρος επίτροπος Διεύρυνσης της Ε.Ε. Ολιβερ Βάρελι δήλωσε ενημερωμένος και άρχισε να αραδιάζει δίχως να πολυκαταλαβαίνει τα επιχειρήματα των Αλβανών. Τα επανέλαβε, στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο παρών υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τον ρώτησε από πού αντλεί την πληροφόρησή του και ο Ούγγρος επίτροπος –μάλλον δηκτικά– είπε ότι λίγο πριν μπει στην αίθουσα είχε ενημερωθεί για όλα από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα και την υπουργό Εξωτερικών Ολτα Τζάτσκα. Εν συνεχεία αυτά που ακούστηκαν δεν είναι δυνατόν να αναπαραχθούν δημοσίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή