Εκλογές 2023: Το νέο πρόσωπο της Ν.Δ.

Εκλογές 2023: Το νέο πρόσωπο της Ν.Δ.

Τι έχει αλλάξει από το 2016 και τι θα αλλάξει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν 2019, στην πρώτη του παρουσία στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργού, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με διπλή αναφορά στον Ελευθέριο Βενιζέλο. «Αισθάνομαι την ανάγκη να κλείσω αυτή την πρώτη μου ομιλία ως πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση με δύο αναφορές που έρχονται από το παρελθόν. Αλλά νομίζω ότι κρατούν όλη την ισχύ και τη ζωντάνια τους», είχε πει, εκθειάζοντας τον μεγάλο πολιτικό της Κρήτης. Ο πρωθυπουργός με αυτόν τον τρόπο έδειξε τον σεβασμό που τρέφει σε αυτή την ιστορική προσωπικότητα, με την οποία τον συνδέουν συγγενικοί δεσμοί αίματος, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα τότε «νεαρό ριζοσπάστη πολιτικό» στα πρώιμα χρόνια του, το 1903, και «ώριμο οραματιστή εθνικό ηγέτη» πλέον στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Η χθεσινή περιοδεία του στην Κρήτη έκλεισε με επίσκεψη στον ιστορικό Θέρισο, δείχνοντας πως ο προσανατολισμός στην κληρονομιά του Ελευθερίου Βενιζέλου είναι σταθερός και συγκεκριμένος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το είπε πολύ καθαρά στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» και στον Αλέξη Παπαχελά: η επόμενη κυβέρνηση θα είναι «η κυβέρνηση της νέας Νέας Δημοκρατίας. Δηλαδή, της Νέας Δημοκρατίας όπως έχει ήδη διαμορφωθεί». Η σημερινή Νέα Δημοκρατία πράγματι έχει αλλάξει σε σχέση με αυτή που ήταν παλιά και αποτελούσε τη συνέχεια του Λαϊκού Κόμματος. Σήμερα μοιάζει με μια συνένωση της παραδοσιακής Δεξιάς με το πιο φιλελεύθερο κομμάτι που έχει ισχυροποιηθεί επί προεδρίας Μητσοτάκη, δίνοντας έμφαση σε μια ατζέντα «δικαιωμάτων» που αποτελούσε τα προηγούμενα χρόνια προνομιακό χώρο της Αριστεράς. Η στρατηγική αυτή επικροτήθηκε στην κάλπη, με τη Ν.Δ. να επικρατεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε περιοχές και κοινά που δεν το είχε ξανακάνει η Κεντροδεξιά.

Με τη στρατηγική Μητσοτάκη, στα έδρανα της επόμενης Βουλής θα είναι στην ίδια Κ.Ο. ο Κ. Καραμανλής ο νεότερος, ο Νικ. Κακλαμάνης, ο Μ. Βορίδης και ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Επιπλέον, η πρωτιά στις τελευταίες εκλογές στελεχών που δεν προέρχονται από την παραδοσιακή βάση του κόμματος, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αποτελεί χαρακτηριστική απόδειξη της αλλαγής στη σύσταση αυτού που αποκαλούμε κομματική βάση. Η σημερινή Νέα Δημοκρατία, η «νέα Νέα Δημοκρατία», άρχισε ήδη να χτίζεται από το 2016, όταν εξελέγη πρόεδρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και επτά χρόνια μετά αποτελεί ένα νέο πολιτικό κράμα που κινείται από τα δεξιά έως τη φιλελεύθερη Κεντροαριστερά.

«Στα έδρανα της επόμενης Βουλής θα είναι στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μάκης Βορίδης και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ» «γαλάζιο» στέλεχος, θέλοντας να σχηματοποιήσει τα διαφορετικά πολιτικά συστατικά που συνιστούν τη νέα Νέα Δημοκρατία. Παρότι η αλλαγή στην κομματική βάση είχε ξεκινήσει, όπως προειπώθηκε, το 2016 με την ενσωμάτωση πολλών στελεχών από το ΠΑΣΟΚ και την απορρόφηση του Ποταμιού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκλογική νίκη του 2019 ισορρόπησε μεταξύ των τάσεων στη διαμόρφωση της κυβέρνησης. Σήμερα αυτή η αλλαγή έχει επικυρωθεί με μια συντριπτική νίκη έναντι του αντιπάλου, δίνοντας στη νέα Νέα Δημοκρατία λαϊκή νομιμοποίηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη δυνατότητα να προχωρήσει αφήνοντας πιο πίσω τις παραδοσιακές ισορροπίες.

Το περιέγραψε, επίσης, στη συνέντευξή του στην «Κ» λέγοντας πως η επόμενη κυβέρνηση θα είναι «συμπεριληπτική» και «θα δίνει έμφαση στην αξιοκρατία και στην ικανότητα των στελεχών που θα είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας την αποστολή που θα τους αναθέσω», προσθέτοντας πως «θα σας έλεγα ότι είμαι πιο αποδεσμευμένος από ό,τι στο παρελθόν από τις κλασικές ισορροπίες που ενδεχομένως ένας αρχηγός να πρέπει να κρατά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή