Εκλογές 2023: Τα 4+1 σενάρια της επόμενης ημέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Τα 4+1 σενάρια της επόμενης ημέρας για τον ΣΥΡΙΖΑ

Οι συζητήσεις στην Κουμουνδούρου στον απόηχο της δήλωσης του Αλέξη Τσίπρα ότι σκέφτηκε το σενάριο της παραίτησης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανείς δεν διαφωνεί στην Κουμουνδούρου πως «οδηγός» για την επόμενη ημέρα στο κόμμα θα είναι το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του όταν ο ίδιος κρίνει πως είναι η κατάλληλη στιγμή. Οι πάντες υποστήριξαν πως πρέπει να ηγηθεί της νέας εκλογικής μάχης.

Οι αλλαγές ήδη είναι αρκετές ως προς την εκφορά του δημοσίου λόγου, τους πιο ήρεμους τόνους, τα νέα πρόσωπα και τη συνεννόηση που υπάρχει με το Γραφείο Τύπου για τις εμφανίσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει ο πρόεδρος να πραγματοποιήσει κάποιες προσαρμογές στις λίστες που θα κρίνει εκείνος αναγκαίες, με σεβασμό στα πρόσωπα που έχουν εκλεγεί και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για το κόμμα.

Για τα στελέχη της Κουμουνδούρου το πιο πιθανό σενάριο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη νέα προεκλογική καμπάνια που έχει ξεκινήσει, να καταφέρει να «διορθώσει» το άσχημο ποσοστό της 21ης Μαΐου.

Επιθυμούν η συγκεκριμένη βραδιά να είναι μια κακή παρένθεση, καθώς από το 2015 και μετά στις εθνικές κάλπες τα εκλογικά νούμερα δεν ξέφυγαν από τη ζώνη του 30%.

Σε αυτή την περίπτωση όλοι προεξοφλούν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει στο τιμόνι της Κουμουνδούρου, καθώς και οι πιέσεις που θα του ασκηθούν θα συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Με ένα ακόμη πιο κακό αποτέλεσμα, δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποφύγει τις αναταράξεις. Η πραγματοποίηση ενός συνεδρίου θα πρέπει να θεωρείται σε κάθε περίπτωση δεδομένη.

Από τη στιγμή που ο πρόεδρος παραδέχθηκε δημόσια πως η παραίτηση ήταν η πρώτη σκέψη που τον βασάνισε πριν από 12 ημέρες, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ο ίδιος να δρομολογήσει τις εξελίξεις στο κόμμα.

Για όσους μιλούν –ανεξαρτήτως αποτελέσματος– ακόμη και για ένα συνέδριο «επανίδρυσης» του ΣΥΡΙΖΑ, οι πιο ψύχραιμοι υπενθυμίζουν πως η συζήτηση είναι άκαιρη και πως η μάχη που ακολουθεί είναι η πιο κρίσιμη στην ιστορία του κόμματος.

Από την εξίσωση για την επόμενη ημέρα δεν μπορούν να μην υπολογιστούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Οκτώβριο. Αρκετοί αμφιβάλλουν αν το κόμμα έχει την πολυτέλεια να πάει με διαφορετική ηγεσία σε αυτή τη δύσκολη μάχη.

Η άλλη άποψη, κυρίως των στελεχών της «Ομπρέλας», αναφέρει πως ένα γρήγορο «restart» σε περίπτωση νέας αρνητικής επίδοσης θα λειτουργούσε θετικά.

Θα μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας, από τη στιγμή που η απόφασή του για αλλαγή σελίδας είναι ειλημμένη, να εξαντλήσει τη θητεία του, καθώς το επόμενο τακτικό συνέδριο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί την άνοιξη του 2025. Κάτι τέτοιο θα βοηθούσε στο να αποσυμφορηθεί το κλίμα.

Ωστόσο, θεωρείται πολύ δύσκολο ο πρόεδρος να μην επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα στο κόμμα σε σύντομο χρονικό διάστημα με έκτακτες διαδικασίες.

Η μεγάλη πλειοψηφία εκτιμά πως ο ανοδικός κύκλος που άνοιξε τον Μάιο του 2012 για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κλείσει και ήδη προεξοφλούν την εκ νέου υποψηφιότητά του για την προεδρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή