Εκλογικά: Υπάρχει «καλό» και «κακό» 40% στις εκλογές;

Εκλογικά: Υπάρχει «καλό» και «κακό» 40% στις εκλογές;

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Θέμα

Στα «Εκλογικά» της χθεσινής έντυπης έκδοσης της «Κ» αναπαρήχθη μια δήλωση της Κατερίνας Νοτοπούλου και συγκεκριμένα ότι «η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αρτιμελής». Με ένα μικρό λάθος. Η δήλωση δεν ήταν «χθεσινή», όπως αναφέρθηκε στη στήλη, αλλά του 2019. Εκ παραδρομής, λοιπόν, ο χρονικός προσδιορισμός. Ο γράφων ευχαριστεί την Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία τον ενημέρωσε απευθείας γι’ αυτό. Και γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι αυτή την άποψη, πέρα από την ίδια, την είχαν εκφράσει τότε και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησε διόρθωση στην ιστοσελίδα της «Κ». Δυστυχώς, στη συνέχεια, στην ψηφιακή αρένα του Τwitter διάφοροι κουβαλητές λάσπης έσπευσαν να δυσφημήσουν τη στήλη ως… ενεργούμενο της Ν.Δ. Τι να πει κανείς; Οποιος έχει τη μύγα…

Η Σύγκρουση

Για τα ποσοστά άνω του 40%. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν στην κριτική ότι τα υψηλά ποσοστά της Ν.Δ. είναι περίπου «απειλή για τη δημοκρατία». Η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει, βεβαίως, προεκλογική στόχευση. Το γάντι σήκωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Ακης Σκέρτσος, ο οποίος, μάλιστα, απηύθυνε κάποια ερωτήματα κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ, κόμμα που έχει στο παρελθόν καταγράψει επιδόσεις πολύ πάνω από το 40%. Ο κ. Σκέρτσος υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ το 1996, το 2000 και το 2009 εξασφάλισε άνετη αυτοδυναμία με ποσοστά εκλογής 41,49%, 43,79% και 43,92%, αντίστοιχα, και διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, αν «έθεσε ποτέ κανείς ερώτημα “‘παντοδυναμίας” των τότε κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, πρακτικά αμφισβητώντας την ίδια την ψήφο των πολιτών;». Κατακλείδα του κ. Σκέρτσου ήταν ότι μια ασταθής κυβέρνηση δεν θα πετύχει κανέναν από τους στόχους βελτίωσης των συνθηκών για τους πολίτες τα επόμενα χρόνια. Κάτι μου λέει ότι μέχρι τις εκλογές ο «διμέτωπος» Ν.Δ. με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα οξυνθεί.

Το Πρόσωπο 

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Βασίλης Κασκαρέλης θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα στο Οσλο για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει κυρίως επαφές και συναντήσεις σε επίπεδο διμερές (με Νορβηγούς), ενώ αύριο θα γίνουν οι κυρίως συναντήσεις για την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου, αλλά και τη συνέχιση υποστήριξης της Ουκρανίας. Ο κ. Κασκαρέλης είναι ένας από τους πιο έμπειρους διπλωμάτες που πέρασαν από το υπουργείο Εξωτερικών. Ανάμεσα στα πολλά πόστα στα οποία θήτευσε, ξεχωρίζει η περίοδος 2000-2004, οπότε διετέλεσε μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Τις επόμενες προεκλογικές εβδομάδες, το ΝΑΤΟ θα αποτελεί το επίκεντρο διεργασιών που αφορούν κατά κύριο λόγο την Τουρκία και τη στάση που τηρεί έναντι της Σουηδίας, η ένταξη της οποίας στη Συμμαχία βρίσκεται προς το παρόν σε πολύ βαθιά κατάψυξη. Οι συζητήσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο είναι πάρα πολύ σοβαρές, ανεξαρτήτως αν –ως είθισται– δεν μπορεί να βρεθούν καν στο επίκεντρο της δημοσιότητας, καθώς το ΝΑΤΟ ουσιαστικά επικουρεί την Ουκρανία σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο. Σε αυτό το πολύ οριοθετημένο πλαίσιο, η εμπειρία του κ. Κασκαρέλη δεν είναι απλώς χρήσιμη, είναι πραγματικά πολύτιμη.

Ο Τόπος

Η Χαλκιδική. Εκεί μαθαίνω ότι θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες ο αεικίνητος Κωστής Χατζηδάκης. Ο άνετα πρώτος βουλευτής της Ν.Δ. στον Βόρειο Τομέα της Β΄ Αθηνών, με τη γνωστή νοοτροπία του «καλού μαθητή» που έχει, θα περιοδεύσει ο ίδιος σε διάφορες περιφέρειες προκειμένου να προωθήσει τον κοινό σκοπό, δηλαδή την ανάγκη για αυτοδυναμία του κόμματός του στις εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 25 Ιουνίου. Ο κ. Χατζηδάκης θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις στην Κορινθία, αλλά και στη Χαλκιδική, ενώ δεν αποκλείεται να δραστηριοποιηθεί περαιτέρω. Οπως είναι γνωστό, «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει». Απ’ ό,τι γνωρίζω η –επίσης αεικίνητη– σύζυγος Χατζηδάκη διαθέτει εξοχικό στη Χαλκιδική, οπότε ο τέως υπουργός έχει υπό μία έννοια «δεσμούς» με την περιοχή. Υπομονή, ούτε μήνας δεν έμεινε.

Η Ατάκα

«Η αναπότρεπτη πόλωση που θα υπάρξει μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο κατακερματισμός του πατριωτικού χώρου, καθώς και οι εγγενείς δυσκολίες του κόμματος, υπαγορεύουν τη μη συμμετοχή του ΕΑΝ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου», δήλωσε στην ιστοσελίδα dikastiko.gr o επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής του κόμματος Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Το κόμμα που για ένα χρονικό διάστημα αντιμετωπίστηκε ως πιθανή λεοντή για την κάλυψη του Ηλία Κασιδιάρη έλαβε τελικά μόλις 0,26% και 15.177 ψήφους. Είτε οι χρυσαυγίτες ψηφοφόροι διασκορπίστηκαν στους πέντε ακροδεξιούς ανέμους είτε, απλά, ουδέποτε πέτυχε να πλασαριστεί, το αποτέλεσμα παραμένει ότι στις εκλογές της 25ης Ιουνίου δεν θα υφίσταται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή